Για «ιστορική απόφαση» σε ένα «δικαστικό μαραθώνιο πέντε ετών» κάνουν λόγο ξένα μέσα ενημέρωσης, αναμεταδίδοντας την είδηση πως ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση.

 

Με τις φωτογραφίες της Μάγδας Φύσσα με τα χέρια ψηλά να βγαίνει από την αίθουσα του δικαστηρίου φωνάζοντας «Παύλο τα κατάφερες... Γιε μου», πρακτορεία ειδήσεων και μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης με εκτενή τους ρεπορτάζ, κάλυψαν τη σημερινή, ιστορικής σημασίας απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, να καταδικάσει τον σκληρό πολιτικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ άλλων καταδικαστικών αποφάσεων, κάνοντας λόγο για μία απόφαση – σταθμό σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες στην πολιτική Ιστορία της Ελλάδας.

 

Το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή κρίθηκε σήμερα Τετάρτη ως μια «εγκληματική οργάνωση» από το ποινικό δικαστήριο της Αθήνας, ενώ ο αρχηγός του και τα κύρια στελέχη του βρέθηκαν ένοχοι ότι τη διηύθυναν σε μια ιστορική ετυμηγορία που έγινε δεκτό με ζητωκραυγές από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, ξεκινά το τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο. Αναφέρεται στο ιστορικό της πορείας του νεοναζιστικού κόμματος και την είσοδο του στην Βουλή, σκιαγραφώντας το προφίλ του «Führer», Νίκου Μιχαλολιάκου.

 


«Ελληνικό δικαστήριο αποφάνθηκε την Τετάρτη πως το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, καταλήγοντας σε μια ιστορική καταδικαστική απόφαση σε έναν δικαστικό μαραθώνιο πέντε ετών», γράφει το Associated Press. Επίσης σχολιάζει πως μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και κανένας από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

 

 

«Οι αρχηγοί της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής της Ελλάδας, του τρίτου δημοφιλέστερου κόμματος στη Βουλή στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κρίθηκαν ένοχοι για ένταξε σε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με δικαστική απόφαση την Τετάρτη», σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου περιλαμβάνεται και η δήλωση του διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη Νιλς Μούιζνιεκς ότι «οι κατηγορίες εναντίον των ηγετών και των μελών της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Παύλου Φύσα, εκθέτουν μια ρωγμή που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα από αυτό».

 


«Ένοχος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτές σε μια ιστορική δίκη», τιτλοφορείται η ανταπόκριση του Guardian, που κάνει λόγο για την «μεγαλύτερη δίκη φασιστών από εκείνη της Νυρεμβέργης». Η ετυμηγορία έγινε δεκτή με χαρά από χιλιάδες που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το αυστηρά φυλασσόμενο δικαστικό μέγαρο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, φωνάζοντας «Οι Ναζί ανήκουν στη φυλακή», τονίζει η βρετανική εφημερίδα, σχολιάζοντας πως η ελληνική Δικαιοσύνη έρχεται να κλείσει τις πληγές που είχε ανοίξει η Χρυσή Αυγή.

 


«Μετά από μια δίκη που κράτησε πάνω από πέντε χρόνια, η ηγεσία του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», αναφέρει το BBC. «Το νεο-ναζιστικό κόμμα, που το 2012 με τους Έλληνες να δοκιμάζονται από την κρίση χρέους είχε 12 βουλευτές στην Βουλή, κρίθηκε ένοχο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», προσθέτει το δημοσίευμα, αναλύοντας λεπτομερώς το ιστορικό της δίκης και το προφίλ των κατηγορουμένων.

 

«Προαναγγελία θανάτου του φασισμού»: Ξένα ΜΜΕ σχολιάζουν την ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

 

Ως έκτακτη είδηση μετέδωσε το Euronews την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, εστιάζοντας στην καταδίκη του Νίκου Μιχαλολιάκου.

 

 

Με αναφορά στα επεισόδια που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης ξεκινά το άρθρο της η Deutsche Welle, χαρακτηρίζοντας την δίκη «Προαναγγελία θανάτου για τον φασισμό». «Το νεοναζιστικό κόμμα της Ελλάδας Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση, με τους ηγέτες του να αντιμετωπίζουν βαριές ποινές σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες στην πολιτική Ιστορία της χώρας», ήταν ο τίτλος της έκτακτης είδησης της DW, με την ανταπόκρισή του να φέρει υπότιτλο: «Θάνατος στον φασισμό».

 

 

Στην κραυγή δικαίωσης της Μάγδας Φύσσα - μητέρα του δολοφονηθέντα Παύλο Φύσσα από το μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Χρήστο Ρουπακιά - που βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό φώναξε: «Παύλο τα κατάφερες... Γιε μου», αναφέρεται το Al Jazzera, σημειώνοντας ότι η Μάγδα Φύσσα δεν έχασε σχεδόν ούτε μια μέρα από τις 453 μέρες ακροαματικής διαδικασίας της δίκης.

 

 

Τη δήλωση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία», περιλαμβάνουν στο άρθρο τους οι New York Times οι New York Times, τονίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 για να «εκτιναχθεί από την αφάνεια σε τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας κατά το απόγειο της κρίσης χρέους το 2012, εκμεταλλευόμενη την δυσφορία της κοινής γνώμης για τη λιτότητα και τις αυξανόμενες ροές μεταναστών». «Παρά την πτώση της Χρυσής Αυγής, η απειλή του νεο-ναζισμού στην Ελλάδα δεν έχει εξαφανιστεί», σχολιάζει το δημοσίευμα.

 


«Ελληνικό δικαστήριο έκρινε πως η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση», γράφει το Bloomberg, αναμεταδίδοντας την ιστορική απόφαση μαζί με ένα μικρό χρονικό της πολύκροτης δίκης. 

 

 

«Ένα ελληνικό δικαστήριο έκρινε ότι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής της χώρας είναι εγκληματική οργάνωση αποφαινόμενο ότι ορισμένα μέλη του κόμματος είναι ένοχα για ανθρωποκτονία και άλλες κακουργηματικές πράξεις - ένα μεγάλο πλήγμα εναντίον ενός από τα πιο ακραία πολιτικά κινήματα της Ευρώπης», γράφει στο πρόλογο του ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.

 

 

«Το εφετείο καταδικάζει τον ηγέτη της Χρυσής Αυγής – Χιλιάδες διαδηλωτές πανηγύρισαν για την απόφαση», μεταδίδει η Frankfurter Allgemeine, προσθέτοντας πως «Το κόμμα είχε ανέβει σε δημοτικότητα από το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης, το 2015 μπήκε στο κοινοβούλιο και για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο βρέθηκε εκτός Βουλής».

 

«Προαναγγελία θανάτου του φασισμού»: Ξένα ΜΜΕ σχολιάζουν την ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

 

Για ιστορική απόφαση στη «δίκη που διήρκεσε πέντε χρόνια» κάνει λόγο και η Süddeutsche Zeitung, σημειώνοντας πως «οι ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος κρίνονται ένοχοι για την ίδρυση εγκληματικής οργάνωσης και απειλούνται με έως και δέκα χρόνια φυλάκισης».

 

 

«Ένοχος ο ηγέτης του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», γράφει η Le Figaro.

 

«Προαναγγελία θανάτου του φασισμού»: Ξένα ΜΜΕ σχολιάζουν την ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

 

Με εκτενή τους δημοσιεύματα και τηλεγραφήματα αναφέρθηκαν επίσης στην καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή μεταξύ πολλών άλλων, η Liberation, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.