Σρι Λάνκα: Οι αρχές αναζητούν 140 υπόπτους με διασυνδέσεις στο Ισλαμικό Κράτος.

Σρι Λάνκα: Οι αρχές αναζητούν 140 υπόπτους με διασυνδέσεις στο Ισλαμικό Κράτος. Facebook Twitter
0

Η αστυνομία της Σρι Λάνκα αναζητά 140 ύποπτους που εκτιμάται ότι είχαν διασυνδέσεις με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία με εκατοντάδες νεκρούς. 

Εν τω μεταξύ, οι αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών - από 359 σε περίπου 260.  «Θα μπορούσαν να είναι 250 ή 260. Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια. Υπάρχουν τόσο πολλά μέρη σώματος και είναι δύσκολο να δώσουμε έναν ακριβή αριθμό» δήλωσε ο Άνιλ Τζασίνγκε, ο γενικός διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών της Σρι Λάνκα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα δήλωσε σήμερα ότι ορισμένοι νέοι από τη Σρι Λάνκα είχαν γίνει μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας από το 2013 και ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της Άμυνας και της αστυνομίας δεν του είχαν δώσει τις πληροφορίες που είχαν λάβει σχετικά με τις επικείμενες επιθέσεις.


Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε για την αποδυνάμωση των υπηρεσιών πληροφοριών, διότι ο πρωθυπουργός εστίαζε στη δίωξη στρατιωτικών αξιωματικών που φέρεται να διέπραξαν για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια δέκα ετών εμφυλίου πολέμου με τους αυτονομιστές αντάρτες Ταμίλ.


Ο εξτρεμιστής Ζαχράν Χασίμ, ο βασικός ύποπτος των τζιχαντιστικών επιθέσεων που συγκλόνισαν την περασμένη Κυριακή τη Σρι Λάνκα, σκοτώθηκε την ώρα που διέπραττε επίθεση σε ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία του Κολόμπο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα.

«Αυτό που μου είπαν οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι ότι Ζαχράν σκοτώθηκε στην επίθεση του Σανγκρί-Λα το πρωί της Κυριακής», δήλωσε.


Ο Ζαχράν Χασίμ διέπραξε την επίθεση κατά του ξενοδοχείου που βρίσκεται στην παραλία της πρωτεύουσας, με έναν δεύτερο καμικάζι που αναφέρεται ως «Ιλάμ», διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.


Ο Χασίμ εμφανιζόταν σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, όπου διακρίνεται να ηγείται επτά ανδρών σε έναν όρκο πίστης στον αρχηγό του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.


Η τύχη του μετά τις επιθέσεις της Κυριακής παρέμενε άγνωστη έως τώρα και οι αρχές διεξήγαγαν εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό του.

Ο Χασίμ ήταν ο αρχηγός της National Thowheeth Jama'ath (NTJ), τοπικής εξτρεμιστικής οργάνωσης ελάχιστα γνωστής έως την Κυριακή και την οποία το Κολόμπο κατηγορεί ότι διέπραξε τις επιθέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Διεθνή / Η βόμβα GBU 57 και τα βομβαρδιστικά B-2: Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, τηρώντας μία ασάφεια ως προς την πιθανότητα να επιτεθούν κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, καθώς ο Τραμπ εξετάζει την επέμβαση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Ανάλυση / Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «επικίνδυνη» αλλά βλέπει και οφέλη, ενώ η στρατηγική της θέση δοκιμάζεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Διεθνή / Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να στοχοποιεί κρίσιμες ιρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα και συστημάτων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM