Πρόβλημα στέγασης: Η Ισπανία σχεδιάζει φόρο 100% για κατοικίες με ιδιοκτήτες υπηκόους εκτός ΕΕ

Πρόβλημα στέγασης: Στην Ισπανία σχεδιάζεται φόρος 100% για κατοικίες που πωλούνται σε υπηκόους εκτός ΕΕ Facebook Twitter
Βαρκελώνη, Ισπανία / Φωτογραφία: pixabay.com
0

Η Ισπανία σχεδιάζει να επιβάλει φόρο έως και 100% σε ακίνητα που αγοράζουν επενδυτές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως λύση στο πρόβλημα στέγασης στη χώρα.

Ανακοινώνοντας την κίνηση, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι το «άνευ προηγουμένου» μέτρο ήταν απαραίτητο για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στέγασης στη χώρα. «Η Δύση αντιμετωπίζει μια αποφασιστική πρόκληση: Να μην γίνει μια κοινωνία χωρισμένη σε δύο τάξεις, τους πλούσιους ιδιοκτήτες και τους φτωχούς ενοικιαστές», είπε.

Κάτοικοι εκτός ΕΕ αγόρασαν 27.000 ακίνητα στην Ισπανία το 2023, είπε σε οικονομικό φόρουμ στη Μαδρίτη, «όχι για να ζήσουν», αλλά «για να βγάλουν χρήματα από αυτά». «Που, στο πλαίσιο της έλλειψης που βρισκόμαστε, προφανώς δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», πρόσθεσε. Ως εκ τούτου, η κίνηση σχεδιάστηκε για να «να δοθεί προτεραιότητα [να δοθεί] ότι τα διαθέσιμα σπίτια είναι για κατοίκους», είπε.

Ο Σάντσεθ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει ο φόρος ούτε χρονοδιάγραμμα για την παρουσίασή του στο κοινοβούλιο για έγκριση, όπου δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί. Όμως η κυβέρνησή του είπε ότι η πρόταση θα οριστικοποιηθεί «μετά από προσεκτική μελέτη».

Είναι ένα από τα δώδεκα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σάντσεθ τη Δευτέρα με στόχο τον περιορισμό στις τιμές των ακινήτων στη χώρα. Άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν φορολογική απαλλαγή για ιδιοκτήτες που παρέχουν οικονομικά προσιτή στέγαση, μεταβίβαση περισσότερων από 3.000 κατοικιών σε νέο φορέα δημόσιας στέγασης και αυστηρότερους κανονισμούς και υψηλότερους φόρους στα τουριστικά διαμερίσματα. «Δεν είναι δίκαιο όσοι έχουν τρία, τέσσερα ή πέντε διαμερίσματα ως βραχυχρόνια μίσθωση να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τα ξενοδοχεία», είπε, μεταξύ άλλων ο Σάντσεθ.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαίοι δήμαρχοι ζητούν δράση από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κρίση στέγασης στην ΕΕ

Διεθνή / Ευρωπαίοι δήμαρχοι ζητούν δράση από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κρίση στέγασης στην ΕΕ

Οι δήμαρχοι ζήτησαν να έχουν λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να δημιουργηθεί ένας γρήγορος μηχανισμός που θα επιτρέπει στις πόλεις να έχουν άμεση πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια για κοινωνική και προσιτή στέγαση
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Άδεια Airbnb θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση επιζώντων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς χρέωση

Διεθνή / Βρετανία: Άδεια Airbnb θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση επιζώντων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς χρέωση

«Χάρη στο Airbnb, οι επιζώντες θα έχουν μια ασφαλή επιλογή σε μια εποχή όπου οι μόνες άλλες επιλογές τους μπορεί να είναι η αστεγία ή η επιστροφή στον κακοποιητή τους»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM