Ρωσία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Μεταφορών λίγο μετά την αποπομπή του από τον Πούτιν

Ρωσία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Μεταφορών λίγο μετά την αποπομπή του από τον Πούτιν Facebook Twitter
Ο Ρομάν Σταροβόιτ/Φωτογραφία: X
0

Ο Ρομάν Σταροβόιτ, υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, φέρεται να αυτοκτόνησε μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Izvestiya, που επικαλείται ανώνυμη πηγή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σταροβόιτ αυτοπυροβολήθηκε.

Η αποπομπή του ήρθε ξαφνικά, σε μια περίοδο που ο τομέας των μεταφορών της Ρωσίας αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για τέταρτο χρόνο. Η ρωσική αεροπορία έχει έλλειψη ανταλλακτικών, ενώ οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι — ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας — πιέζονται από το αυξημένο κόστος δανεισμού, καθώς τα υψηλά επιτόκια που επιβάλλονται για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός επηρεάζουν σημαντικά τα οικονομικά τους.

«Το πτώμα του Ρώσου πρώην υπουργού Μεταφορών Ρόμαν Βλαντιμίροβιτς Σταρόβοιτ βρέθηκε σήμερα μέσα στο αυτοκίνητό του, φέροντας τραύμα από σφαίρα», ανέφερε η Ανακριτική Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι «η κύρια άποψη (σ.σ. της αιτίας θανάτου του ) είναι η αυτοκτονία», ανακοίνωσε η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή.

Το διάταγμα του Πούτιν δεν εξήγησε τον λόγο της αποπομπής του Σταροβόιτ, ο οποίος υπηρέτησε μόλις έναν χρόνο ως υπουργός Μεταφορών. Πριν αναλάβει το υπουργείο τον Μάιο του 2024, ήταν για περίπου πέντε χρόνια κυβερνήτης στην περιοχή Κουρσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Τη θέση του ανέλαβε προσωρινά ο Αντρέι Νικίτιν, πρώην κυβερνήτης της περιφέρειας Νόβγκοροντ. Το Κρεμλίνο δημοσίευσε φωτογραφίες από τη συνάντησή του με τον Πούτιν, όπου αντάλλαξαν χειραψία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος θεωρεί πως «η εμπειρία και τα προσόντα του Νικίτιν θα συμβάλουν καλύτερα» στην ομαλή λειτουργία του κρίσιμου αυτού τομέα.

Σύμφωνα με δύο πηγές από τον κλάδο των μεταφορών, η αντικατάσταση του Σταροβόιτ με τον Νικίτιν είχε αποφασιστεί πριν το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τον περασμένο μήνα. Το υπουργείο Μεταφορών δεν σχολίασε τις πληροφορίες.

Στη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Νικίτιν μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των μεταφορών στη Ρωσία, ώστε να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να διευκολυνθεί η διασυνοριακή διακίνηση εμπορευμάτων.

Η αποχώρηση του Σταροβόιτ από το Κουρσκ συνέπεσε με ουκρανική επίθεση στην περιοχή - τη μεγαλύτερη ξένη εισβολή σε ρωσικό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ουκρανικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν φέτος, αλλά ακολούθησαν συλλήψεις τοπικών αξιωματούχων για κατάχρηση εξουσίας. Μάλιστα, τον Απρίλιο ο διάδοχός του στην Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση αμυντικών κονδυλίων.

Μια τρίτη πηγή ανέφερε ότι η θέση του Σταροβόιτ ήταν υπό αμφισβήτηση εδώ και καιρό, όχι λόγω μεταφορών αλλά λόγω σκανδάλων διαφθοράς στο Κουρσκ. Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητες πηγές.

Όταν ρωτήθηκε αν η αλλαγή δείχνει ότι ο Πούτιν έχασε την εμπιστοσύνη του στον Σταροβόιτ, ο Πεσκόφ απάντησε πως η «απώλεια εμπιστοσύνης ανακοινώνεται αν υπάρχει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ


 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πανεθνική απεργία σήμερα στη χώρα - Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αντί να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM