Σλοβακία: Εκτός κινδύνου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Σλοβακία: Εκτός κινδύνου ο Ρόμπερτ Φίτσο Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ
0

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά χθες Τετάρτη από σφαίρες καθώς χαιρετούσε πολίτες, βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο BBC, Tomas Taraba, η χειρουργική επέμβαση του Ρόμπερτ Φίτσο πήγε «καλά» και «βρίσκεται εκτός κινδύνου».

Ο Φίτσο ανέκτησε τις αισθήσεις του έπειτα από πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, μεταδίδουν σλοβάκικα ΜΜΕ. Ούτε το τηλεοπτικό δίκτυο TA3, ούτε η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Dennik έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για την κατάσταση του 59χρονου κεντροαριστερού εθνικιστή λαϊκιστή πολιτικού.

Νωρίτερα, η ζωή του Φίτσο διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ανακοίνωση ή διευκρίνιση έκτοτε.

Ο φερόμενος ως δράστης, λογοτέχνης 71 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία και παραμένει υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας του σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν «πολιτικό».

Ερωτηματικά για την αντίδραση των φρουρών του Φίτσο

Ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου για την Προστασία των Συνταγματικών Αξιωματούχων, Γιουράι Ζαμπόζνικ, επεσήμανε τα λάθη των δυνάμεων ασφαλείας κατά την επίθεση εναντίον του Ρόμπερτ Φίτσο. «Όταν πέφτουν τέσσερις ή πέντε πυροβολισμοί, κάποιος είναι ένοχος. Η ασφάλεια μάλλον δεν είναι εντάξει. Δεν είδα κανέναν να πηδάει μπροστά στον πρωθυπουργό», είπε.

Σύμφωνα με τον Ζαμπόζνικ, δεν υπήρχαν πολλά άτομα στο σημείο του συμβάντος, επομένως η κατάσταση δεν ήταν δυνατό να διαχειριστεί. «Υπήρχαν ελάχιστοι άνθρωποι εκεί. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο και με τόσο μεγάλο σώμα προσωπικού ασφαλείας, θα είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα έρευνας», είπε.

«Μπορεί να συμβεί το πρώτο χτύπημα, αλλά το δεύτερο όχι. Το δεύτερο χτύπημα, αν βγει, το αντικείμενο πρέπει να προστατεύεται. Ακόμα κι αν πάει ανάμεσα σε ανθρώπους, δεν πρέπει να εκτίθεται. Πρέπει να υπάρχουν δράστες στο πλήθος», σχολίασε το βίντεο της επίθεσης που δημοσιεύτηκε στην τηλεόραση TA3 .

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά το περιστατικό επικράτησε χάος και οι ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας δεν ήταν συντονισμένες.

Βίντεο από την επίθεση εναντίον του Φίτσο

Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο δράστης ανοίγει πυρ και πυροβολεί τον Ρόμπερτ Φίτσο, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς που δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης ήρθε στη δημοσιότητα. Στο βίντεο επιβεβαιώνεται πως πράγματι ο πρωθυπουργός μετά τη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Σλοβακίας, πλησίασε το πλήθος που ήταν έξω από το κτήριο.

Στα πλάνα διακρίνεται ο Ρόμπερτ Φίτσο να πλησιάζει τους πολίτες, μαζί με τους σωματοφύλακές του και τότε ακούγονται οι πυροβολισμοί. Οι τελευταίες πληροφορίες για την αιματηρή επίθεση, αναφέρουν πως σύμφωνα με σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, ο 71χρονος λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα είναι ο δράστης που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο Γιουράι Τσιντούλα φώναξε προς το μέρος του πρωθυπουργού της Σλοβακίας την ώρα που εκείνος χαιρετούσε το πλήθος και όταν τον πλησίασε άρχισε να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής, τέσσερις ή πέντε φορές προτού τον σταματήσουν οι άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του Ρόμπέρτ Φίτσο.

Ο δράστης λέει σε βίντεο ότι πυροβόλησε τον Φίτσο λόγω «πολιτικής διαφωνίας»

Ο 71χρονος Σλοβάκος λογοτέχνης, ονόματι Γιουράι Τσιντούλα (Juraj Cintula) είναι ο άντρας που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο στην πόλη Χάντλοβα το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο Τσιντούλα αποδιδει την την απόπειρα δολοφονίας σε διαφωνία του με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του Φίτσο.

Ο Τσιντούλα φώναξε προς το μέρος του Φίτσο, την ώρα που ο τελευταίος συνομιλούσε με υποστηρικτές του και όταν τον πλησίασε για να του σφίξει το χέρι, τότε άνοιξε πυρ εναντίον του. «Διαφωνώ με την πολιτική της κυβέρνησης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκκαθαρίζονται», φέρεται να ισχυρίστηκε ο Γιουράι Τσιντούλα.

Σύμφωνα με σλοβακικά ΜΜΕ, κατά το παρελθόν είχε εργαστεί ως φύλακας ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο. Πριν από οκτώ χρόνια, ανακοίνωσε στο Διαδίκτυο ότι συγκέντρωνε υπογραφές για τη δημιουργία πολιτικού κόμματος, του Κινήματος κατά της Βίας. «Η βία είναι συχνά μια αντίδραση των ανθρώπων, ως μια μορφή έκφρασης της συνηθισμένης δυσαρέσκειας για την κατάσταση των πραγμάτων. Ας είμαστε δυσαρεστημένοι, αλλά όχι βίαιοι!» έγραφε τότε.

Τι δήλωσε ο γιος του δράστη

Ο γιος του ύποπτου δράστη αρνήθηκε ότι ο πατέρας του είχε ποτέ αναφερθεί ανοιχτά στην επίθεση ή τη δολοφονία του Ρόμπερτ Φίτσο ή οποιουδήποτε άλλου. Όταν ρωτήθηκε από την Aktualít εάν είχε σχέση μίσους με τον πρόεδρο του κόμματος Smer, απάντησε: «Θα σας το πω αυτό - δεν τον ψήφισε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω για αυτό το θέμα».

Ο γιος είπε στο Aktualit ότι έπαθε σοκ και επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας κατείχε νομίμως όπλο. «Δεν έχω ιδέα τι σκόπευε ο πατέρας μου να κάνει, τι σχεδίαζε, γιατί συνέβη», είπε. «Ίσως υπήρξε κάποιο πρόβλημα, δεν ξέρω. Είναι πιο ζόρικος, αλλά όχι ότι χρίζει ψυχιάτρου ή κάτι τέτοιο».

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφγανιστάν: «Αδύνατη» κάθε συμφωνία για επιστροφή της βάσης Μπαγκράμ, απαντά η Καμπούλ στις απειλές Τραμπ

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Αδύνατη» κάθε συμφωνία για επιστροφή της βάσης Μπαγκράμ, απαντά η Καμπούλ στις απειλές Τραμπ

«Συμφωνία έστω και για ένα τετραγωνικό εκατοστό του αφγανικού εδάφους είναι αδύνατη» τόνισε ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν
LIFO NEWSROOM
Μελόνι για Κερκ: «Ήθελαν να τον σταματήσουν επειδή ήταν ελεύθερος, θαρραλέος και ικανός»

Διεθνή / Μελόνι για Κερκ: «Ήθελαν να τον σταματήσουν επειδή ήταν ελεύθερος, θαρραλέος και ικανός»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνέδεσε το περιστατικό με μια ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση, λέγοντας ότι «κάποιοι έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα ότι όποιος είναι διαφορετικός από εσένα πρέπει να ανατρέπεται»
LIFO NEWSROOM
Κοσμοσυρροή για την κηδεία του Τσάρλι Κερκ – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο State Farm Stadium

Διεθνή / Κοσμοσυρροή για την κηδεία του Τσάρλι Κερκ – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο State Farm Stadium

Σύμφωνα με την αστυνομία της Γκλέντειλ, πάνω από 200.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας της Turning Point USA, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τη χωρητικότητα του σταδίου
LIFO NEWSROOM
«Αυτός είναι ο δρόμος προς τη δικτατορία» καταγγέλει ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Διεθνή / «Αυτός είναι ο δρόμος προς τη δικτατορία» καταγγέλει ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Ο Τραμπ ζήτησε δημόσια από την υπουργό Δικαιοσύνης να κινηθεί εναντίον πολιτικών αντιπάλων του, λέγοντας «Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο, καταστρέφεται η φήμη και η αξιοπιστία μας»
LIFO NEWSROOM
Κλιμάκωση στη Βαλτική: Γερμανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Διεθνή / Κλιμάκωση στη Βαλτική: Γερμανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου την Τρίτη, όπου θα τεθεί και η σοβαρή παραβίαση του εναέριου χώρου της Εσθονίας από τρία ρωσικά MiG-31 την Παρασκευή
LIFO NEWSROOM
Star Wars στους δρόμους της Ουάσινγκτον: Διαδηλωτής ακολουθεί στρατιώτες με το θέμα του Νταρθ Βέιντερ

Διεθνή / Star Wars στους δρόμους της Ουάσινγκτον: Διαδηλωτής ακολουθεί στρατιώτες με το θέμα του Νταρθ Βέιντερ

Ο χρήστης του TikTok ανεβάζει τα βίντεο χαρακτηρίζοντάς τα ως «ειρηνική πράξη διαμαρτυρίας» με στόχο να μην «κανονικοποιηθεί» η εικόνα ένοπλων στρατιωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας
LIFO NEWSROOM