Σε Αθήνα και Άγκυρα σήμερα ο Χάικο Μάας -Τι θα προτείνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Σε Αθήνα και Άγκυρα σήμερα ο Χάικο Μάας -Τι θα προτείνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στην Αθήνα και την Άγκυρα θα βρεθεί σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει.

Ο Χάικο Μάας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλουτ Τσαβούσογλου.

Η ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μάας με τον κ. Δένδια περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου.

Στόχος η συνάντηση σε υψηλό επίπεδο

Ο Χάικο Μάας αναμένεται να προτείνει συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, κατά τις επαφές που θα έχει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle.

Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ δεν θα εισηγηθεί επανάληψη της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 6 εβδομάδες στο Βερολίνο, ανάμεσα στον Γαν Χέκερ- σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ- τη διπλωματική σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν.

«Ο Χάικο Μάας δεν πηγαίνει στην Αθήνα και την Άγκυρα για να προτείνει τη διεξαγωγή συνομιλιών σε χαμηλότερο από το δικό του επίπεδο, αλλά σε επίπεδο όπου μπορούν να λυθούν προβλήματα», ανέφερε πηγή από το Βερολίνο στη DW.

Έτσι, αναμένεται ότι ο Μάας θα προτείνει να γίνει συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης στο Βερολίνο. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το Βερολίνο θεωρεί «αντιπαραγωγικές» σε αυτή τη φάση τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, για παραβιάσεις στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνει η DW.

«Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση»

Χθες πάντως, το Βερολίνο περιέγραψε ως βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση την επέκταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, για τις έρευνες του Oruc Reis.

«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μάας

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 12:40 ενώ με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Το απόγευμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, DW

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Διεθνή / Απορρίφθηκε η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Ιταλία – Η Μελόνι μιλά για «χαμένη ευκαιρία»

Σύμφωνα με αναλυτές, η ψήφος δεν συνδέθηκε μόνο με το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, που θεωρήθηκε τεχνικά σύνθετο, αλλά και με ευρύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
Γιατί η απειλή του Ιράν να καταστρέψει εγκαταστάσεις ύδρευσης θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για τις χώρες του Κόλπου

Διεθνή / Γιατί η απειλή του Ιράν για τις εγκαταστάσεις ύδρευσης ίσως σημαίνει «καταστροφή» για τις χώρες του Κόλπου;

Η εύθραυστη ισορροπία στον Κόλπο περνά μέσα από τις μονάδες αφαλάτωσης, από τις οποίες εξαρτάται η καθημερινότητα και η ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε αναβολή επιθέσεων στο Ιράν για 5 ημέρες

Η Τεχεράνη διαψεύδει τους ισχυρισμούς Τραμπ - «ΗΠΑ και Ιράν είχαν τις τελευταίες δύο ημέρες παραγωγικές συνομιλίες για τερματισμό των εχθροπραξιών» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social
THE LIFO TEAM