Πρίγκιπας Κάρολος: Κατανοώ την αγανάκτηση των ακτιβιστών για το κλίμα- Η Aston Martin του «καίει» κρασί και τυρί

Πρίγκιπας Κάρολος: Κατανοώ την αγανάκτηση των ακτιβιστών για το κλίμα- Η Aston Martin του «καίει» κρασί και τυρί Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ο πρίγκιπας Κάρολος δήλωσε ότι κατανοεί την αγανάκτηση των ακτιβιστών για το κλίμα, λόγω της έλλειψης δράσης και τόνισε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν θα πρέπει απλά να πουν λόγια στη διάσκεψη COP26. 

Σε συνέντευξη στο BBC, στον κήπο του σπιτιού του στο Μπάλμοραλ, ο πρίγκιπας Κάρολος τόνισε ότι δεν βοηθούν οι δράσεις όπως το κλείσιμο δρόμων, που κάνουν ακτιβιστές, αλλά τόνισε ότι καταλαβαίνει απολύτως την αγανάκτηση που αυτοί νιώθουν. 

Στις δηλώσεις του, προειδοποίησε για «καταστροφικό» αντίκτυπο αν δεν αναληφθεί πιο φιλόδοξη δράση για την κλιματική αλλαγή, ενώ σχολίασε ότι πήρε υπερβολικά πολύ στον κόσμο για να πάρει στα σοβαρά το ζήτημα αυτό.

«Το πρόβλημα είναι ότι απλά μιλάνε. Το θέμα είναι η δράση», είπε. Όταν ρωτήθηκε αν κατανοεί την οργή που νιώθει η Γκρέτα Τούνμπεργκ- που πρόσφατα κατηγόρησε ξανά τους ηγέτες ότι απλά λένε λόγια και δεν κάνουν πράξεις- απάντησε καταφατικά. 

«Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι νιώθουν ότι ποτέ τίποτα δεν συμβαίνει, οπότε σαφώς και θα αγανακτήσουν. Το καταλαβαίνω απόλυτα αυτό, γιατί κανένας δεν ακούει και βλέπουν το μέλλον τους να καταστρέφεται εντελώς», συμπλήρωσε. 

Ο πρίγκιπας Κάρολος δήλωσε ακόμη ότι καταλαβαίνει τις διαμαρτυρίες που κάνουν οργανώσεις όπως η Extinction Rebellion, κλείνοντας δρόμους. «Αλλά δεν βοηθάει να το κάνεις με τρόπο που αποξενώνει τους ανθρώπους. Καταλαβαίνω απόλυτα την αγανάκτηση, το δύσκολο είναι το πώς την κατευθύνεις αυτή με τρόπο που είναι πιο εποικοδομητικός και όχι καταστροφικός», πρόσθεσε. 

Όταν ρωτήθηκε αν η βρετανική κυβέρνηση κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, απάντησε «Δεν θα μπορούσα να σχολιάσω». 

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ευθύνες των επιχειρήσεων. Οι κυβερνήσεις μπορούν να φέρουν δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια για το κλίμα, ενώ ο ιδιωτικός τομέας έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει τρισεκατομμύρια, επεσήμανε. 

Αναφερόμενος στη διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη, τόνισε ότι είναι «η τελευταία ευκαιρία» και προειδοποίησε για «καταστροφή» αν ο κόσμος δεν ενωθεί για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. 

«Θα είναι καταστροφικό. Ήδη έχει αρχίσει να είναι καταστροφικό, επειδή τίποτα στη φύση δεν μπορεί να αντέξει την πίεση που προκαλείται από αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα», υπογράμμισε. 

Η Aston Martin που «καίει» κρασί και τυρί 

Μιλώντας για την προσπάθειά του να μειώσει το δικό του αποτύπωμα άνθρακα, ο πρίγκιπας Κάρολος δήλωσε ότι τοποθετήθηκαν καυστήρες βιομάζας στο Μπίρκχολ για τη θέρμανση, με τη χρήση κομματιών ξύλου από δέντρα που πέφτουν στο δάσος του ακινήτου του στη Σκωτία. Επίσης, τοποθέτησε ηλιακά πάνελ στην κατοικία του στο Λονδίνο και σε ένα ακόμη ακίνητό του, μεταξύ άλλων κινήσεων. 

Όσο για την αγαπημένη του Aston Martin- το αυτοκίνητο που έχει εδώ και 51 χρόνια- λειτουργεί με «καύσιμο» που περιέγραψε ως «πλεόνασμα αγγλικού λευκού κρασιού και τυρόγαλα από την επεξεργασία τυριού». Κάτι που έχει κάνει εδώ και χρόνια. 

Αλλαγές έχει κάνει και στη διατροφή του. «Εδώ και χρόνια δεν τρώω κρέας και ψάρι δύο ημέρες την εβδομάδα και δεν καταναλώνω γαλακτοκομικά προϊόντα μία ημέρα την εβδομάδα. Αν περισσότεροι άνθρωποι το έκαναν αυτό, θα μείωνε σε μεγάλο βαθμό την πίεση στο περιβάλλον», τόνισε. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Διεθνή / Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι οι πυρκαγιές και οι επιθέσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να είναι μέρος της συστημικής προσπάθειας της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την ήπειρο
NEWSROOM