Πορτογαλία: Υπέρ της ευθανασίας ψήφισε ξανά το κοινοβούλιο της χώρας

Πορτογαλία: Υπέρ της ευθανασίας ψήφισε ξανά το κοινοβούλιο της χώρας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Νόμο υπέρ της αποποινικοποίησης της ευθανασίας υιοθέτησε για άλλη μια φορά το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας μετά την ανάκλησή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο και πλέον θα υποβληθεί στην αξιολόγηση του συντηρητικού προέδρου Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο για τέταρτη φορά σε τρία χρόνια, χάρη στις ψήφους της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας. Μέχρι τώρα προσέκρουε στις επιφυλάξεις τόσο του προέδρου όσο και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Ο Σόουζα είναι ένας ένθερμος καθολικός και πρώην καθηγητής Νομικής. Ο πρόεδρος θα μπορεί, είτε να εγκρίνει το νομοσχέδιο, είτε να το θέσει εκ νέου προς εξέταση από το Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου αυτό να επαληθεύσει τη συμμόρφωσή του με το Σύνταγμα της χώρας, είτε να ασκήσει βέτο, όπως είχε κάνει ήδη κατά το παρελθόν.

Πότε θα επιτρέπεται η ευθανασία

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η νέα εκδοχή του νόμου εισάγει μια καινοτομία για να απαντηθούν τα ερωτήματα που τέθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ευθανασία δεν επιτρέπεται παρά μόνο στις περιπτώσεις όπου «η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι αδύνατη λόγω της φυσικής ανικανότητας του ασθενή», αναφέρει το νέο νομοσχέδιο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε ο πρόεδρος, είχε απορρίψει για δεύτερη φορά τον Ιανουάριο προηγούμενο σχέδιο νόμου, επισημαίνοντας την «απαράδεκτη ανακρίβεια» στη σύνταξή του και στέλνοντάς το εκ νέου στο Κοινοβούλιο.

Οι δικαστές είχαν αποφανθεί συγκεκριμένα ότι το νομοσχέδιο δεν διευκρίνιζε με σαφήνεια τα «δεινά μεγάλης έντασης» που μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε έναν «ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο».

Αντιδράσεις από τους καθολικούς

Η σοσιαλίστρια βουλευτής Ιζαμπέλ Μορέιρα, μια από τις δυνατότερες φωνές υπέρ της αποποινικοποίησης της ευθανασίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον των βουλευτών ανέφερε πως ο νομοθέτης «δοκιμάστηκε όπως ποτέ πριν [...] πρόκειται για τον νόμο που έχει ελεγχθεί τις περισσότερες φορές απ' όσο θυμάμαι».

Ωστόσο, η ένωση καθολικών γιατρών εξέφρασε τη «σθεναρή αντίθεσή» της στον νόμο αυτό εκτιμώντας ότι «η υποβοηθούμενη ιατρικά ευθανασία και η αυτοκτονία δεν είναι ιατρικές πράξεις»

Υπενθυμίζεται ότι μετά το Βέλγιο και την Ολλανδία, κάπου πέντε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η γειτονική Ισπανία, έχουν νομιμοποιήσει έως σήμερα την ευθανασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Διεθνή / Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ΥΠΕΞ συνετρίβη κοντά σε ορυχείο – Τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή του στραού
NEWSROOM