Σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία: Σε διαθεσιμότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Facebook Twitter
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, Γκέρμαν Γκαλουτσένκο / EPA
0

Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην υπουργός Ενέργειας, Γκέρμαν Γκαλουστσένκο, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, εν μέσω της υπόθεσης διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Σε ανάρτησή της στο Telegram, η Σβιρίντενκο ανέφερε: «Αποφασίστηκε η προσωρινή απομάκρυνση του Γκέρμαν Γκαλουστσένκο από τα καθήκοντά του ως υπουργού Δικαιοσύνης».

Η απόφαση έρχεται τη στιγμή που η ουκρανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις για τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, καθώς οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται σε υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

Σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία: Οι εμπλεκόμενοι

Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (ΕΓΚΔ) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι συνέλαβε πέντε υπόπτους και ταυτοποίησε δύο άλλους που συμμετείχαν σε μια συνωμοσία ελέγχου των προμηθειών σε κρατικές επιχειρήσεις, ιδίως στην εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Κανένας ωστόσο, δεν κατονομάστηκε.

Μια πηγή που γνωρίζει το θέμα ανέφερε ότι ο ύποπτος που περιγράφεται από τo ΕΓΚΔ, ως ο κύριος διοργανωτής είναι ο Τιμούρ Μίντιχ, πρώην επιχειρηματικός συνεργάτης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μίντιχ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα που στάλθηκε στο Kvartal 95, ένα στούντιο παραγωγής του οποίου είναι συνιδιοκτήτης, όπου ο Ζελένσκι έχτισε την καριέρα του ως κωμικός πριν από την εκλογή του το 2019.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στην έρευνα περιλαμβάνονται ένας πρώην σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας, ο επικεφαλής ασφαλείας της Energoatom και τέσσερις λεγόμενοι υπάλληλοι της «γραμματείας». Το ΕΓΚΔ αναγνώρισε εν συνεχεία έναν πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό ως έναν ακόμη ύποπτο.

Σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία: Ο ρόλος Γκαλουτσένκο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκέρμαν Γκαλουτσένκο, ο οποίος είχε διατελέσει προηγουμένως υπουργός Ενέργειας, αποτέλεσε αντικείμενο της έρευνας, ανακοίνωσε το υπουργείο του, ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν αυτό σχετίζεται με την έρευνα του ΕΓΚΔ.

Η φωνή του Γκαλουτσένκο καταγράφηκε σε μια ηχογραφημένη συνομιλία με ορισμένους από τους υπόπτους στην υπόθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΕΓΚΔ, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο Γκαλουτσένκο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το ΕΓΚΔ, μια ανεξάρτητη υπηρεσία επιβολής του νόμου, κοινοποίησε χθες την έρευνα, καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για ακόμη έναν χειμώνα εκτεταμένων διακοπών ρεύματος. Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία.

Το ΕΓΚΔ ανακοίνωσε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης διήρκεσε 15 μήνες και ότι διεξήγαγε περισσότερες από 70 έρευνες σε όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από Le Monde

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Τι σηματοδοτεί η άφιξη του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στον κόσμο στη Λατινική Αμερική

Το αεροπλανοφόρο, το πιο προηγμένο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, μεταφέρει μεταξύ άλλων τέσσερις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και συνοδεύεται από τρία πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Διεθνή / Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Οι IDF ανέφεραν πως στρατιώτες έσπευσαν σε δύο χωριά, όπου δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους, ενώ έβαλαν φωτιά σε σπίτια και οχήματα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Εμπόδιο στην επίτευξη εκεχειρίας οι μαχητές της Χαμάς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα

Διεθνή / Γάζα: Οι μαχητές της Χαμάς που είναι εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της εκεχειρίας

Η Χαμάς έχει δηλώσει πως οι μαχητές της δεν πρόκειται να παραδοθούν και απαιτεί να τους επιτραπεί ασφαλής αποχώρηση, αίτημα που το Ισραήλ έχει απορρίψει
LIFO NEWSROOM
Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Διεθνή / Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Η οργάνωση Ταλιμπάν του Πακιστάν δήλωσε ότι στόχος ήταν «δικαστές και αξιωματούχοι των μη ισλαμικών νόμων» και απειλώντας με νέες επιθέσεις έως την επιβολή της σαρία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Η μάχη για τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ μεταφέρεται στο Κάτω Σώμα του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί επιχειρούν να περάσουν τον προϋπολογισμό με οριακή πλειοψηφία
LIFO NEWSROOM