ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Πλημμύρες στο Πακιστάν: Πάνω από 300 νεκροί και τουλάχιστον 200 αγνοούμενοι

Πλημμύρες στο Πακιστάν: Πάνω από 300 νεκροί και τουλάχιστον 200 αγνοούμενοι Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι σε περιφέρεια του βορειοδυτικού Πακιστάν εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών και κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι μουσώνες.

Οι ξαφνικές πλημμύρες έχουν σκοτώσει πάνω από 300 ανθρώπους στο Πακιστάν και στο τμήμα του Κασμίρ - που βρίσκεται υπό τη διοίκησή του - τις τελευταίες ημέρες, με τους περισσότερους θανάτους να καταγράφονται στην ορεινή επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχουα.

Τοπικός αξιωματούχος στην ιδιαίτερα πληγείσα περιφέρεια Μπουνέρ είπε στο BBC ότι τουλάχιστον 209 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται εκεί, με τον φόβο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Κάποιοι συγγενείς αδυνατούν επίσης να παραλάβουν τις σορούς των δικών τους λόγω των σοβαρά κατεστραμμένων δρόμων, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της επαρχιακής υπηρεσίας διάσωσης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «10 έως 12 ολόκληρα χωριά» έχουν θαφτεί εν μέρει.

Ο Asfandyar Khattak, επικεφαλής της επαρχιακής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών, είπε ότι «δεκάδες» άνθρωποι αγνοούνται στην περιφέρεια Σάνγκλα.

Οι μουσώνες, που διαρκούν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, φέρνουν περίπου τα τρία τέταρτα των ετήσιων βροχοπτώσεων της Νότιας Ασίας.

Αν και οι κατολισθήσεις και οι ξαφνικές πλημμύρες είναι συχνές, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή κάνει αυτά τα φαινόμενα πιο έντονα και πιο συχνά.

Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν επίσης το Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία, λίγες ημέρες αφότου τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί από πλημμύρες.

Στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ενώ άλλοι πέντε πέθαναν στην ορεινή περιοχή Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν, σύμφωνα με τις αρχές.

Κυβερνητικοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται έως τις 21 Αυγούστου στο βορειοδυτικό τμήμα, όπου πολλές περιοχές έχουν κηρυχθεί ζώνες καταστροφής.

Το Πακιστάν παλεύει με τις συνέπειες της φετινής περιόδου των μουσώνων από τον Ιούνιο. Τουλάχιστον 650 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής φέτος.

Τον Ιούλιο, η Πουντζάμπ - όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Πακιστάν (255 εκατομμύρια) - κατέγραψε 73% περισσότερη βροχόπτωση σε σχέση με πέρυσι και περισσότερους θανάτους από ό,τι σε όλη την περσινή περίοδο των μουσώνων.

Το βόρειο Πακιστάν είναι επίσης από τις πιο παγετωνοσκεπείς περιοχές της περιοχής, αλλά οι παγετώνες λιώνουν και υποχωρούν ραγδαία λόγω της κλιματικής αλλαγής - με αποτέλεσμα να αποκολλώνται βράχοι, χώματα και άλλα φερτά υλικά.

Οι βροχές των μουσώνων μπορούν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τις πλαγιές, επιδεινώνοντας τις κατολισθήσεις που μερικές φορές φράζουν ποτάμια.

Αν και η ακριβής αιτία των πρόσφατων πλημμυρών και κατολισθήσεων δεν έχει ακόμη καθοριστεί, οι παγετωνολόγοι τονίζουν ότι η τήξη των πάγων αποτελεί σημαντικό παράγοντα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά την άμεση σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εθνική, εδαφική ασφάλεια και για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας στη Μέση Ανατολή», τόνισε, μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM
Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Διεθνή / Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, φοβούμενη ότι η ένταση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της περιοχής, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση φαίνεται να παραμένουν εύθραυστες
THE LIFO TEAM
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

«Αυτό το φονικό τρομοκρατικό καθεστώς δεν πρέπει να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα που θα του επέτρεπαν να απειλήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο πρώτο μήνυμά του μετά την επιχείρηση «βρυχηθμός του λιονταριού» στο Ιράν
THE LIFO TEAM