Πομπέο: Βάσιμη η πιθανότητα να κρύβεται η Ρωσία πίσω από τη δηλητηρίαση Ναβάλνι

Πομπέο: Βάσιμη η πιθανότητα να κρύβεται η Ρωσία πίσω από τη δηλητηρίαση Ναβάλνι Facebook Twitter
Πομπέο: Βάσιμη η πιθανότητα να κρύβεται η Ρωσία πίσω από τη δηλητηρίαση Ναβάλνι (EPA/Αρχείο)
0

«Βάσιμη η πιθανότητα» πίσω από την δηλητηρίαση Ναβάλνι να βρίσκεται η Ρωσία, σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Ο Πομπέο ανέφερε ότι η ύποπτη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλι ενδεχομένως να διατάχθηκε από ανώτερους αξιωματούχους στη Μόσχα. Οι ΗΠΑ αξιολογούν πώς θα ανταποκριθούν, πρόσθεσε.

«Όταν (οι άνθρωποι) βλέπουν απόπειρες δηλητηρίασης ενός αντιφρονούντα και συμφωνούν ότι υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να διαπράχθηκε από ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, νομίζω ότι δεν είναι καλό για τον ρωσικό λαό», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Μάικ Πομπέο επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θέλουν η Ρωσία να «αποδώσει ευθύνες στους υπευθύνους». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθούσαν να εντοπίσουν τους δράστες.

«Είναι κάτι που θα εξετάσουμε, θα αξιολογήσουμε και θα βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Το ΝΑΤΟ και η Γερμανία λένε ότι υπάρχει «απόδειξη χωρίς αμφιβολία» ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ.

Ωστόσο οι δηλώσεις Πομπέο έρχονται σε αντίθεση με τα σχόλια Τραμπ, που αρνήθηκε να καταδικάσει τη Μόσχα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ, που συχνά κατηγορείται ότι επιδεικνύει χαλαρότητα απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξήγησε ότι «δεν είχε δει ακόμη» στοιχεία για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ η Γερμανία είχε ήδη δηλώσει ότι δηλητηριάστηκε από έναν νευρικό παράγοντα «τύπου νόβιτσοκ».

Η Ρωσία επιμένει πως κανένα ίχνος δηλητηρίου δεν εντοπίσθηκε από τους Ρώσους γιατρούς στον οργανισμό του Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύθηκε κατεπειγόντως στα τέλη Αυγούστου στη Σιβηρία, και ζητάει αποδείξεις τις οποίες η Γερμανία δεν έχει ακόμη παράσχει, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει μια «εκστρατεία παραπληροφόρησης» που έχει στόχο να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Μόσχα, έπειτα από έκκληση την Τρίτη των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) να οδηγηθούν «κατεπειγόντως» ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι ευθύνονται για την «επιβεβαιωμένη δηλητηρίαση» του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες του BBC/AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ