Spiegel: Ο κεντρικός ρόλος του Μαρόκου στο Qatargate - Η δωροδοκία των Παντσέρι και Τζόρτζι

Spiegel: Ο κεντρικός ρόλος του Μαρόκου στο Qatargate - Η εξαγορά των Παντσέρι και Τζόρτζι Facebook Twitter
Από αριστερά, ο Μαροκινός διπλωμάτης Ατμούν με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον Αντόνιο Παντσέρι - Φωτ.: Facebook.
0

Το Μαρόκο είχε διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο από το Κατάρ στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «Spiegel» κάνοντας λόγο για «Marokkogate». 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου φέρεται να είναι αυτές που δωροδοκούσαν ευρωβουλευτές για να μιλούν ευνοϊκά όσον αφορά το καθεστώτος του Κατάρ. Διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του γερμανικού περιοδικού αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου «DGED» εμπλέκονται στο υψηλότερο επίπεδο του σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκίας.

Η DGED φέρεται να είχε «προσλάβει» από το 2019 τρεις Ιταλούς: τον πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον νυν ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοζολίνο όπως και τον βοηθό του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφο της Εύας Καϊλή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου πλήρωναν αδρά τους συνεργάτες τους για να ασκούν επιρροή στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου προς όφελος της κυβέρνησης της Ντόχα.

Επικεφαλής της «τριάδας» ήταν ο νυν Μαροκινός πρεσβευτής στην Πολωνία, Αμπντελραχίμ Ατμούν. Η «τριάδα», όπως και ο Ατμούν, βρίσκονταν σε άμεση επαφή με τον γενικό διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου, Μοχάμαντ Γιασίν Μανσούρι.

Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στις 15 Δεκεμβρίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με σαφή πλειοψηφία στο οποίο καταδίκασαν έντονα το Κατάρ ότι ασκούσε επιρροή μέσω ευρωβουλευτών.

Ωστόσο, για το Μαρόκο δεν υπήρξε καμία αναφορά. Η αριστερή πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου προσπάθησε να προσθέσει τροπολογίες στο σχετικό ψήφισμα που «έδειχναν» την εμπλοκή του Μαρόκου στο σκάνδαλο με τις προσπάθειές να αποτυγχάνουν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM