Προσφυγική ροή και στην Κύπρο

Προσφυγική ροή και στην Κύπρο Facebook Twitter
SOOC
0

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, πριν από τα μεσάνυκτα, επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων σε αλιευτικό σκάφος που είναι εγγεγραμμένο στην Τουρκία, που είχε εντοπιστεί να πλέει ακυβέρνητο 14 ναυτικά μίλια βόρεια του Ακάμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου 'Αμυνας, στο σκάφος επέβαιναν 27 άτομα, μεταξύ των οποίων έξι γυναίκες και τρία παιδιά. Όλοι αποβιβάστηκαν στο αλιευτικό καταφύγιο του Λατσιού στην Πάφο, όπου έτυχαν ιατρικής εξέτασης. Δύο γυναίκες με υποθερμία νοσηλεύονται σε τοπικό νοσοκομείο, ενώ οι άλλοι μεταφέρθηκαν στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στον Κοφίνου, κοντά στη Λευκωσία. Οι πρόσφυγες βρίσκονταν στη θάλασσα για δύο ημέρες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Κέντρο Διάσωσης Λάρνακας που είχε λάβει επείγουσα σήμα κινδύνου από το αλιευτικό ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», αποστέλλοντας δύο σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας Πάφου, τα οποία ανέλαβαν την επιχείρηση διάσωσης. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και η Πολιτική 'Αμυνα για παροχή φροντίδας στους διασωθέντες.

 Όπως δήλωσαν στην αστυνομία, καθένας από τους πρόσφυγες πλήρωσε δύο χιλιάδες δολάρια στον Τούρκο διακινητή, προκειμένου να τους μεταφέρει από το λιμάνι στην Αλάνια στην Κύπρο. Τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού ο διακινητής εγκατέλειψε το σκάφος με δεύτερο πλοιάριο, προφασιζόμενος ότι θα επέστρεφε με καύσιμα. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 39χρονο από τη Συρία, ως συνεργό του Τούρκου διακινητή.

Οι πρόσφυγες είναι από τη Συρία, εκτός από μια οικογένεια Κούρδων. Αρκετοί από αυτούς μιλούν ελληνικά και όπως ανέφεραν είχαν ζήσει στην Κύπρο και στο παρελθόν. Είπαν, επίσης, ότι είχαν προορισμό την Κύπρο, επειδή διαμένουν εδώ συγγενείς ή φίλοι τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ