Σοκ και οργή στην Ουγκάντα για το νομοσχέδιο «Σκοτώστε τους ομοφυλόφιλους»

Σοκ και οργή στην Ουγκάντα για το νομοσχέδιο «Σκοτώστε τους ομοφυλόφιλους» Facebook Twitter
0

Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει οργή, η Ουγκάντα ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει θανατική ποινή στους ομοφυλόφιλους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η νομοθεσία θα περιορίσει την αύξηση του «αφύσικου φύλου» στο έθνος της ανατολικής Αφρικής. Το νομοσχέδιο, γνωστό ως "Σκοτώστε τους ομοφυλόφιλους" στην Ουγκάντα, ακυρώθηκε πριν από πέντε χρόνια από τεχνική άποψη και η κυβέρνηση δήλωσε ότι σκοπεύει να το θέσει σε ισχύ μέσα σε εβδομάδες.

«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι φυσική για τους πολίτες της Ουγκάντας, αλλά υπήρξαν μαζικές "στρατολογήσεις" από ομοφυλόφιλους στα σχολεία και ειδικά μεταξύ των νέων, όπου προωθούνται τα ψεύδη ότι οι άνθρωποι γεννιούνται έτσι», δήλωσε ο υπουργός ηθικής και ακεραιότητας Simon Lokodo στο Reuters. «Ο ισχύων ποινικός νόμος μας είναι περιορισμένος. Ποινικοποιεί μόνο την πράξη. Θέλουμε να γίνει σαφές ότι όποιος συμμετέχει ακόμη και στην προώθηση, πρέπει να κατηγορείται. Εκείνοι που κάνουν σοβαρές πράξεις θα λάβουν τη θανατική ποινή».

Οι αφρικανικές χώρες έχουν ορισμένους από τους πιο απαγορευτικούς νόμους στον κόσμο για την ομοφυλοφιλία. Οι σχέσεις ατόμων του ίδιου φύλου θεωρούνται ταμπού και το γκέι σεξ αποτελεί έγκλημα στην πλειονότητα της ηπείρου, με τιμωρίες από φυλάκιση έως θάνατο.

Νωρίτερα φέτος, το Μπρουνέι πυροδότησε διεθνή κατακραυγή με σχέδια για επιβολή της θανατικής ποινής για ομοφυλοφιλικό σεξ, μια απόφαση που τελικά δείχνει να εκκρεμεί μετά από έντονες επικρίσεις. Τώρα η Ουγκάντα θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Ο Lokodo δήλωσε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο Yoweri Museveni, θα επανενταχθεί στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους. Ήταν αισιόδοξος ότι θα περάσει με τα απαραίτητα δύο τρίτα των μελών. «Μιλήσαμε με τους βουλευτές και τους κινητοποιήσαμε σε μεγάλο αριθμό», δήλωσε ο Lokodo. «Πολλοί θα το στηρίξουν».

Το συνταγματικό δικαστήριο της Ουγκάντα ανέτρεψε τον νόμο επειδή περιλαμβάνει τη θανατική ποινή. Ακόμη και χωρίς αυτό, η Ουγκάντα είναι μια από τις πιο σκληρές χώρες στην Αφρική για τους ομοφυλόφιλους . Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν οργή για την απόφαση αυτή και ετοιμάζονται να πολεμήσουν το νομοσχέδιο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM