Ναργκίς Μοχαμαντί: Το μήνυμα που έστειλε κρυφά η φυλακισμένη Ιρανή νομπελίστρια

ναργκίς Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Η Ναργκίς Μοχαμαντί κατάφερε να βγάλει κρυφά από το κελί της φυλακής της ένα μήνυμα, στο οποίο καταφέρεται έντονα εναντίον της εξουσίας στην Τεχεράνη.

«Η νίκη είναι σίγουρη» αναφέρεται στο μήνυμα της Ιρανής υπέρμαχου των δικαιωμάτων των γυναικών και κάτοχος του Ν¨ομπελ Ειρήνης. Παράλληλα, η 51χρονη Ναργκίς Μοχαμαντί, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, εκφράζει «την ειλικρινέστερη ευγνωμοσύνη» της στη νορβηγική επιτροπή του Νόμπελ, επικρίνει και πάλι την υποχρέωση των γυναικών στο Ιράν να φοράνε μαντίλα και καταφέρεται εναντίον των ιρανικών αρχών.

«Το υποχρεωτικό χιτζάμπ είναι η κύρια πηγή κυριαρχίας και καταπίεσης στην κοινωνία, έχοντας στόχο να διατηρήσει και να διαιωνίσει μια αυταρχική θρησκευτική διακυβέρνηση», αναφέρεται στο μήνυμα, το οποίο διάβασε στα γαλλικά η 17χρονη κόρη της, Κιάνα Ραχμανί, η οποία έχει καταφύγει στη Γαλλία με την υπόλοιπη οικογένειά της. «Μια κυβέρνηση που εδώ και 45 χρόνια έχει θεσμοποιήσει τη στέρηση και τη φτώχεια στην κοινωνία. Μια κυβέρνηση θεμελιωμένη στο ψέμα, την απάτη, την πονηριά και τον εκφοβισμό. Μια κυβέρνηση που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο με τις πολεμοχαρείς πολιτικές της», προσθέτει. Το μήνυμα δημοσιοποιήθηκε από τον επίσημο ιστότοπο του Νόμπελ. Για την ώρα, δεν είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο η Μοχαμαντί κατάφερε να βγάλει το μήνυμά της από τη φυλακή Εβίν, στην οποία κρατείται.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί έχει καταδικαστεί σε 31χρονια φυλάκισης

Υπενθυμίζεται ότι η Ναργκίς Μοχαμαντί έχει συλληφθεί 13 φορές και καταδικασθεί πέντε φορές συνολικά σε 31 χρόνια στη φυλακή και σε 154 μαστιγώσεις, ενώ από το 2021 βρίσκεται και πάλι στη φυλακή. Είναι ένα από τα κύρια πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν. Η κινητοποίηση, στο πλαίσιο της οποίας γυναίκες έβγαλαν τη μαντίλα, έκοψαν τα μαλλιά τους και διαδήλωσαν στους δρόμους, ξέσπασε με τον θάνατο, πέρυσι, της 22χρονης κουρδικής καταγωγής Ιρανής Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη για μη σεβασμό του αυστηρού ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα. Η αμφισβήτηση κατεστάλη σκληρά.

Η νομπελίστρια τονίζει παράλληλα πως «η δύναμη αυτού του κινήματος βρίσκεται στη δράση των γυναικών του Ιράν. Ξέρουμε τι θέλουμε, περισσότερο και καλύτερα απ' αυτό που δεν θέλουμε».

Ναργκίς Μοχαμαντί: Η νίκη είναι σίγουρη

Στο μήνυμα της νομπελίστριας αναφέρεται επίσης: «Εμείς, ο ιρανικός λαός, έχουμε φιλοδοξίες για δημοκρατία, για ανθρώπινα δικαιώματα και για ισότητα. Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι το κύριο εμπόδιο στην πραγματοποίηση αυτού του εθνικού αιτήματος», δηλώνει επίσης η Ναργκίς Μοχαμαντί. «Προσπαθούμε με την αλληλεγγύη και με τη δύναμη μιας μη βίαιης και ακάθεκτης διαδικασίας να ξεπεράσουμε αυτή την αυταρχική θρησκευτική κυβέρνηση και να αναζωογονήσουμε την τιμή του Ιράν και την εθνική αξιοπρέπεια», υπογραμμίζει. «Η νίκη δεν είναι εύκολη, αλλά είναι σίγουρη», καταλήγει.

Απούσα η Ναργκίς Μοχαμαντί από την τελετή απονομής του Νόμπελ

Η επιτροπή του Νόμπελ την τίμησε με το βραβείο για την Ειρήνη στις 6 Οκτωβρίου εγκωμιάζοντας «τη μάχη της εναντίον της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους».

Η Κιάνα Ραχμανί, η οποία ανέγνωσε το μήνυμα διάρκειας δέκα λεπτών που έστειλε η Ναργκίς Μοχαμαντί, και ο δίδυμος αδελφός της, ο Άλι, θα εκπροσωπήσουν τη φυλακισμένη μητέρα τους στην τελετή απονομής του βραβείου στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Νόμπελ.

Να σημειωθεί πως το Σάββατο, μια άλλη νεαρή Ιρανή, η 17χρονη μαθήτρια Αρμίτα Γαραουάντ, κατέληξε μέσα σε αμφιλεγόμενες συνθήκες αφού έμεινε ένα μήνα σε κώμα. Μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρουν πως δέχθηκε επίθεση μέσα στο μετρό από την αστυνομία ηθών που είναι αρμόδια για να επιβάλλει την εφαρμογή της υποχρέωσης των γυναικών να φορούν δημόσια τη μαντίλα, ενώ οι αρχές διαψεύδουν και κάνουν λόγο για μια αδιαθεσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM