Ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος».

 

Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ, Κ. Σώκου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».

 

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

 

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την αμερικανική θέση πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κύπρου, όπως και ο υπόλοιπος πλούτος της, θα πρέπει να μοιραστεί δίκαια ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα, στο πλαίσιο της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

 

Η ερώτηση έγινε υπό την σκιά της αιφνιδιαστικής απόφασης του ψευδοκράτους να αρχίσει καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Ο εκπρόσωπος δεν τοποθετήθηκε ανοιχτά για το ζήτημα.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον είχε νωρίτερα  σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε επί τάπητος τις παρανομίες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και «την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους».