ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Σκωτία: Ένας πυρηνικός σταθμός που κλείνει θα είναι και πάλι ασφαλής για χρήση σε 313 χρόνια

Σκωτία: Ένας πυρηνικός σταθμός που κλείνει θα είναι και πάλι ασφαλής για χρήση σε 313 χρόνια Facebook Twitter
Ο πυρηνικός σταθμός στο Ντούνρεϊ (Πηγή φωτό EPA)
0

Θα πρέπει να περάσουν 313 χρόνια προκειμένου να είναι διαθέσιμος για άλλες χρήσεις ένας πυρηνικός σταθμός στη Σκωτία, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Στον πυρηνικό σταθμό του Ντούνρεϊ έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο έρευνες για την ανάπτυξη γρήγορου αντιδραστήρα από το 1955 έως το 1944. Πλέον, η εγκατάσταση στο Κέιθνες είναι σε διαδικασία κλεισίματος, κατεδάφισης και καθαρισμού.

Όμως, η Αρχή Πυρηνικού Παροπλισμού ανακοίνωσε ότι ο χώρος των 599 στρεμμάτων θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με ασφάλεια το 2333. Μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να ολοκληρωθούν τα σημαντικά βήματα για την απομάκρυνση ραδιενεργού υλικού, ενώ εντός των επόμενων δύο ετών θα ανακοινωθούν «αξιόπιστες επιλογές» για το μέλλον της εγκατάστασης.

Παράλληλα, η Αρχή όρισε ότι θα πρέπει να έχει καθαριστεί έως το 2029 το «φρεάτιο», όπως ονομάζεται ο χώρος του πυρηνικού σταθμού στον οποίο η μόλυνση είναι σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται για χώρο που χτίστηκε τη δεκαετία του '50, σε βάθος 65,4 μέτρων κάτω από το έδαφος. Εκεί απορρίπτονταν ραδιενεργά απόβλητα από το 1959 έως το 1977, όταν μία έκρηξη έβαλε τέλος σε αυτή την πρακτική.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διεθνή / Τραμπ για Πούτιν: «Δεν θα τα βάλει μαζί μου - Αν δεν ήμουν πρόεδρος, θα είχε καταλάβει όλη την Ουκρανία»

Νέες δηλώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο λίγο πριν τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στην Αλάσκα - «Είναι ένας πόλεμος που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί»
LIFO NEWSROOM
ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τι είναι το «Μεγάλο Ισραήλ» στο οποίο πιστεύει ο Νετανιάχου: Έντονες αντιδράσεις για «επικίνδυνη κλιμάκωση»

Τον ρώτησαν αν πιστεύει στο «όραμα» του «Μεγάλου Ισραήλ» και απάντησε δύο φορές «απολύτως» - Καταδίκη από Αίγυπτο, Ιορδανία, Ιράκ και Σαουδική Αραβία
LIFO NEWSROOM
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στα 50: «Νιώθω 32» - Το «όχι» για το οποίο ακόμη μετανιώνει

Διεθνή / Λεονάρντο Ντι Κάπριο: «Στα 50, νιώθω 32» - Για ποιον ρόλο που είπε «όχι» μετανιώνει ακόμη

Μιλώντας στον Πολ Τόμας Άντερσον, ο Ντι Κάπριο αναφέρθηκε στην την ηλικία, την ταινία του που βλέπει πιο συχνά και αυτήν στην οποία θα ήθελε περισσότερο να έχει συμμετάσχει 
LIFO NEWSROOM
Από τον δικτάτορα Φράνκο και τον βασιλιά Λεοπόλδο μέχρι τον Κριστιάνο Ρονάλντο: Αγάλματα που Εξαφανίστηκαν

Διεθνή / Από τον δικτάτορα Φράνκο και τον βασιλιά Λεοπόλδο μέχρι τον Κριστιάνο Ρονάλντο: Αγάλματα που εξαφανίστηκαν

Από αμφιλεγόμενα έργα τέχνης μέχρι ιστορικά πρόσωπα και… κλεμμένα αρκουδάκια, αυτά είναι τα αγάλματα που απομακρύνθηκαν, γκρεμίστηκαν ή εξαφανίστηκαν, αποκαλύπτοντας τι πραγματικά τιμά η κοινωνία μας
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Εν μέσω πολέμου οι κάτοικοι βιώνουν τη «χειρότερη επιδημία χολέρας εδώ και χρόνια» 

Διεθνή / Σουδάν: Εν μέσω πολέμου οι κάτοικοι βιώνουν τη «χειρότερη επιδημία χολέρας εδώ και χρόνια» 

Διεθνείς οργανώσεις προειδοποιούν ότι η εξάπλωση της ασθένειας, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να επιδεινώσει παρόμοια ξεσπάσματα σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο για εβδομάδες ή και μήνες
LIFO NEWSROOM