Στο δικαστήριο ο Νετανιάχου για την έναρξη της πολυαναμενόμενης κατάθεσής του

Στο δικαστήριο ο Νετανιάχου για την έναρξη της πολυαναμενόμενης κατάθεσής του Facebook Twitter
Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ.: Reuters
0

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έφτασε στο δικαστήριο του Τελ Αβίβ για να καθίσει για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε μια μακροχρόνια δίκη για δωροδοκία, απάτη και απιστία.

Ο Νετανιάχου έφτασε γύρω στις 10 το πρωί, ενώ μερικές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω, ορισμένοι από αυτούς υποστηρικτές και άλλοι απαιτώντας να κάνει περισσότερα για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση περίπου 100 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διώκεται μόνο για «δώρα από έναν φίλο», ωστόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορείται ότι σε αντάλλαγμα για αυτά τα «δώρα», πίεσε για μεταρρυθμίσεις που θα ωφελούσαν αυτόν τον «φίλο». 

Στο δικαστήριο ο Νετανιάχου για την έναρξη της πολυαναμενόμενης κατάθεσής του Facebook Twitter
© ΕΡΑ

Κατηγορούμενος για δωροδοκία, απάτη και απιστία, ο Νετανιάχου θα καταθέτει τρεις φορές την εβδομάδα, δήλωσε το δικαστήριο, παρά τον πόλεμο στη Γάζα και τις πιθανές νέες απειλές που δημιουργούνται από την ευρύτερη αναταραχή στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Συρίας. Ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα και ισχυρίζεται ότι είναι θύμα ενός πολιτικά ενορχηστρωμένου «κυνηγιού μαγισσών» από αντιπάλους και τα μέσα ενημέρωσης, με στόχο την απομάκρυνσή του από το αξίωμά του.

Στο δικαστήριο ο Νετανιάχου για την έναρξη της πολυαναμενόμενης κατάθεσής του Facebook Twitter
© ΕΡΑ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει τρεις ξεχωριστές υποθέσεις διαφθοράς που κατατέθηκαν το 2019. Η απάτη και η απιστία μπορούν να οδηγήσουν σε ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών, ενώ οι κατηγορίες για δωροδοκία μπορούν να οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και 10 ετών ή/και πρόστιμο.

Η πρώτη υπόθεση αφορά ισχυρισμούς για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, Σάρα, ότι έλαβαν πλούσια δώρα από δύο πλούσιους επιχειρηματίες με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Οι επιχειρηματίες είναι ο Ισραηλινός παραγωγός ταινιών του Χόλιγουντ, Άρνον Μίλτσαν, και ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Τζέιμς Πάκερ. Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι προώθησε τα συμφέροντα του Μίλτσαν βοηθώντας τον να εξασφαλίσει βίζα για τις ΗΠΑ, αφού μίλησε με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατηγορείται επίσης ότι προώθησε έναν νόμο περί φορολογικής απαλλαγής που θα μπορούσε να ωφελήσει Ισραηλινούς στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Μίλτσαν.

Η δεύτερη υπόθεση κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι συνήψε συμφωνία με τον επιχειρηματία Aron Mozes, μεγαλομέτοχο της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, για ευνοϊκή κάλυψη με αντάλλαγμα νομοθεσία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης της αντίπαλης εφημερίδας Israel Hayom. Η υπόθεση αυτή τον κατηγορεί επίσης για απάτη και απιστία.

Η τρίτη υπόθεση αφροά την παροχή ρυθμιστικών πλεονεκτημάτων στην ισραηλινή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Bezeq με αντάλλαγμα τη θετική κάλυψη του Νετανιάχου και της συζύγου του σε ειδησεογραφικό ιστότοπο που ελέγχεται από τον πρώην πρόεδρό της. Ο Νετανιάχου, υπό την ιδιότητά του ως υπουργού επικοινωνιών εκείνη την εποχή, φέρεται να παρείχε ρυθμιστικά πλεονεκτήματα στον Shaul Elovitch, τον ιδιοκτήτη της Bezeq, ο οποίος ήλεγχε επίσης τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla. Τα πλεονεκτήματα φέρεται να περιλάμβαναν συγχωνεύσεις και οικονομικά οφέλη.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Διεθνή / MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Η Blaise Metreweli γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διοίκηση της MI6, της βρετανικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών - Ποια είναι και γιατί η ανάδειξή της θεωρείται ιστορική για το Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Ανάλυση / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Μετά από δεκαετίες απόλυτης εξουσίας, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ βρίσκεται αντιμέτωπος με γεωπολιτική απομόνωση, εσωτερική αναταραχή και κατάρρευση της περιφερειακής στρατηγικής. Το Ιράν στο χείλος αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Διεθνή / Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε εργοστάσιο drones στη Ρωσία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διυλιστήριο στην Πολτάβα. Μάχες και εξελίξεις σε Σούμι, Ντονέτσκ και Κίεβο, με φόντο επιστροφές σορών και πλήγματα στην υποδομή
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Η ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα εν μέσω της ρήξης με τον πρίγκιπα Χάρι

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα εν μέσω της ρήξης με τον πρίγκιπα Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ δεν ήταν καλεσμένοι το Σάββατο στην ετήσια παρέλαση «Trooping the Colour» για τον επίσημο εορτασμό των γενεθλίων του βρετανού μονάρχη
LIFO NEWSROOM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Νετανιάχου: «Το Ιράν θα πληρώσει βαρύ τίμημα, βρισκόμαστε σε υπαρξιακή μάχη»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από το σημείο της ιρανικής επίθεσης που άφησε έξι νεκρούς προειδοποιεί για συντριπτική απάντηση – «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν το Ιράν είχε πυρηνικά»
LIFO NEWSROOM