ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Σκωτία: Ένας πυρηνικός σταθμός που κλείνει θα είναι και πάλι ασφαλής για χρήση σε 313 χρόνια

Σκωτία: Ένας πυρηνικός σταθμός που κλείνει θα είναι και πάλι ασφαλής για χρήση σε 313 χρόνια Facebook Twitter
Ο πυρηνικός σταθμός στο Ντούνρεϊ (Πηγή φωτό EPA)
0

Θα πρέπει να περάσουν 313 χρόνια προκειμένου να είναι διαθέσιμος για άλλες χρήσεις ένας πυρηνικός σταθμός στη Σκωτία, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Στον πυρηνικό σταθμό του Ντούνρεϊ έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο έρευνες για την ανάπτυξη γρήγορου αντιδραστήρα από το 1955 έως το 1944. Πλέον, η εγκατάσταση στο Κέιθνες είναι σε διαδικασία κλεισίματος, κατεδάφισης και καθαρισμού.

Όμως, η Αρχή Πυρηνικού Παροπλισμού ανακοίνωσε ότι ο χώρος των 599 στρεμμάτων θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με ασφάλεια το 2333. Μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να ολοκληρωθούν τα σημαντικά βήματα για την απομάκρυνση ραδιενεργού υλικού, ενώ εντός των επόμενων δύο ετών θα ανακοινωθούν «αξιόπιστες επιλογές» για το μέλλον της εγκατάστασης.

Παράλληλα, η Αρχή όρισε ότι θα πρέπει να έχει καθαριστεί έως το 2029 το «φρεάτιο», όπως ονομάζεται ο χώρος του πυρηνικού σταθμού στον οποίο η μόλυνση είναι σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται για χώρο που χτίστηκε τη δεκαετία του '50, σε βάθος 65,4 μέτρων κάτω από το έδαφος. Εκεί απορρίπτονταν ραδιενεργά απόβλητα από το 1959 έως το 1977, όταν μία έκρηξη έβαλε τέλος σε αυτή την πρακτική.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Επόμενος στόχος του δράστη μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας;

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Επόμενος στόχος του δράστη μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας;

Ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς είχε κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο για προσωπικότητες υψηλού προφίλ, μεταξύ των οποίων, ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ