Σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση Σάντσεθ- Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης και πολιτικές αναταράξεις στην Ισπανία

Σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση Σάντσεθ- Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης και πολιτικές αναταράξεις στην Ισπανία Facebook Twitter
Η ηγέτιδα της ισπανικής συμμαχίας Σούμαρ, Γιολάντα Ντίαθ/ Φωτ.: EPA
0

Η ηγέτιδα της ισπανικής συμμαχίας Σούμαρ, Γιολάντα Ντίαθ, ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των ισχυρισμών περί σεξουαλικής κακοποίησης κατά του βουλευτή Ίνιγκο Ερεχόν.

Η Ντίαθ, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, δήλωσε ότι διέταξε τον Ερεχόν να παραιτηθεί μόλις παραδέχθηκε «σεξιστική και υποτιμητική συμπεριφορά προς τις γυναίκες».

Ο Ερεχόν, πρώην συνιδρυτής του κόμματος Ποδέμος και νυν ηγέτης του κόμματος Más País, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική μετά από κατηγορίες για «ψυχολογική κακοποίηση», «χειραγώγηση» και «εξευτελιστικές σεξουαλικές πρακτικές». Επιπλέον, η ηθοποιός Ελίσα Μουλιάα τον κατηγόρησε για σεξουαλική κακοποίηση, καταθέτοντας μήνυση.

Η Ντίαθ υπερασπίστηκε τον χειρισμό της υπόθεσης από το κόμμα, αλλά αναγνώρισε την καθυστέρηση και απολογήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι η δράση ήταν αναγκαία και «αμείλικτη». Αν και, όπως υποστήριξε, η ίδια είχε λάβει γνώση ενός περιστατικού με την εμπλοκή του Ερεχόν νωρίτερα το καλοκαίρι, ενημερώθηκε τότε ότι είχε διερευνηθεί από την περιφερειακή παράταξη του κόμματος και είχε διαγραφεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το σκάνδαλο αυτό εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά κατηγοριών, μεταξύ άλλων και για διαφθορά. Η σύζυγος του Σάντσεθ, Μπεγόνια Γκόμεθ, είναι επίσης υπό διερεύνηση για φερόμενη διαφθορά, ενώ πρόσφατα ήρθαν στο φως αναφορές για δωροδοκίες εντός του υπουργείου Μεταφορών κατά την πανδημία.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) έχει καλέσει τον Σάντσεθ να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του έχει παραλύσει από τα σκάνδαλα και τις κατηγορίες. Δημοσκόπηση της ABC δείχνει ότι το PP και το ακροδεξιό Vox θα μπορούσαν να κερδίσουν αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, αν οι εκλογές γίνονταν αύριο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Συζητήσεις για αμφιλεγόμενο σχέδιο νοσηλείας 2.000 ανθρώπων από τη Γάζα

Διεθνή / Ινδονησία: Συζητήσεις για αμφιλεγόμενο σχέδιο νοσηλείας 2.000 ανθρώπων από τη Γάζα

Την ίδια στιγμή ορισμένοι εθνικοί ισλαμικοί ηγέτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «ξεγελάστηκε» από το Ισραήλ και θέτουν ερωτήματα σχετικά με τις εγγυήσεις για την επιστροφή των Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM