Στη φυλακισμένη Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης - Το παρέλαβαν τα παιδιά της

Στη φυλακισμένη Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης - Το παρέλαβαν τα παιδιά της Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τα δύο παιδιά της φυλακισμένης Ιρανής ακτιβίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί, παρέλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης εκ μέρους της αυτή τη χρονιά.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία εκτίει 10ετή ποινή φυλάκισης στην Τεχεράνη, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν αλλά και τη μάχη της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους. 

Η 51χρονη βρίσκεται στη φυλακή από το 2012, καθώς συνελήφθη 13 φορές από το ιρανικό καθεστώς και καταδικάστηκε πέντε φορές σε συνολικά 31 χρόνια κάθειρξη και 154 μαστιγώματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία της «διάδοσης προπαγάνδας».

Ναργκίς Μοχαμαντί: Τα λόγια της μέσα από τη φυλακή

Μέσω ομιλίας που βγήκε λαθραία από τη φυλακή, γράφηκε από την ίδια και διαβάστηκε από τα παιδιά της, η Ναργκίς Μοχαμαντ κατήγγειλε την «τυραννική» κυβέρνηση του Ιράν.

«Ο ιρανικός λαός, με επιμονή, θα ξεπεράσει την καταπίεση και τον αυταρχισμό. Μην έχετε καμία αμφιβολία, αυτό είναι βέβαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γράφω αυτό το μήνυμα πίσω από τους ψηλούς, ψυχρούς τοίχους μιας φυλακής», συμπλήρωσε, επαινώντας παράλληλα τους νεαρούς Ιρανούς που «μετέτρεψαν τους δρόμους και τους δημόσιους χώρους σε τόπο ευρείας πολιτικής αντίστασης», αναφερόμενη στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πέρυσι μετά τον θάνατο της Μάσα Αμίνι.

«Η αντίσταση είναι ζωντανή και ο αγώνας δεν αποδυναμώνεται. Η αντίσταση και η μη βία είναι οι καλύτερες στρατηγικές μας - είναι ο ίδιος δύσκολος δρόμος που οι Ιρανοί έχουν περπατήσει μέχρι σήμερα, χάρη στην ιστορική τους συνείδηση και τη συλλογική τους βούληση», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύζυγός της, ο πολιτικός ακτιβιστής και δημοσιογράφος Ταγκί Ραχμάνι, ζει εξόριστος στο Παρίσι με τα δύο τους παιδιά και δεν έχουν δει ο ένας τον άλλον εδώ και χρόνια.

Το βραβείο ειρήνης απονεμήθηκε στο Όσλο την Κυριακή, μαζί με τα άλλα βραβεία Νόμπελ λογοτεχνίας, επιστήμης και οικονομίας. Τα δίδυμα παιδιά της παρέλαβαν το βραβείο, το οποίο περιλαμβάνει επιταγή ύψους περίπου 1 εκατ. δολάρια, σε μια τελετή στην οποία παρευρέθηκαν αρκετές εκατοντάδες καλεσμένοι.

Υπήρχε μια άδεια καρέκλα στο βήμα ανάμεσα στα παιδιά της, για να σηματοδοτήσει την απουσία της.

Στη φυλακισμένη Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης - Το παρέλαβαν τα παιδιά της Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Το Σάββατο, ο σύζυγος της δήλωσε στο BBC Hardtalk ότι η σύζυγός του είχε γράψει κάποτε ένα γράμμα στα παιδιά τους εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα τη συγχωρούσαν» επειδή δεν ήταν σε θέση να «είναι μητέρα τους».

Πριν από ένα περίπου μήνα, η  Ναργκίς Μοχαμαντί ξεκίνησε απεργία πείνας στη φυλακή, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε προηγουμένως ότι η απονομή του βραβείου Νόμπελ ήταν «προκατειλημμένη» και σύμφωνη με «τις παρεμβατικές και αντι-ιρανικές πολιτικές ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM