Η πολυαναμενόμενη αποκάλυψη των απόρρητων φακέλων της δολοφονίας Κένεντι έγινε, αλλά είναι ημιτελής για την ώρα.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την Πέμπτη τη δημοσιοποίηση χιλιάδων φακέλων για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, αποφάσισε όμως να αναβάλει για 180 ημέρες την αποκάλυψη ορισμένων «ευαίσθητων» εγγράφων, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησής του.


Δημοσιοποιήθηκαν περίπου 3.100 ακόμη απόρρητοι φάκελοι, που περιέχουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία.


Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, ο ρεπουμπλικάνος αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να ικανοποιήσει τα πιεστικά αιτήματα της CIA, του FBI και άλλων υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας των ΗΠΑ και να αναβάλει προς το παρόν τη δημοσιοποίηση ορισμένων εγγράφων που συνδέονται με τον θάνατο του Κένεντι την 22α Νοεμβρίου 1963. Η δολοφονία του αποτελεί ακόμη, 54 χρόνια αργότερα, αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας.


Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών αξίωναν να μην αποκαλυφθούν φάκελοι που συνδέονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας.


Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε το αίτημα και έδωσε στις υπηρεσίες αυτές έξι μήνες προθεσμία για να του εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει τα έγγραφα αυτά να δοθούν στη δημοσιότητα, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνησή του, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.


«Συνεχίζουν να υπάρχουν ευαίσθητες πληροφορίες στους φακέλους» αυτούς, εξήγησε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι αφορούν πληροφοριοδότες και τους ιδιαίτερους ρόλους τους στο πλαίσιο των ερευνών.


«Ο πρόεδρος θέλει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια» στο ζήτημα, «θέλει να δημοσιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε ο ίδιος.


Μια επιτροπή έρευνας που συστάθηκε μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία του χαρισματικού 46χρονου αμερικανού προέδρου είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δράστης ήταν ο πρώην πεζοναύτης Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και ότι ενήργησε μόνος του.


Αλλά αυτή η επίσημη εκδοχή δεν άρκεσε ποτέ σε εκείνους που διατύπωσαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του 35ου αμερικανού προέδρου που οδήγησε στον φόνο του στο Ντάλας του Τέξας.


Χιλιάδες βιβλία και ταινίες εξερευνούν αυτές τις θεωρίες συνομωσίας, που ενοχοποιούν από αντιπάλους των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο (Σοβιετική Ένωση, Κούβα), ως τη μαφία, πράκτορες κρατικών αμερικανικών υπηρεσιών, ή ακόμη και τον αντιπρόεδρο του Κένεντι, τον Λίντον Τζόνσον.


Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως δεν περιμένουν να γίνει καμιά μεγάλη αποκάλυψη από τους φακέλους που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, ούτε πολύ περισσότερο να πάψουν οι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας να πιστεύουν πως η επίσημη εκδοχή δεν στέκει.

 

Πολλές από τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο τελευταίο πακέτο εγγράφων περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για τις πολλαπλές προσπάθειες ανατροπής των κυβερνήσεων στην Κούβα, πρώτα της δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα και έπειτα του κομμουνιστή Φιντέλ Κάστρο. Σε ένα έγγραφο του FBI του 1958, ο σταθμός της Αβάνας του προεδρείου ανέφερε τις δραστηριότητες του Φρανκ Φιορίνι, επίσης γνωστού ως «Frank Sturgis», σχετικά με σχέδιο ανατροπής του Μπατίστα.  Ένα άλλο έγγραφο από το 1976 υποδεικνύει ότι ο Sturgis κάλεσε την CIA και ισχυρίστηκε ότι έγινε μια συνάντηση στην Κούβα μήνες πριν από τη δολοφονία του Κένεντι. Συμμετείχαν οι Φιντέλ Κάστρο, ο Ραούλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα.

 

Ο Φιντέλ Κάστρο δήλωσε στους Αμερικανούς ότι η Κούβα δεν συμμετείχε στην υπόθεση, όταν οι ανακριτές του Σώματος επισκέφτηκαν το νησί το 1978. Ωστόσο, το 1963 ο κουβανός πρεσβευτής των ΗΠΑ αντέδρασε με ευχαρίστηση στα νέα για τη δολοφονία, σύμφωνα με σημείωμα της CIA.

 

Στα έγγραφα φαίνεται επίσης πως το FBI προειδοποίησε την αστυνομία του Ντάλλας για απειλή θανάτου εναντίον του Χάρβεϊ Λι Όσβαλντ, αλλά η αστυνομία δεν κατάφερε να τον προστατεύσει. 


Το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δώσει εντολή το 1992 όλα τα έγγραφα που συνδέονται με την έρευνα για τη δολοφονία του Κένεντι να δοθούν στη δημοσιότητα και όρισε ως καταληκτική προθεσμία την 26η Οκτωβρίου 2017. Ο Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι θα επέτρεπε να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα.


Η δολοφονία του Κένεντι ήταν η πρώτη μιας σειράς φόνων με πολιτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτού του αδελφού του, του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, αλλά και του ηγέτη του κινήματος για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεότερου, που είχαν προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ. Ο Κένεντι παραμένει ακόμη σήμερα ένας από τους προέδρους των ΗΠΑ που προσελκύουν θαυμασμό.