Πώς η Ρωσία υπέκλεψε την άκρως απόρρητη συνομιλία - Ο Γερμανός ΥΠΑΜ αποκαλύπτει

Πώς η Ρωσία υπέκλεψε την άκρως απόρρητη συνομιλία - Ο Γερμανός ΥΠΑΜ αποκαλύπτει Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε την Τρίτη ότι ένας εκ των συμμετεχόντων στο στρατιωτικό τηλεφώνημα που υπεκλάπη από τη Ρωσία, συνδέθηκε κατά λάθος μέσω μιας μη ασφαλούς γραμμής και διαβεβαίωσε ότι τα γερμανικά συστήματα επικοινωνιών δεν είχαν παραβιαστεί.

Η Ρωσία πιθανότατα είχε υποκλέψει τη συζήτηση μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της γερμανικής αεροπορίας τυχαία μέσω εκτεταμένης παρακολούθησης, πρόσθεσε ο Πιστόριους, καθώς παρουσίασε τα αρχικά αποτελέσματα έρευνας για τη διαρροή, η οποία έφερε σε δύσκολη θέση τη Γερμανία και δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια πληροφοριών της.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα μια ηχητική υποκλοπή μιας συνάντησης Γερμανών αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα Webex και συζητούσαν την παράδοση όπλων για την Ουκρανία και ένα πιθανό χτύπημα του Κιέβου σε μια γέφυρα στην Κριμαία.

«Τα συστήματα επικοινωνίας μας δεν έχουν παραβιαστεί», είπε ο Πιστόριους. «Ο λόγος που η κλήση της Πολεμικής Αεροπορίας μπόρεσε ωστόσο να υποκλαπεί ήταν λόγω του επιχειρησιακού λάθους ενός ατόμου».

Ο συμμετέχων είχε καλέσει από τη Σιγκαπούρη όπου γινόταν μια αεροπορική επίδειξη. Ένα τέτοιο γεγονός προσέλκυσε υψηλόβαθμους Ευρωπαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους, καθιστώντας το στόχο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

«Έτσι πρέπει να υποθέσουμε ότι η πρόσβαση σε αυτή τη συνομιλία μέσω Webex ήταν ένα τυχαίο χτύπημα στο πλαίσιο μιας ευρείας προσέγγισης».

Η χρήση του Webex για κλήσεις μέχρι ενός συγκεκριμένου βαθμού ασφαλείας ήταν εξουσιοδοτημένη, είπε, σημειώνοντας ότι δεν ήταν το λογισμικό off-the-shelf αλλά ένα ειδικά πιστοποιημένο με διακομιστές στα υπολογιστικά κέντρα της Bundeswehr στη Γερμανία.

Ωστόσο, η Γερμανία ερευνά το ενδεχόμενο να αναφέρονταν ζητήματα που δεν έπρεπε να συζητηθούν μέσω Webex, είπε.

Ο Πιστόριους είπε ότι η Ρωσία διέρρευσε την κλήση σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει διχασμούς στη Γερμανία και μεταξύ της χώρας και των συμμάχων της, κάτι που όπως φαίνεται έγινε ήδη, αφενός μέσω του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ο οποίος έμμεσα αποκάλυψε ότι Βρετανοί δρουν στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία και αφ' ετέρου μέσω του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας η οποία χαρακτήρισε τη Γερμανία «μη αξιόπιστη».

Στην κλήση, ο αρχηγός της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ίνγκο Γκέρχαρτς συζητά με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Luftwaffe την πιθανή παράδοση πυραύλων κρουζ Taurus στο Κίεβο, κάτι που ο Σολτς έχει μέχρι στιγμής απορρίψει κατηγορηματικά, πυροδοτώντας μια δημόσια συζήτηση. Ερωτηθείς εάν η διαρροή θα μπορούσε να επηρεάσει τη θέση του Γκέρχαρτς, ο οποίος δεν ήταν αυτός που τηλεφώνησε από τη Σιγκαπούρη, ο Πιστόριους είπε εάν δεν προκύψει κάτι περαιτέρω στην έρευνα, «τότε δεν πρόκειται να θυσιάσω έναν από τους καλύτερους αξιωματικούς μου στα παιχνίδια του Πούτιν».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Διεθνή / Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Αντιδράσεις προκαλεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναπαραγωγή της φωνής του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς – Καταγγελία από την ένωση ηθοποιών για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Διεθνή / Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας αποκαλύπτει χρήση μη εγκεκριμένων φίλτρων σε φυσικά μεταλλικά νερά και σιωπή της κυβέρνησης Μακρόν από το 2022
LIFO NEWSROOM
Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν: Περίπου 1,5 εκατ. ντόπιοι θα πάνε στην Ελλάδα για διακοπές

Διεθνή / Τουρκία: Περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές

Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει ανέβει στην 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα - Οι Τούρκοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ