Σε ισχύ ο νόμος στη Δανία που απαγορεύει τη μπούρκα και το νικάμπ

Σε ισχύ ο νόμος στη Δανία που απαγορεύει τη μπούρκα και το νικάμπ Facebook Twitter
EPA/CHRISTIAN BRUNA
1

Ο νόμος που απαγορεύει κάθε ενδυμασία η οποία καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων της μπούρκας και του νικάμπ, τέθηκε σε ισχύ στη Δανία, ενώ αναμένονται διαμαρτυρίες.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει παρόμοια απαγόρευση, υποστηρίζοντας πως δεν στοχεύει κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Το μέτρο δεν απαγορεύει τη μαντήλα, τα τουρμπάνια και το εβραϊκό κιπά (καπέλο).

Όμως ο νόμος έχει γίνει γνωστός ως «απαγόρευση της μπούρκας» και θεωρείται ότι βάζει στο στόχαστρο κυρίως το νικάμπ και την μπούρκα. Όπως επισημαίνει το Associated Press, λίγες γυναίκες μουσουλμάνες στη Δανία φορούν τέτοιες ενδυμασίες.

Το νέο μέτρο επιτρέπει στους πολίτες να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν υπάρχει «σαφής σκοπός», για παράδειγμα όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή ή όταν χρειάζεται να συμμορφωθούν με άλλες νομικές απαιτήσεις, όπως η χρήση κράνους σε περίπτωση που μετακινούνται με μοτοσικλέτα.

Όσοι παραβαίνουν τον νόμο για πρώτη φορά, θα πληρώνουν πρόστιμο 1.000 κορώνες Δανίας (περίπου 134 ευρώ). Αν το αδίκημα επαναληφθεί, το πρόστιμο μπορεί να αγγίξει και τις 10.000 κορώνες ενώ μπορεί να επιβληθεί και ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Παράλληλα, όποιος αναγκάζει κάποιο άλλο άτομο να φοράει ενδυμασία η οποία καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, χρησιμοποιώντας βία ή απειλές, κινδυνεύει με ποινή έως και δύο χρόνια φυλάκισης.

Ο Marcus Knuth, του κυβερνώντος φιλελεύθερου κόμματος Venstre, τόνισε πως οι ενδυμασίες ορισμένων συντηρητικών μουσουλμάνων γυναικών είναι «έντονα καταπιεστικές».

Από την πλευρά της, η Sasha Andersen, από την ακτιβιστική ομάδα Party Rebels, επισήμανε πως προγραμματίζεται μία διαδήλωση εντός της ημέρας, ενάντια σε αυτό το μέτρο που, όπως είπε, κάνει διακρίσεις κατά μιας μειονοτικής ομάδας.

Σημειώνεται πως η Αυστρία, η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν θέσει σε ισχύ παρόμοιους νόμους.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτός ο νόμος έχει μια λογική (και απολύτως δικαιολογημένος όταν πρόκειται για οδήγηση, συναλλαγή με τράπεζα, δημόσια υπηρεσία ή οπουδήποτε αλλού απαιτείται εξακρίβωση ταυτότητας).Μια ερώτηση όμως: θα ισχύσει και για τις φραγκάτες τουρίστριες από Σαουδική Αραβία και Εμιράτα; Γιατί, στη Γαλλία όπου ισχύει ήδη αυτός ο νόμος, εφαρμόζεται όσον αφορά τις (κολλημένες) μουσουλμάνες των φτωχών προαστίων, αλλά δεν ενοχλεί καθόλου τις πλούσιες μπουρκοφόρες που κάνουν τζίρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα πολυτελή καταστήματα και ξενοδοχεία του Παρισιού και της Κυανής Ακτής.