Σε «παράλυση» το Χονγκ Κονγκ ενόψει νέων διαδηλώσεων

Σε «παράλυση» το Χονγκ Κονγκ ενόψει νέων διαδηλώσεων Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οι περισσότεροι σταθμοί του μετρό του Χονγκ Κονγκ παραμένουν σήμερα κλειστοί και η παράλυση της πόλης συνεχίζεται δύο ημέρες μετά τους βανδαλισμούς στο δίκτυο του μετρό, ενώ νέες διαδηλώσεις αναμένονται το απόγευμα.

Από την πλευρά τους, τα φιλοδημοκρατικά μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου (LegCo), του τοπικού κοινοβουλίου, θα υποστηρίξουν σήμερα μια προσφυγή κατά της απόφασης της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να απαγορεύσει τις μάσκες στις διαδηλώσεις. Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την επικεφαλής της κυβέρνησης, την Κάρι Λαμ, έριξε λάδι στη φωτιά και οδήγησε σε μια βραδιά βιαιοτήτων και βανδαλισμών με στόχο κυρώς τη MTR, την εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό του Χονγκ Κονγκ και κατηγορείται ότι παίζει το παιγνίδι του Πεκίνου.

Ενώ οι συρμοί του μετρό δεν κυκλοφόρησαν χθες, Σάββατο, η εταιρεία MTR ανακοίνωσε πως 45 σταθμοί είναι σήμερα ανοικτοί, όμως 48 παραμένουν κλειστοί, κυρίως στις τουριστικές συνοικίες του κέντρου και σ' αυτές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις ταραχές. Στα φόρουμ στο Ίντερνετ, που χρησιμοποιούνται από τους διαδηλωτές, απευθύνονται εκκλήσεις για μια νέα συγκέντρωση το απόγευμα στο Βικτόρια Παρκ, ένα μεγάλο πάρκο στην καρδιά του νησιού του Χονγκ Κονγκ.

Χθες, Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις οι οποίες δεν είχαν επιτραπεί από τις αρχές. Ο νόμος περί καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, που επικαλέσθηκε την Παρασκευή η Κάρι Λαμ, χρονολογείται από το 1922, μια εποχή που το Χονγκ Κονγκ ήταν βρετανική αποικία, και οι διατάξεις του είχαν να χρησιμοποιηθούν από τις ταραχές του 1967.

Ο νόμος αυτός επιτρέπει στην κυβέρνηση να λαμβάνει «οποιοδήποτε μέτρο» χωρίς το πράσινο φως το νομοθετικού σώματος, σε περιπτώσεις που υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή κίνδυνος για τον πληθυσμό. Η επιλογή να γίνει επίκληση του εν λόγω νόμου χαιρετίσθηκε από το Πεκίνο και τους υποστηρικτές της κυβέρνησης. Όμως η αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές είδαν σ' αυτόν την αρχή μιας αυταρχικής παρέκκλισης.

«Πιστεύω πως είναι ένα ζήτημα συνταγματικότητας από τα σημαντικότερα στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Ντένις Κουόκ σχετικά με την προσφυγή που έγινε κατά της απόφασης αυτής. «Μπορεί να είναι η τελευταία συνταγματική μάχη μας. Εν ονόματι του νόμου, προσπαθούν να βλάψουν τους ανθρώπους και να συντρίψουν την αντιπολίτευση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

Διεθνή / Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

«Το Ισραήλ λυπάται βαθύτατα που μια άστοχη βολή χτύπησε την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα. Κάθε αθώα ζωή που χάνεται είναι μια τραγωδία», δήλωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM
«Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / «Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Το Βερολίνο στέλνει ηχηρό μήνυμα απόρριψης στο σχέδιο της Κομισιόν – Προειδοποιεί για «λάθος σήμα» σε επιχειρήσεις και ζητά εξορθολογισμό δαπανών
LIFO NEWSROOM