ΠΟΥ: Είμαστε ακόμη μακριά από την ανοσία της αγέλης- Και δεν είναι η λύση για τον κορωνοϊό

ΠΟΥ: Είμαστε ακόμη μακριά από την ανοσία της αγέλης- Και δεν είναι η λύση για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Η ανοσία της αγέλης δεν είναι η λύση που πρέπει να αναζητούμε για τον κορωνοϊό, τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας παράλληλα πως η ανθρωπότητα απέχει πολύ από το να πετύχει κάτι τέτοιο.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού φαίνεται να έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού, σημείωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κέρκοβ. Παράλληλα εξήγησε ότι οι ειδικοί ακόμη μαθαίνουν πόσο ισχυρή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού στον νέο κορωνοϊό, αλλά και πόσο αυτή διαρκεί.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ανοσία της αγέλης έκανε ο Μαρκ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του Οργανισμού. «Δεν είναι η λύση που θα πρέπει να αναζητούμε για να σωθούμε από τον κορωνοϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δεν υπάρχει αμφιβολία πως είμαστε πολύ μακριά από το να επιτύχουμε ανοσία αγέλης».

Ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα και είναι πιθανό να εισέλθει και στα σχολεία, σημείωσε η βαν Κέρκοβ, καλώντας τους ανθρώπους να αποφεύγουν- όσο το δυνατόν- τον συνωστισμό. Σημείωσε όμως ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε αυτούς που «θέλουν να ζήσουν κανονικές ζωές».

Όμως, για μία ακόμη φορά, ο ΠΟΥ προειδοποίησε τους νέους ότι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορωνοϊό. «Βλέπουμε νέους ανθρώπους να καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Νέοι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτόν τον ιό», τόνισε η βαν Κέρκοβ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, προειδοποίησε ότι επιδεινώνουν την πανδημία οι χώρες που βάζουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από των άλλων στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«(Το να ενεργούμε) στρατηγικά και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στην πραγματικότητα προς το εθνικό συμφέρον κάθε χώρας. Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι», τόνισε και ζήτησε να μπει ένα τέλος στον «εμβολιαστικό εθνικισμό».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι έχει στείλει επιστολή σε όλες τις χώρες μέλη του οργανισμού με την οποία τους ζητεί να συμμετάσχουν στον μηχανισμό COVAX ο οποίος έχει στόχο να διασφαλίσει παγκοσμίως την άμεση, δίκαιη και ίση πρόσβαση σε εμβόλιο κατά της covid-19.

Επιπλέον, έγινε νέα σύσταση προς όλες τις χώρες να εφαρμόσουν φέτος ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών από ενδεχόμενη μόλυνση από κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ