Ρωσία: Δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο με πλαφόν, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσουμε την παραγωγή

Ρωσία: Δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο με πλαφόν, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσουμε την παραγωγή Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η Μόσχα δεν θα πουλήσει πετρέλαιο που υπόκεινται σε πλαφόν τιμής από τη Δύση, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, που είναι αρμόδιος για την ενέργεια. 

Η G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν την Παρασκευή να οριστεί στα 60 δολάρια το βαρέλι η ανώτατη τιμή για το ρωσικό αργό που μεταφέρεται διά θαλάσσης, αφού εντός ΕΕ κάμφθηκαν οι αντιστάσεις της Πολωνίας. 

Αυτή η κίνηση της Δύσης αποτελεί μια κατάφωρη επέμβαση η οποία αντιβαίνει τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, προκαλώντας έλλειψη προσφοράς, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ. 

«Εργαζόμαστε για μηχανισμούς που θα απαγορεύουν τη χρήση του εργαλείου ενός πλαφόν τιμής, ανεξάρτητα το επίπεδό του, επειδή αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την αγορά», δήλωσε ο Νόβακ, ο οποίος είναι αρμόδιος στη ρωσική κυβέρνηση για το πετρέλαιο, το αέριο, την ατομική ενέργεια και τον άνθρακα. 

«Θα πουλήσουμε πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα μόνο σε εκείνες της χώρες που θα εργαστούν μαζί μας βάσει όρων αγοράς, ακόμη κι αν αναγκαστούμε να μειώσουμε λίγο την παραγωγή», συμπλήρωσε. 

Το δυτικό πλαφόν θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και να επηρεάσει άλλες χώρες, πέρα από τη Ρωσία, επεσήμανε ακόμη ο Νόβακ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ