Πορτογαλία: Υπέρ της ευθανασίας ψήφισε ξανά το κοινοβούλιο της χώρας

Πορτογαλία: Υπέρ της ευθανασίας ψήφισε ξανά το κοινοβούλιο της χώρας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Νόμο υπέρ της αποποινικοποίησης της ευθανασίας υιοθέτησε για άλλη μια φορά το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας μετά την ανάκλησή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο και πλέον θα υποβληθεί στην αξιολόγηση του συντηρητικού προέδρου Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο για τέταρτη φορά σε τρία χρόνια, χάρη στις ψήφους της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας. Μέχρι τώρα προσέκρουε στις επιφυλάξεις τόσο του προέδρου όσο και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Ο Σόουζα είναι ένας ένθερμος καθολικός και πρώην καθηγητής Νομικής. Ο πρόεδρος θα μπορεί, είτε να εγκρίνει το νομοσχέδιο, είτε να το θέσει εκ νέου προς εξέταση από το Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου αυτό να επαληθεύσει τη συμμόρφωσή του με το Σύνταγμα της χώρας, είτε να ασκήσει βέτο, όπως είχε κάνει ήδη κατά το παρελθόν.

Πότε θα επιτρέπεται η ευθανασία

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η νέα εκδοχή του νόμου εισάγει μια καινοτομία για να απαντηθούν τα ερωτήματα που τέθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ευθανασία δεν επιτρέπεται παρά μόνο στις περιπτώσεις όπου «η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι αδύνατη λόγω της φυσικής ανικανότητας του ασθενή», αναφέρει το νέο νομοσχέδιο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε ο πρόεδρος, είχε απορρίψει για δεύτερη φορά τον Ιανουάριο προηγούμενο σχέδιο νόμου, επισημαίνοντας την «απαράδεκτη ανακρίβεια» στη σύνταξή του και στέλνοντάς το εκ νέου στο Κοινοβούλιο.

Οι δικαστές είχαν αποφανθεί συγκεκριμένα ότι το νομοσχέδιο δεν διευκρίνιζε με σαφήνεια τα «δεινά μεγάλης έντασης» που μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε έναν «ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο».

Αντιδράσεις από τους καθολικούς

Η σοσιαλίστρια βουλευτής Ιζαμπέλ Μορέιρα, μια από τις δυνατότερες φωνές υπέρ της αποποινικοποίησης της ευθανασίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον των βουλευτών ανέφερε πως ο νομοθέτης «δοκιμάστηκε όπως ποτέ πριν [...] πρόκειται για τον νόμο που έχει ελεγχθεί τις περισσότερες φορές απ' όσο θυμάμαι».

Ωστόσο, η ένωση καθολικών γιατρών εξέφρασε τη «σθεναρή αντίθεσή» της στον νόμο αυτό εκτιμώντας ότι «η υποβοηθούμενη ιατρικά ευθανασία και η αυτοκτονία δεν είναι ιατρικές πράξεις»

Υπενθυμίζεται ότι μετά το Βέλγιο και την Ολλανδία, κάπου πέντε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η γειτονική Ισπανία, έχουν νομιμοποιήσει έως σήμερα την ευθανασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ