Σοκ και οργή στην Ουγκάντα για το νομοσχέδιο «Σκοτώστε τους ομοφυλόφιλους»

Σοκ και οργή στην Ουγκάντα για το νομοσχέδιο «Σκοτώστε τους ομοφυλόφιλους» Facebook Twitter
0

Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει οργή, η Ουγκάντα ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει θανατική ποινή στους ομοφυλόφιλους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η νομοθεσία θα περιορίσει την αύξηση του «αφύσικου φύλου» στο έθνος της ανατολικής Αφρικής. Το νομοσχέδιο, γνωστό ως "Σκοτώστε τους ομοφυλόφιλους" στην Ουγκάντα, ακυρώθηκε πριν από πέντε χρόνια από τεχνική άποψη και η κυβέρνηση δήλωσε ότι σκοπεύει να το θέσει σε ισχύ μέσα σε εβδομάδες.

«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι φυσική για τους πολίτες της Ουγκάντας, αλλά υπήρξαν μαζικές "στρατολογήσεις" από ομοφυλόφιλους στα σχολεία και ειδικά μεταξύ των νέων, όπου προωθούνται τα ψεύδη ότι οι άνθρωποι γεννιούνται έτσι», δήλωσε ο υπουργός ηθικής και ακεραιότητας Simon Lokodo στο Reuters. «Ο ισχύων ποινικός νόμος μας είναι περιορισμένος. Ποινικοποιεί μόνο την πράξη. Θέλουμε να γίνει σαφές ότι όποιος συμμετέχει ακόμη και στην προώθηση, πρέπει να κατηγορείται. Εκείνοι που κάνουν σοβαρές πράξεις θα λάβουν τη θανατική ποινή».

Οι αφρικανικές χώρες έχουν ορισμένους από τους πιο απαγορευτικούς νόμους στον κόσμο για την ομοφυλοφιλία. Οι σχέσεις ατόμων του ίδιου φύλου θεωρούνται ταμπού και το γκέι σεξ αποτελεί έγκλημα στην πλειονότητα της ηπείρου, με τιμωρίες από φυλάκιση έως θάνατο.

Νωρίτερα φέτος, το Μπρουνέι πυροδότησε διεθνή κατακραυγή με σχέδια για επιβολή της θανατικής ποινής για ομοφυλοφιλικό σεξ, μια απόφαση που τελικά δείχνει να εκκρεμεί μετά από έντονες επικρίσεις. Τώρα η Ουγκάντα θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Ο Lokodo δήλωσε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο Yoweri Museveni, θα επανενταχθεί στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους. Ήταν αισιόδοξος ότι θα περάσει με τα απαραίτητα δύο τρίτα των μελών. «Μιλήσαμε με τους βουλευτές και τους κινητοποιήσαμε σε μεγάλο αριθμό», δήλωσε ο Lokodo. «Πολλοί θα το στηρίξουν».

Το συνταγματικό δικαστήριο της Ουγκάντα ανέτρεψε τον νόμο επειδή περιλαμβάνει τη θανατική ποινή. Ακόμη και χωρίς αυτό, η Ουγκάντα είναι μια από τις πιο σκληρές χώρες στην Αφρική για τους ομοφυλόφιλους . Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν οργή για την απόφαση αυτή και ετοιμάζονται να πολεμήσουν το νομοσχέδιο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ