Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να σκεφτούν τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού για παιδιά του δημοτικού, δεδομένου του κινδύνου να μολυνθούν από τον κορωνοϊό οι παππούδες τις ημέρες των γιορτών, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

 

«Δεν είναι ασυνήθιστο» το επίπεδο μολύνσεων στα σχολεία να είναι δύο ή τρεις φορές υψηλότερο από ότι στη γενική κοινότητα, επεσήμανε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Ο Οργανισμός είναι σταθερά υπέρ της ανάγκης να μείνουν τα παιδιά στα σχολεία, αλλά ο Κλούγκε επεσήμανε ότι το επίπεδο των μολύνσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη χρήση μασκών και πιθανότατα με προγράμματα εμβολιασμού για παιδιά. 

 

«Καθώς πλησιάζουν οι σχολικές διακοπές, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι τα παιδιά μολύνουν τους γονείς και τους παππούδες τους στο σπίτι», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ. Αυτές οι ομάδες είναι 10 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, να νοσηλευτούν ή- αν είναι ανεμβολίαστοι- να πεθάνουν, επεσήμανε ο Κλούγκε. 

 

«Η χρήση μάσκας, ο εξαερισμός και τα τακτικά τεστ θα πρέπει να είναι καθιερωμένα σε όλα τα δημοτικά σχολεία. Και ο εμβολιασμός των παιδιών θα πρέπει να συζητηθεί και να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο των σχολικών μέτρων προστασίας», δήλωσε. 

 

«Ο εμβολιασμός των μικρότερων παιδιών όχι μόνο περιορίζει τον ρόλο τους στη μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά τα προστατεύει και από σοβαρές περιπτώσεις, είτε συνδέονται με τη μακρά Covid, είτε με πολυσυστημικά φλεγμονώδη σύνδρομα», επεσήμανε ακόμη ο αξιωματούχος του ΠΟΥ. 

 

«Έσχατη λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός» 

 

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Χανς Κλούγκε επεσήμανε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση. 

 

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μια απόλυτη έσχατη λύση και εφαρμόσιμη μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες εφικτές επιλογές για τη βελτίωση του εμβολιαστικού ρυθμού», δήλωσε. 

 

Σημείωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει αποδειχθεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχει αποτέλεσμα, όμως, αυτό εξαρτάται από το πλαίσιο σημείωσε και τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στις αρχές. «Αυτό που είναι αποδεκτό σε μία κοινωνία και κοινότητα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό και αποδεκτό σε κάποια άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Με πληροφορίες από Guardian