ΒΑΣΕΙΣ 2024

Πώς 4 αδέλφια έστησαν απάτη 19 εκατ. σε βάρος της Amazon

Πώς 4 αδέλφια έστησαν απάτη 19 εκατ. σε βάρος της Amazon Facebook Twitter
EPA
0

Τέσσερα αδέλφια από τη Νέα Υόρκη έστησαν απάτη σε βάρος της Amazon, από την οποία απέσπασαν τουλάχιστον 19 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 2 ετών. 

Οι Γιόελ, Χεσλ, Ζίσε και Σμούελ Άμπραχαμ συνελήφθησαν την Τετάρτη και κατηγορούνται ότι χρέωσαν την Amazon για μεγάλο όγκο προϊόντων, τα οποία η εταιρεία δεν παρήγγειλε ποτέ. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι μιλούσαν ανοιχτά για την απάτη που είχαν στήσει, σε οικογενειακή συνομιλία στο WhatsApp. «Έχω όρεξη να γα@@@@ την Amazon», έγραψε σε αυτή τη συνομιλία ο Γιόελ Άμπραχαμ, τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Τα τέσσερα αδέλφια κατηγορούνται ότι άνοιξαν εταιρείες χονδρικού εμπορίου για να στήσουν την απάτη, που είναι γνωστή ως «overshipping». Με απλά λόγια, αυτό περιλαμβάνει την εσκεμμένη αποστολή περισσότερων προϊόντων από αυτά που έχει παραγγείλει μια εταιρεία και βέβαια τη χρέωσή της για αυτά. 

Πώς έστησαν την απάτη

Οι ανεξάρτητοι έμποροι μπορούν να πουλήσουν προϊόντα στην Amazon με δύο τρόπους. Μέσω της πλατφόρμας Seller Central που τους επιτρέπει να πουλήσουν απευθείας στους πελάτες της Amazon ή μέσω του Vendor Central, χρήση του οποίου έκαναν οι τέσσερις κατηγορούμενοι. Στη δεύτερη πλατφόρμα, η εταιρεία αγοράζει τα προϊόντα των εμπόρων και τα μεταπωλεί στους πελάτες της σε υψηλότερη τιμή.

Η Amazon δίνει σε κάθε προϊόν έναν αναγνωριστικό αριθμό, έναν κωδικό που ονομάζεται Amazon Standard Identification Number (ASIN) και αποτελούν τμήμα της καταχώρησης του αντικειμένου στον κατάλογο της εταιρείας.

Τα τέσσερα αδέλφια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, άλλαζαν τον ASIN των αντικειμένων που παράγγελνε η Amazon και αντί για αυτά έστελναν μεγάλες ποσότητες διαφορετικών προϊόντων. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή η εταιρεία παρήγγειλε 12 δοχεία απολυμαντικού σπρέι, που κόστιζαν 94,03 δολάρια. Όμως, οι κατηγορούμενοι έστειλαν 7.000 οδοντόβουρτσες, κάθε μία από τις οποίες επίσης κόστιζε 94,03 δολάρια, χρησιμοποιώντας τον κωδικό του σπρέι και χρέωσαν την Amazon 650.000 δολάρια.

Σε άλλη περίπτωση, η Amazon παρήγγειλε ένα μπουκάλι «επώνυμο» άρωμα, που κόστιζε 289,78 δολάρια. Αυτό που έλαβε όμως ήταν 927 πλαστικά trimmer για γένια, που είχαν την ίδια τιμή, χρησιμοποιώντας τον κωδικό του αρώματος.

Αυτές είναι όμως μόνο από τις δύο περιπτώσεις αφού- σύμφωνα με τους εισαγγελείς- τα αδέλφια συχνά έστελναν στην Amazon- και χρέωναν την εταιρεία- για πάνω από 10.000 κομμάτια ενώ η παραγγελία αφορούσε λιγότερα από 100.

Όταν η εταιρεία εντόπισε την απάτη, έκλεισε τους λογαριασμούς των κατηγορουμένων. Όμως, εκείνοι προσπάθησαν να ανοίξουν νέους, χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα και διαφορετικά email. Τώρα οι τέσσερις αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη, συνωμοσία για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Με πληροφορίες από Wired

Διεθνή
0

ΒΑΣΕΙΣ 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόσχα: Η Πλατεία Ευρώπης μετονομάζεται σε Πλατεία Ευρασίας

Διεθνή / Μόσχα: Η Πλατεία Ευρώπης μετονομάζεται σε Πλατεία Ευρασίας

Η απόφαση του δημάρχου της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, για τη μετονομασία ακολουθεί την αφαίρεση των σημαιών 48 ευρωπαϊκών χωρών από την πλατεία τον Μάρτιο του 2023, περίπου 13 μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - Ακτιβιστές κατέλαβαν τον διάδρομο

Διεθνή / Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - Ακτιβιστές κατέλαβαν τον διάδρομο

Έξι ακτιβιστές έκοψαν τμήμα της περίφραξης με πένσες και έφτασαν με τα πόδια, ποδήλατα και σκέιτμπορντ σε διάφορα σημεία γύρω από τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το FBI δεν είναι σίγουρο ότι χτύπησε σφαίρα το αυτί του

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το FBI δεν είναι σίγουρο ότι χτύπησε σφαίρα το αυτί του

Μια από τις πρώτες θεωρίες υποστήριξε ότι ο Τραμπ μπορεί να χτυπήθηκε από θραύσμα γυαλιού όταν η σφαίρα πέρασε μέσα από μια οθόνη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία σπασμένη οθόνη
LIFO NEWSROOM