Ρωσία: Κλέφτες μπήκαν στο στρατιωτικό «αεροπλάνο της Αποκάλυψης» και έκλεψαν πολύτιμο εξοπλισμό

Ρωσία: Κλέφτες μπήκαν στο στρατιωτικό «αεροπλάνο της Αποκάλυψης» και έκλεψαν πολύτιμο εξοπλισμό Facebook Twitter
EPA
0

Κλέφτες κατάφεραν να μπουν σε ένα από τα τέσσερα «αεροπλάνα της Αποκάλυψης» στη Ρωσία, και να διαφύγουν με τεχνικό εξοπλισμό. 

Τα στρατιωτικά αεροσκάφη τύπου Ilyushin-80, προορίζονται για την ασφαλή μεταφορά των ανώτατων αξιωματούχων και φυσικά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου. 


Οι ΗΠΑ διαθέτουν για τους ίδιους λόγους τέσσερα ειδικά διαμορφωμένα Boeing 747-200, με την κωδική ονομασία E-4, που θα κρατούν «ασφαλείς στον αέρα» τον Αμερικανό πρόεδρο και τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους σε αυτό το «αποκαλυπτικό» σενάριο. 

Η κλοπή στο Ilyushin-80 σημειώθηκε σε ένα αεροδρόμιο της νότιας Ρωσίας και θεωρείται πολύ σοβαρή, καθώς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη διαθέτουν εξοπλισμό για τον έλεγχο στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση πυρηνικής σύρραξης,. 

Οι κλέφτες κατάφεραν να ανοίξουν ένα από τα αεροσκάφη και να αφαιρέσουν 39 ηλεκτρονικές διατάξεις με απόρρητα χαρακτηριστικά. Οι δράστες διέφυγαν ανενόχλητοι και παραμένουν ασύλληπτοι. Ο τηλεοπτικός σταθμός Ren-TV μετέδωσε πως η αστυνομία εντόπισε δακτυλικά αποτυπώματα μέσα στο αεροπλάνο καθώς και ένα παπούτσι. 

Τα αεροσκάφη αυτά είναι ειδικά διαμορφωμένα για την προστασία των «υψηλών επιβατών» σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου και για τον λόγο αυτόν δεν έχουν παράθυρα στην καμπίνα, ώστε να εξασφαλίσουν πως οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ταγοί δεν θα τυφλωθούν σε περίπτωση κάποιας έκρηξης ατομικής βόμβας. 

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ειδικές συσκευές για την διατήρηση της επικοινωνίας με τις ένοπλες δυνάμεις και τα κέντρα ελέγχου των πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές. Μια τεράστια πτυσσόμενη κεραία εγγυάται τον επιχειρησιακό έλεγχο των υποβρυχίων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Σε περίπτωση πολέμου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα επιβιβαστούν σε αυτά τα αεροσκάφη και θα διευθύνουν τις πολεμικές δυνάμεις της χώρας εν πτήσει. Με κατάλληλο ανεφοδιασμό θα μπορούν να μείνουν στον αέρα για ολόκληρες ημέρες αν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Κάποια από τα χαρακτηριστικά των Ilyushin-80 παραμένουν κρατικά μυστικά και δεν είναι σαφές πόσο «ευαίσθητος» είναι ο εξοπλισμός που εκλάπη. 

ΤαIlyushin-80 χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις τα τελευταία 15 χρόνια και σύντομα θα αντικατασταθούν από ένα αεροπλάνο μεγαλύτερης ακτίνας δράσης, το Il-96-400M. Τα νέα αεροσκάφη είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν ακόμα και απέναντι σε ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς από πυρηνικές εκρήξεις, με καλύτερη θωράκιση και συστήματα επικοινωνίας. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM
Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM