Ερντογάν: Το ναυτικό μας δεν θα υποχωρήσει - Η Ελλάδα θα φταίει για οτιδήποτε της συμβεί

Ερντογάν: Το ναυτικό μας δεν θα υποχωρήσει - Η Ελλάδα θα φταίει για οτιδήποτε της συμβεί Facebook Twitter
0

Ανεβάζει το διπλωματικό «θερμόμετρο» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με έμμεσες απειλές για την Ελλάδα, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. 

Ένα 24ωρο μετά την ανανέωση της τουρκικής NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα πως «έπεσε μόνη της σε χάος» και «βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή». 

Μετά την ολοκλήρωση κομματικής συνεδρίασης, ο Τούρκος πρόεδρος δεν επέδειξε καμία διάθεση υπαναχώρησης και υποσχέθηκε «καλά νέα και από τη Μεσόγειο», μετά το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα. Το πρωί, η Αθήνα απάντησε με αντι-NAVTEX για ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, και ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε μύδρους με αφορμή το γεγονός. 

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκδώσει NAVTEX για την περιοχή που το έχουμε κάνει εμείς. Θεωρώ πως θα ήταν ωφέλιμο για τους Έλληνες γείτονές μας να κατανοήσουν πως αυτοί που έσυραν την Ελλάδα μπροστά από το τουρκικό ναυτικό, δεν θα ξαναεμφανιστούν σε ενδεχόμενο πρόβλημα που θα προκύψει στο μέλλον», δήλωσε ο Ερντογάν. «Η σημερινή κίνηση της Ελλάδας θέτει σε κίνδυνο την παράκτια και ναυτική ασφάλεια όλων των πλοίων της περιοχής».

«Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική υπαίτια για ότι αρνητικό συμβεί στην περιοχή και για τις ζημιές που θα προκαλέσει στην ίδια. Με αυτή τη στάση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα έχει πέσει σε ένα χάος από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει».

Ο Ερντογάν στράφηκε εναντίον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορώντας την για «ανεντιμότητα»: «Η ΕΕ δεν ήταν ποτέ έντιμη μαζί μας. Υποστηρίζουν τρομοκράτες ενάντια στην πατρίδα μας, οι οποίοι έρχονται σε εμάς από την Ελλάδα και τον PKK. Το θεωρείτε φιλία αυτό; Δεν στέκονται στο πλευρό μιας χώρας που θυσιάζει τον εαυτό της για την ανεξαρτησία και το μέλλον της. Έχει υποκριτική συμπεριφορά απέναντί μας, δεν υπάρχει καμία ενότητα σαν αξία».

Όσο για τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο διεμήνυσε πως η Τουρκία έχει τη δύναμη για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. «Έχουμε δείξει σε εκείνους που προσπαθούν να μας εμποδίσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, πως έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Σαν η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, προστατεύουμε τα δικαίωματά μας. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ούτε ένα βήμα από τη δράση του Oruc Reis, ούτε από την δράση του ναυτικού μας που το συνοδεύει. Αυτοί που πρέπει να το σκεφτούν το τι θα συμβεί και θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες είναι αυτοί που θα βγουν μπροστά μας στις περιοχές τις οποίες έχουμε κηρύξει NAVTEX. Μετά την ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα, πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε καλά νέα και από τη Μεσόγειο».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ