Ρωσία: Κλέφτες μπήκαν στο στρατιωτικό «αεροπλάνο της Αποκάλυψης» και έκλεψαν πολύτιμο εξοπλισμό

Ρωσία: Κλέφτες μπήκαν στο στρατιωτικό «αεροπλάνο της Αποκάλυψης» και έκλεψαν πολύτιμο εξοπλισμό Facebook Twitter
EPA
0

Κλέφτες κατάφεραν να μπουν σε ένα από τα τέσσερα «αεροπλάνα της Αποκάλυψης» στη Ρωσία, και να διαφύγουν με τεχνικό εξοπλισμό. 

Τα στρατιωτικά αεροσκάφη τύπου Ilyushin-80, προορίζονται για την ασφαλή μεταφορά των ανώτατων αξιωματούχων και φυσικά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου. 


Οι ΗΠΑ διαθέτουν για τους ίδιους λόγους τέσσερα ειδικά διαμορφωμένα Boeing 747-200, με την κωδική ονομασία E-4, που θα κρατούν «ασφαλείς στον αέρα» τον Αμερικανό πρόεδρο και τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους σε αυτό το «αποκαλυπτικό» σενάριο. 

Η κλοπή στο Ilyushin-80 σημειώθηκε σε ένα αεροδρόμιο της νότιας Ρωσίας και θεωρείται πολύ σοβαρή, καθώς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη διαθέτουν εξοπλισμό για τον έλεγχο στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση πυρηνικής σύρραξης,. 

Οι κλέφτες κατάφεραν να ανοίξουν ένα από τα αεροσκάφη και να αφαιρέσουν 39 ηλεκτρονικές διατάξεις με απόρρητα χαρακτηριστικά. Οι δράστες διέφυγαν ανενόχλητοι και παραμένουν ασύλληπτοι. Ο τηλεοπτικός σταθμός Ren-TV μετέδωσε πως η αστυνομία εντόπισε δακτυλικά αποτυπώματα μέσα στο αεροπλάνο καθώς και ένα παπούτσι. 

Τα αεροσκάφη αυτά είναι ειδικά διαμορφωμένα για την προστασία των «υψηλών επιβατών» σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου και για τον λόγο αυτόν δεν έχουν παράθυρα στην καμπίνα, ώστε να εξασφαλίσουν πως οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ταγοί δεν θα τυφλωθούν σε περίπτωση κάποιας έκρηξης ατομικής βόμβας. 

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ειδικές συσκευές για την διατήρηση της επικοινωνίας με τις ένοπλες δυνάμεις και τα κέντρα ελέγχου των πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές. Μια τεράστια πτυσσόμενη κεραία εγγυάται τον επιχειρησιακό έλεγχο των υποβρυχίων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Σε περίπτωση πολέμου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα επιβιβαστούν σε αυτά τα αεροσκάφη και θα διευθύνουν τις πολεμικές δυνάμεις της χώρας εν πτήσει. Με κατάλληλο ανεφοδιασμό θα μπορούν να μείνουν στον αέρα για ολόκληρες ημέρες αν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Κάποια από τα χαρακτηριστικά των Ilyushin-80 παραμένουν κρατικά μυστικά και δεν είναι σαφές πόσο «ευαίσθητος» είναι ο εξοπλισμός που εκλάπη. 

ΤαIlyushin-80 χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις τα τελευταία 15 χρόνια και σύντομα θα αντικατασταθούν από ένα αεροπλάνο μεγαλύτερης ακτίνας δράσης, το Il-96-400M. Τα νέα αεροσκάφη είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν ακόμα και απέναντι σε ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς από πυρηνικές εκρήξεις, με καλύτερη θωράκιση και συστήματα επικοινωνίας. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ