Αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σημειώθηκε σήμερα στο Σουδάν, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια εύθραυστη μεταβατική περίοδο μετά την ανατροπή μακροχρόνιου προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019.

 

Κορυφαίες στρατιωτικές και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στην απόπειρα συμμετείχε μια ομάδα αξιωματικών που «περιορίστηκαν αμέσως» και δεν κατάφεραν να καταλάβουν το κτίριο των κρατικών ΜΜΕ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην προσπάθεια πραξικοπήματος έχουν συλληφθεί

 

Μέλος του συμβουλίου που κυβερνά τη χώρα δήλωσε στο Reuters ότι οι σουδανικές αρχές απέκρουσαν απόπειρα πραξικοπήματος και η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. «Ο στρατός αντιμετώπισε την απόπειρα πραξικοπήματος και η κατάσταση είναι τελείως υπό έλεγχο», δήλωσε με τη σειρά του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA ο στρατηγός, Αμπντελφατάχ αλ Μπουρχάν.

 

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως ένοπλες δυνάμεις πιστές στη μεταβατική κυβέρνηση χρησιμοποίησαν άρματα μάχης νωρίς σήμερα το πρωί για να κλείσουν μια γέφυρα πάνω από τον Νείλο που συνδέει το Χαρτούμ με το Ομντουρμάν. 

 

Σε κάθε περίπτωση, η κυκλοφορία στο κέντρο του Χαρτούμ ήταν σήμερα ομαλή, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής γύρω από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων.

 

Με πληροφορίες από Reuters και Guardian