Reuters: Η Κίνα αγοράζει αμερικανική σόγια υπό την απειλή δασμών

Reuters: Ο κρατικός εισαγωγέας της Κίνας πραγματοποιεί αγορές αμερικανικής σόγιας υπό την απειλή δασμών Facebook Twitter
Σόγια/ Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η κινεζική κρατική εταιρεία εμπορίας σιτηρών, Sinograin, αγόρασε σχεδόν 500.000 μετρικούς τόνους αμερικανικής σόγιας για αποστολή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, παρά την ύπαρξη φθηνότερων επιλογών από τη Βραζιλία. Οι αγορές προορίζονται για τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, σύμφωνα με Αμερικανούς εμπόρους που γνωρίζουν τις συμφωνίες.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος αγοραστής σόγιας, αποτελεί βασική αγορά για τους παραγωγούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της. Οι αγορές αυτές γίνονται εν μέσω ανησυχιών για πιθανή κλιμάκωση δασμολογικών αντιποίνων καθώς πλησιάζει η ανάληψη καθηκόντων από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Οι πρόσφατες αγορές της Sinograin ακολουθούν προηγούμενες συμφωνίες για 750.000 τόνους με προγραμματισμένη παράδοση από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Ωστόσο, τα μεγέθη παραμένουν μέτρια για την κρατική εταιρεία, η οποία συνήθως αγοράζει εκατομμύρια τόνους σε μία κίνηση.

Η προτίμηση στην αμερικανική σόγια οφείλεται στην ανθεκτικότητά της στη φθορά κατά την αποθήκευση, σε αντίθεση με τη βραζιλιάνικη, που είναι πιο ευάλωτη. Αυτό δικαιολογεί την πληρωμή ενός premium που κυμαίνεται από 0,80 έως 1 δολάριο ανά μπούσελ σε σχέση με τις τιμές FOB της Βραζιλίας, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς.

Εμπορικό και οικονομικό πλαίσιο

Οι συμφωνίες πραγματοποιούνται καθώς οι παραγωγοί της Βραζιλίας ετοιμάζονται για ρεκόρ συγκομιδής, γεγονός που αυξάνει την πίεση στους Αμερικανούς εξαγωγείς να αποστείλουν τις ποσότητές τους πριν η αγορά πλημμυρίσει από τη βραζιλιάνικη παραγωγή. Ταυτόχρονα, οι εντάσεις στο εμπόριο, λόγω ενδεχόμενων δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, επιδεινώνουν τη μεταβλητότητα στην αγορά.

Ενώ οι ιδιωτικοί Κινέζοι επεξεργαστές σόγιας ενδέχεται να επιβαρυνθούν με δασμούς, η Sinograin, ως κρατικός οργανισμός, είναι πιθανότερο να εξαιρεθεί, επιτρέποντάς της να επικεντρωθεί στην αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων της αντί στο κόστος.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτές οι αγορές δεν αποτελούν πολιτική χειρονομία προς τις ΗΠΑ, δεδομένου του σχετικά μικρού όγκου τους, συγκριτικά με προηγούμενες κινήσεις, όπως η αγορά 3 εκατομμυρίων τόνων πριν τη σύνοδο του APEC το 2023. Πιο πιθανό είναι οι συμφωνίες να στοχεύουν στην ενίσχυση των στρατηγικών αποθεμάτων της Κίνας.

Οι ποσότητες των κρατικών αποθεμάτων σόγιας της Κίνας παραμένουν άγνωστες, ωστόσο, είναι συνηθισμένο να δημοπρατούνται σε εγχώριους επεξεργαστές και στη συνέχεια να αναπληρώνονται με νέες προμήθειες. Οι αναλυτές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι αυτή η τάση αγοράς μπορεί να είναι προσωρινή, καθώς η διαφορά κόστους με τη Νότια Αμερική παραμένει σημαντική.

Η έμφαση της Sinograin στην ποιότητα έναντι του κόστους υπογραμμίζει τη δυσκολία εξισορρόπησης των γεωπολιτικών εντάσεων με τις εσωτερικές στρατηγικές ανάγκες. Το αν αυτή η στρατηγική θα διαρκέσει ή είναι μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή, μένει να φανεί, καθώς οι παγκόσμιες αγορές σόγιας παραμένουν σε κατάσταση αναμονής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM