Πώς 4 αδέλφια έστησαν απάτη 19 εκατ. σε βάρος της Amazon

Πώς 4 αδέλφια έστησαν απάτη 19 εκατ. σε βάρος της Amazon Facebook Twitter
EPA
0

Τέσσερα αδέλφια από τη Νέα Υόρκη έστησαν απάτη σε βάρος της Amazon, από την οποία απέσπασαν τουλάχιστον 19 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 2 ετών. 

Οι Γιόελ, Χεσλ, Ζίσε και Σμούελ Άμπραχαμ συνελήφθησαν την Τετάρτη και κατηγορούνται ότι χρέωσαν την Amazon για μεγάλο όγκο προϊόντων, τα οποία η εταιρεία δεν παρήγγειλε ποτέ. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι μιλούσαν ανοιχτά για την απάτη που είχαν στήσει, σε οικογενειακή συνομιλία στο WhatsApp. «Έχω όρεξη να γα@@@@ την Amazon», έγραψε σε αυτή τη συνομιλία ο Γιόελ Άμπραχαμ, τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Τα τέσσερα αδέλφια κατηγορούνται ότι άνοιξαν εταιρείες χονδρικού εμπορίου για να στήσουν την απάτη, που είναι γνωστή ως «overshipping». Με απλά λόγια, αυτό περιλαμβάνει την εσκεμμένη αποστολή περισσότερων προϊόντων από αυτά που έχει παραγγείλει μια εταιρεία και βέβαια τη χρέωσή της για αυτά. 

Πώς έστησαν την απάτη

Οι ανεξάρτητοι έμποροι μπορούν να πουλήσουν προϊόντα στην Amazon με δύο τρόπους. Μέσω της πλατφόρμας Seller Central που τους επιτρέπει να πουλήσουν απευθείας στους πελάτες της Amazon ή μέσω του Vendor Central, χρήση του οποίου έκαναν οι τέσσερις κατηγορούμενοι. Στη δεύτερη πλατφόρμα, η εταιρεία αγοράζει τα προϊόντα των εμπόρων και τα μεταπωλεί στους πελάτες της σε υψηλότερη τιμή.

Η Amazon δίνει σε κάθε προϊόν έναν αναγνωριστικό αριθμό, έναν κωδικό που ονομάζεται Amazon Standard Identification Number (ASIN) και αποτελούν τμήμα της καταχώρησης του αντικειμένου στον κατάλογο της εταιρείας.

Τα τέσσερα αδέλφια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, άλλαζαν τον ASIN των αντικειμένων που παράγγελνε η Amazon και αντί για αυτά έστελναν μεγάλες ποσότητες διαφορετικών προϊόντων. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή η εταιρεία παρήγγειλε 12 δοχεία απολυμαντικού σπρέι, που κόστιζαν 94,03 δολάρια. Όμως, οι κατηγορούμενοι έστειλαν 7.000 οδοντόβουρτσες, κάθε μία από τις οποίες επίσης κόστιζε 94,03 δολάρια, χρησιμοποιώντας τον κωδικό του σπρέι και χρέωσαν την Amazon 650.000 δολάρια.

Σε άλλη περίπτωση, η Amazon παρήγγειλε ένα μπουκάλι «επώνυμο» άρωμα, που κόστιζε 289,78 δολάρια. Αυτό που έλαβε όμως ήταν 927 πλαστικά trimmer για γένια, που είχαν την ίδια τιμή, χρησιμοποιώντας τον κωδικό του αρώματος.

Αυτές είναι όμως μόνο από τις δύο περιπτώσεις αφού- σύμφωνα με τους εισαγγελείς- τα αδέλφια συχνά έστελναν στην Amazon- και χρέωναν την εταιρεία- για πάνω από 10.000 κομμάτια ενώ η παραγγελία αφορούσε λιγότερα από 100.

Όταν η εταιρεία εντόπισε την απάτη, έκλεισε τους λογαριασμούς των κατηγορουμένων. Όμως, εκείνοι προσπάθησαν να ανοίξουν νέους, χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα και διαφορετικά email. Τώρα οι τέσσερις αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη, συνωμοσία για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Με πληροφορίες από Wired

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: «Αποτύχαμε» - Πιέσεις στη γαλλική κυβέρνηση για την ασφάλεια των μουσείων

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Αποτύχαμε» - To «κατηγορώ» στη γαλλική κυβέρνηση για την ασφάλεια των μουσείων

Το σχόλιο του Γάλλου υπουργού Δικαιοσύνης για το γεγονός του ότι χρειάστηκαν μόνο 7 λεπτά για να κλαπούν ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα από το πιο διάσημο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Θα αποκλείσει εντελώς τον πρίγκιπα Άντριου από τη βασιλική ζωή όταν ανέβει στον θρόνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Θα αποκλείσει εντελώς τον πρίγκιπα Άντριου από τη βασιλική ζωή όταν ανέβει στον θρόνο

Ο 43χρονος πρόκειται να ακολουθήσει αυστηρότερη στάση από αυτή του πατέρα του σε σχέση με τον πρίγκιπα Άντριου, απαγορεύοντάς του οποιαδήποτε εμπλοκή στη βασιλική ζωή
LIFO NEWSROOM
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την κινηματογραφική ληστεία στο Λούβρο

Διεθνή / Πολύτιμα κοσμήματα και μια «τέλεια» διαφυγή: Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τη ληστεία στο Λούβρο

Πώς οι δράστες εισέβαλαν στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου μέρα-μεσημέρι και κατάφεραν να εξαφανιστούν παίρνοντας μαζί τους οκτώ ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας κοσμήματα
LIFO NEWSROOM
Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Διεθνή / Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Το βιβλίο «Nobody’s Girl», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη –σχεδόν έξι μήνες μετά την αυτοκτονία της Τζιούφρε– περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη φρίκη που βίωσε στα χέρια του
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει για διώξεις εναντίον επικριτών του, με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών
LIFO NEWSROOM
Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διεθνή / Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει σχέδιο για επιθεωρήσεις στα πλοία του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και να ενισχύσει την ασφάλεια των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία.

Διεθνή / Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία

Σάλο προκαλεί η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε από τον Ουκρανό ηγέτη να αποδεχθεί τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien είχε προηγουμένως αναφέρει ότι το αντικείμενο που ανακτήθηκε στο μουσείο ήταν το στέμμα της συζύγου του Ναπολέοντα Γ', της αυτοκράτειρας Ευγενίας, και ότι ήταν σπασμένο
LIFO NEWSROOM