Ενεργειακή κρίση: «Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα», δηλώνει η φον ντερ Λάιεν

Ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

«Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα», διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση, σε ομιλία της στο Κολέγιο της Ευρώπης. 

Ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι περιορισμένος λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, σημείωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμπλήρωσε ότι σε οχτώ μήνες η Μόσχα έκοψε το 80% της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών. 

«Μπορέσαμε όμως να το αναπληρώσουμε», συνέχισε, κάνοντας λόγο για κάτι «αξιοσημείωτο», που «πολλοί το θεωρούσαν αδύνατο». 

«Αυτούς τους οχτώ μήνες, όχι μόνο δεν υπήρξαν διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη, αλλά καταφέραμε επίσης να γεμίσουμε τις αποθήκες αερίου μας κατά περίπου 96%. Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα. Αλλά αυτό έχει το κόστος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Και όλα αυτά επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα πολλών ευρωπαϊκών βιομηχανιών - ιδιαίτερα των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας μας», τόνισε. 

«Μια επιθετική Ρωσία απειλεί τις δημοκρατίες μας και μας εκβιάζει με την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο Πεκίνο. «Μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα καλλιεργεί εξαρτήσεις σε όλες τις ηπείρους, για να προβάλει την εξουσία για τα δικά της συμφέροντα», είπε η φον ντερ Λάιεν. 

Αντίθετα, συνέχισε, «δείτε τι μπορούν να επιτύχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας» και έφερε ως παράδειγμα τον «τεράστιο αντίκτυπο» των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη στήριξη στο Κίεβο, αλλά και την πρόσφατη απόφαση για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ