Στα αζήτητα το προεδρικό αεροσκάφος του Μεξικού - Με λαχνούς σκέφτεται να το πουλήσει ο πρόεδρος Ομπραδόρ

Στα αζήτητα το προεδρικό αεροσκάφος του Μεξικού - Με λαχνούς σκέφτεται να το πουλήσει ο πρόεδρος Ομπραδόρ Facebook Twitter
«Μια επιλογή που εξετάζουμε είναι να ξεφορτωθούμε το αεροπλάνο με την κρατική λαχειοφόρο αγορά» τόνισε ο πρόεδρος Ομπραδόρ
0

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διατύπωσε την ιδέα να βάλει σε λαχειοφόρο αγορά το αεροσκάφος αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων του προκατόχου του, αφού οι προσπάθειες πέρυσι της κυβέρνησης να πουλήσει το αεροπλάνο απέβησαν άκαρπες.

Το Μεξικό δεν έχει ακόμη βρει αγοραστή για το Boeing 787 Dreamliner, το οποίο ο αριστερός πρόεδρος Ορμπαδόρ έχει αναδείξει ως σύμβολο των υπερβολικών δαπανών και της διαφθοράς της προηγούμενης κυβέρνησης σε μια χώρα όπου περίπου ο μισός πληθυσμός ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Επιδιώκοντας να παρουσιάσει τους προκάτοχούς του ως μέρος μιας απρόσιτης ελίτ,ο Μεξικανός πρόεδρος ταξιδεύει με εμπορικές πτήσεις και έχει δημοπρατήσει πολλά κυβερνητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Αλλά η πώληση του πολυτελούς προεδρικού αεροσκάφους, που αποκτήθηκε από τον πρώην πρόεδρο Ενρίκε Πένα Νιέτο το 2012, αποδείχθηκε δύσκολη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ορμπαδόρ δήλωσε ότι το αεροσκάφος θα επιστρέψει στο Μεξικό από την Καλιφόρνια, αφού έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες πώλησής του σε ιδιώτες αγοραστές.

«Μια επιλογή που εξετάζουμε είναι να ξεφορτωθούμε το αεροπλάνο με την κρατική λαχειοφόρο αγορά, πουλώντας έξι εκατομμύρια λαχεία έναντι περίπου 500 πέσος (26,70 δολάρια) το καθένα», δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος. «Ο λαός θα αποφασίσει τι είναι καλύτερο», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Αργότερα, ο υπουργός Μεταφορών Χαβιέ Χιμένεθ Εσπριού εμφανίστηκε έκπληκτος όταν ένας δημοσιογράφος ζήτησε τη γνώμη του, ρωτώντας τον αν η ιδέα ήταν εφικτή. «Όχι, δεν νομίζω», δήλωσε ο Χιμένεθ Εσπριού σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης από την εφημερίδα Reforma. «Νομίζω ότι υπάρχουν και άλλες πιο άμεσες (επιλογές)».

Το Μεξικό έχει ήδη εξετάσει διάφορες επιλογές για να απαλλαγεί από το αεροπλάνο, όπως να το πωλήσει σε όμιλο επιχειρήσεων, να το νοικιάσει με την ώρα ή να το ανταλλάξει με ιατρικό εξοπλισμό.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι ένας υποψήφιος αγοραστής αυτή την εβδομάδα πρόσφερε 125 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά το Μεξικό δεν μπορεί να το πουλήσει κάτω από 130 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που το αποτιμά η κυβέρνηση μαζί με τον ΟΗΕ, εξήγησε.

Το ευρύχωρο αεροσκάφος, το οποίο έχει αναδιαμορφωθεί για να πετά μόνο με 80 επιβάτες, διαθέτει μεγάλη «προεδρική σουίτα» και ιδιωτικό μπάνιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: Ο Τραμπ αποχώρησε από τη συνεδρίαση χωρίς την «τελική απόφαση» που δεσμεύτηκε ότι θα έπαιρνε

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκόπευε να λάβει μια «οριστική απόφαση» σε σχέση με την ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν - Η αντίδραση της Τεχεράνης στην επιμονή του για τα πυρηνικά
THE LIFO TEAM