Προσφυγή στον ΟΗΕ για την «εξαφάνιση» της χήρας του κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό

Προσφυγή στον ΟΗΕ για την «εξαφάνιση» της χήρας του κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό Facebook Twitter
H Λιου Σια (κέντρο), την ημέρα της κηδείας του Λιου Σιαομπό.
0

Το Πεκίνο κατηγόρησε ως υπεύθυνο για την εξαφάνιση της χήρας του διαφωνούντα Λιου Σιαομπό -η οποία δεν έχει εμφανιστεί μετά τον θάνατο του νομπελίστα της Ειρήνης- ο αμερικανός δικηγόρος του ζεύγους, ενώ ανακοίνωσε σήμερα πως κατέθεσε προσφυγή στον ΟΗΕ.


Η Λιου Σια «κρατείται μυστικά από τις κινεζικές αρχές σε άγνωστο μέρος» από τις 15 Ιουλίου, ημέρα της κηδείας του αντιπολιτευομένου, υποστηρίζεται στο κείμενο που κατατέθηκε από τον δικηγόρο Τζάρεντ Γκένσερ στην Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις καταναγκαστικές ή ακούσιες εξαφανίσεις.


«Απαιτώ οι κινεζικές αρχές να παράσχουν αμέσως την απόδειξη πως η Λιου Σια είνια ζωντανή και να της επιτρέψουν να έχει πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στην οικογένειά της, τους φίλους της, τους δικηγόρους της και τη διεθνή κοινότητα», προσθέτει ο Γκένσερ στο κείμενο αυτό.


Η Λιου Σια, 56 ετών, είχε τεθεί ντε φάκτο υπό κράτηση κατ' οίκον στο διαμέρισμά της στο Πεκίνο, από τότε που ο Λιου Σιαομπό είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης 2010, αφότου είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 11 ετών για «ανατρεπτική δραστηριότητα» επειδή είχε ζητήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα. Η Λιου Σια δεν έχει καταδικασθεί ποτέ ούτε καν έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον της.


Από την παραμονή του θανάτου του συζύγου της, δεν έχει έρθει σε επαφή με κανέναν από τους οικείους της, σύμφωνα με τον Γκένσερ. Το κομμουνιστικό καθεστώς έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της οι οποίες είχαν τραβηχτεί στη διάρκεια της κηδείας του Λιου Σιαομπό, αλλά έκτοτε δεν έχει αποκαλύψει πού βρίσκεται. Το Πεκίνο ουδέποτε έχει παραδεχθεί πως η Λιου Σια έχει στερηθεί την ελευθερία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπαράκ Ομπάμα: «Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ντροπή» - Η απάντηση για το ρατσιστικό βίντεο του Τραμπ

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: «Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ντροπή» - Η απάντηση για το ρατσιστικό βίντεο του Τραμπ

«Υπάρχει ένα είδος φθηνού θεάματος που εκτυλίσσεται στα social media και στην τηλεόραση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια podcast
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / «Οι Αμερικανοί λένε όχι»: Ο Ομπάμα στηρίζει δημόσια τις διαδηλώσεις κατά της ICE στη Μινεάπολη

Ο Ομπάμα έκανε λόγο για «πρωτοφανή» δράση της ICE στη Μινεάπολη, περιγράφοντας επιχειρήσεις χωρίς σαφές πλαίσιο, με ομοσπονδιακούς πράκτορες να μπαίνουν σε σπίτια και να βγάζουν ανθρώπους έξω
THE LIFO TEAM