Προσφυγή στον ΟΗΕ για την «εξαφάνιση» της χήρας του κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό

Προσφυγή στον ΟΗΕ για την «εξαφάνιση» της χήρας του κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό Facebook Twitter
H Λιου Σια (κέντρο), την ημέρα της κηδείας του Λιου Σιαομπό.
0

Το Πεκίνο κατηγόρησε ως υπεύθυνο για την εξαφάνιση της χήρας του διαφωνούντα Λιου Σιαομπό -η οποία δεν έχει εμφανιστεί μετά τον θάνατο του νομπελίστα της Ειρήνης- ο αμερικανός δικηγόρος του ζεύγους, ενώ ανακοίνωσε σήμερα πως κατέθεσε προσφυγή στον ΟΗΕ.


Η Λιου Σια «κρατείται μυστικά από τις κινεζικές αρχές σε άγνωστο μέρος» από τις 15 Ιουλίου, ημέρα της κηδείας του αντιπολιτευομένου, υποστηρίζεται στο κείμενο που κατατέθηκε από τον δικηγόρο Τζάρεντ Γκένσερ στην Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις καταναγκαστικές ή ακούσιες εξαφανίσεις.


«Απαιτώ οι κινεζικές αρχές να παράσχουν αμέσως την απόδειξη πως η Λιου Σια είνια ζωντανή και να της επιτρέψουν να έχει πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στην οικογένειά της, τους φίλους της, τους δικηγόρους της και τη διεθνή κοινότητα», προσθέτει ο Γκένσερ στο κείμενο αυτό.


Η Λιου Σια, 56 ετών, είχε τεθεί ντε φάκτο υπό κράτηση κατ' οίκον στο διαμέρισμά της στο Πεκίνο, από τότε που ο Λιου Σιαομπό είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης 2010, αφότου είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 11 ετών για «ανατρεπτική δραστηριότητα» επειδή είχε ζητήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα. Η Λιου Σια δεν έχει καταδικασθεί ποτέ ούτε καν έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον της.


Από την παραμονή του θανάτου του συζύγου της, δεν έχει έρθει σε επαφή με κανέναν από τους οικείους της, σύμφωνα με τον Γκένσερ. Το κομμουνιστικό καθεστώς έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της οι οποίες είχαν τραβηχτεί στη διάρκεια της κηδείας του Λιου Σιαομπό, αλλά έκτοτε δεν έχει αποκαλύψει πού βρίσκεται. Το Πεκίνο ουδέποτε έχει παραδεχθεί πως η Λιου Σια έχει στερηθεί την ελευθερία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν:

Διεθνή / «Με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστικές σφαίρες»: Μαρτυρίες Ιρανών στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν

Στα χιονισμένα σύνορα του Ιράν με το Ιρακινό Κουρδιστάν, οι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ πίσω τους η καταστολή, ο φόβος και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΑΤΣΑΔΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Διεθνή / Γιατί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο ήταν ανάξια για το Νόμπελ Ειρήνης

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, σχολιάζει την είδηση και τον συμβολισμό της παράδοσης του μεταλλίου του Νόμπελ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ