«Μπλα, μπλα, μπλα...» - Η Γκρέτα Τούνμπεργκ προς τους παγκόσμιους ηγέτες

«Μπλα, μπλα, μπλα...» - Η Γκρέτα Τούνμπεργκ προς τους παγκόσμιους ηγέτες Facebook Twitter
AP
0

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «ακυρώνει» τους παγκόσμιους ηγέτες και τις υποσχέσεις τους να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κλιματική κρίση, απαντώντας τους «μπλα, μπλα, μπλα».

Η Σουηδή ακτιβίστρια επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά ωραία λόγια, αλλά η επιστήμη δεν λέει ψέματα: οι εκπομπές CO2 εξακολουθούν να αυξάνονται, απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον και του Ναρέντρα Μόντι.

«Δεν πρόκειται για μια ακριβή, πολιτικά ορθή, πράσινη πράξη καλοσύνης» είπε πρόσφατα ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας για την κλιματική κρίση ενώ ο Ινδός ομόλογός του σημείωσε ότι «Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί καινοτομία, συνεργασία και δύναμη θέλησης». Μπλά, μπλα, μπλα, λέει η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι εκπομπές του άνθρακα είναι σε τροχιά αύξησης κατά 16% έως το 2030, αντί να μειωθούν κατά το ήμισυ, το ποσοστό δηλαδή που απαιτείται για τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από το διεθνώς συμφωνημένο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

«Χτίζουμε καλύτερες (συνθήκες). Μπλα μπλα μπλα. Πράσινη οικονομία. Μπλα μπλα μπλα. Μηδενικό ποσοστό (εκπομπών ρύπων) έως το 2050. Μπλα, μπλα, μπλα», είπε σε ομιλία της στη σύνοδο κορυφής του Youth4Climate στο Μιλάνο της Ιταλίας σήμερα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Αυτό είναι το μόνο που ακούμε από τους λεγόμενους ηγέτες μας. Λόγια, που ακούγονται υπέροχα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει σε καμία δράση. Οι ελπίδες και οι φιλοδοξίες μας πνίγονται στις κενές τους υποσχέσεις» πρόσθεσε.

Η διάσκεψη κορυφής για το κλίμα Cop26 ξεκινά στη Γλασκόβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις 31 Οκτωβρίου και όλες οι μεγάλες ρυπογόνες χώρες πρέπει να δεσμευτούν σε πιο αυστηρές κινήσεις για τη μείωση των εκπομπών, ώστε να διατηρηθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου.

«Φυσικά χρειαζόμαστε εποικοδομητικό διάλογο», δήλωσε η Τούνμπεργκ, της οποίας η απεργία για το κλίμα το 2018 πυροδότησε ένα κίνημα εκατομμυρίων νέων διαδηλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Αλλά είχαν 30 χρόνια μπλα, μπλα, μπλα και πού μας οδήγησε αυτό; Μπορούμε ακόμα να το ανατρέψουμε - είναι απολύτως δυνατό. Θα χρειαστούν άμεσες, δραστικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών ρύπων. Αλλά όχι αν τα πράγματα εξελίσσονται όπως σήμερα. Η σκόπιμη έλλειψη δράσης των ηγετών μας είναι προδοσία προς όλες τις σημερινές και μελλοντικές γενιές» σημείωσε η Τούνμπεργκ.

Παράλληλα, έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, έδειξε ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα βιώσουν πολλές φορές πιο ακραία φαινόμενα καύσωνα και άλλες κλιματικές καταστροφές κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε σχέση με τους παππούδες τους, ακόμα κι αν οι χώρες εκπληρώσουν τις τρέχουσες δεσμεύσεις τους για τις ρυπογόνες εκπομπές.

Αξιωματούχοι από τον ΟΗΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι το Cop26 δεν θα φέρει την αναγκαία πρόοδο για την εκπλήρωση των φιλοδοξιών της συμφωνίας του Παρισιού, αλλά ο ευρύτερος στόχος της διάσκεψης, ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι ακόμα δυνατός.

Η Τούνμπεργκ, η Βανέσα Νακάτε από την Ουγκάντα ​​και εκατοντάδες άλλοι νέοι από όλο τον κόσμο παραβρίσκονται  στη Σύνοδο Κορυφής Youth4Climate, που φιλοξενείται από την ιταλική κυβέρνηση.

Η σύνοδος της νεολαίας περιλαμβάνει ομάδες εργασίας νέων που συζητούν για το πώς μπορούν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, τον ρόλο τους στη μεταστροφή της χρήσης ενέργειας, τη διατήρηση της φύσης και της κλιματικής προσαρμογής αλλά και πώς η εκπαίδευση μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία συνειδητή για το κλίμα.

Βασίζεται σε μια σύνοδο κορυφής της νεολαίας για το κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το 2019.

«Προσκαλούν νεαρά άτομα σε τέτοιες συναντήσεις για να προσποιηθούν ότι μας ακούνε. Αλλά σαφώς δεν μας ακούνε. Οι εκπομπές ρύπων εξακολουθούν να αυξάνονται. Η επιστήμη δεν λέει ψέματα» είπε η Τούνμπεργκ.

«Δεν μπορούμε πλέον να αφήσουμε τους ανθρώπους στην εξουσία να αποφασίσουν τι είναι πολιτικά δυνατό. Δεν μπορούμε πλέον να αφήσουμε τους ανθρώπους στην εξουσία να αποφασίσουν τι είναι η ελπίδα. Η ελπίδα δεν είναι παθητική. Η ελπίδα δεν είναι μπλα, μπλα, μπλα. Η ελπίδα λέει την αλήθεια. Η ελπίδα αναλαμβάνει δράση. Και η ελπίδα πηγάζει πάντα από τους ανθρώπους» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ένας τεράστιος αριθμός νέων διαδηλωτών για τον κλίμα βγήκε στους δρόμους σε σχεδόν 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 100.000 ατόμων στο Βερολίνο, όπου παραβρέθηκε και μίλησε η Τούνμπεργκ.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρatagonia: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής παραχωρεί την εταιρεία του για να σώσει το περιβάλλον - «Από σήμερα η Γη, ο μόνος μας μέτοχος»

Διεθνή / Ρatagonia: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής παραχωρεί την εταιρεία του για να σώσει το περιβάλλον - «Από σήμερα η Γη, ο μόνος μας μέτοχος»

«Αυτό θα επηρεάσει μια νέα μορφή καπιταλισμού που δεν καταλήγει σε λίγους πλούσιους και πολλούς φτωχούς» διαμηνύει ο οραματιστής επιχειρηματίας
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ