Σαουδική Αραβία: Συνάντηση Μπάιντεν με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρά τις αντιδράσεις

Σαουδική Αραβία: Συνάντηση Μπάιντεν με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρά τις αντιδράσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Τζο Μπάιντεν συναντά σήμερα τους Παλαιστίνιους ηγέτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προτού μεταβεί σε μια αμφιλεγόμενη σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία.

Η συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς είναι πιθανό να είναι σε τεταμένο κλίμα όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αφού οι σχέσεις βρέθηκαν σε αρκετά χαμηλό επίπεδο υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Απόψε, ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία για να συναντήσει τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Μπάιντεν θα συναντήσει τόσο τον πρίγκιπα όσο και τον πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν.

Πριν από δύο χρόνια, ο Μπάιντεν ωστόσο, είχε δεσμευτεί να κάνει τη Σαουδική Αραβία «παρία» για τη δολοφονία του συγγραφέα Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες.

Ο πρίγκιπας αρνείται την ανάμειξή του, αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνος ήταν που την είχε εγκρίνει.

Τα θέματα συζήτησης για τους ηγέτες θα περιλαμβάνουν τον ενεργειακό εφοδιασμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνεργασία για την ασφάλεια.

Η συνάντηση του Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Αμπάς στη Βηθλεέμ νωρίτερα σήμερα θα είναι η συνάντηση του υψηλότερου επιπέδου που έχει γίνει μεταξύ των ΗΠΑ και των Παλαιστινίων από τότε που οι Παλαιστίνιοι πάγωσαν τους δεσμούς τους, σε μια διαμάχη για το κλείσιμο του γραφείου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στην Ουάσιγκτον, από την κυβέρνηση Τραμπ το 2018.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν οι ΗΠΑ να δράσουν πιο ενεργά για να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ και να ανοίξουν ξανά το προξενείο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, το οποίο χρησίμευε ως de facto πρεσβεία στους Παλαιστίνιους πριν κλείσει υπό τον Πρόεδρο Τραμπ το 2019.

Η Σαουδική Αραβία, από την άλλη, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και η απόπειρα επαναφοράς των σχέσεων σε ομαλό επίπεδο ακολουθεί την άνοδο των τιμών του πετρελαίου λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θέλουν να πιέσουν τους Σαουδάραβες αξιωματούχους να δεσμευτούν για αύξηση της παραγωγής.

Αργά την Πέμπτη, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της στις εμπορικές ισραηλινές πτήσεις - μια απόφαση που χαιρέτησαν οι ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να ανοίξει τον εναέριο χώρο του βασιλείου σε όλους τους αερομεταφορείς που πληρούν τις απαιτήσεις του για υπερπτήσεις ενώ ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες πτήσεις από και προς το Ισραήλ.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι «ανοίγει το δρόμο για μια πιο ολοκληρωμένη, σταθερή και ασφαλή περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Με την επίσκεψη αυτή, ο Μπάιντεν θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα πετάξει απευθείας στη Σαουδική Αραβία από το Τελ Αβίβ, κάτι που θεωρείται ως ένα μικρό αλλά σημαντικό σημάδι της αυξανόμενης αποδοχής του Ισραήλ από το Ριάντ μετά από δεκαετίες μποϊκοτάζ αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα φτάσει απόψε το βράδυ στη Τζέντα, όπου θα συναντήσει τον πρίγκιπα Μοχάμεντ για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μέχρι στιγμής, ο Μπάιντεν επέμενε να μιλήσει με τον βασιλιά Σαλμάν, ο οποίος, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ είναι ο άμεσος ομόλογος του Αμερικανού Προέδρου.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να πουν εάν ο Μπάιντεν θα θίξει τη δολοφονία του Κασόγκι στη συνάντηση ενώ δεν απάντησαν σε ερώτημα δημοσιογράφων για το εάν οι δύο άνδρες θα κάνουν χειραψία.

Η συνάντηση ωστόσο έχει εξοργίσει ορισμένους από το Δημοκρατικό Κόμμα του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, που θέλουν να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να αμφισβητήσει τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Διεθνή / Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Η Σουηδή ακτιβίστρια ταξίδεψε από το Ισραήλ στη Γαλλία και από εκεί αναχώρησε για τη Σουηδία, ενώ η παρουσία της στο αεροδρόμιο του Παρισιού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Διεθνή / Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Η οικονομική ζημιά από τις ταραχές στο Λος Άντζελες εκτιμάται ήδη σε εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ψυχολογική επίδραση στις κοινότητες μεταναστών είναι εκτεταμένη
LIFO NEWSROOM
Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ