Πολωνία: Ντούντα κόντρα στον φιλελεύθερο δήμαρχο Βαρσοβίας, στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Πολωνία: Ντούντα κόντρα στον φιλελεύθερο δήμαρχο Βαρσοβίας, στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών Facebook Twitter
Ο Αντρέι Ντούντα (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά δεν εξασφάλισε πάνω από 50% και έτσι θα απαιτηθεί ο δεύτερος γύρος.

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Κυριακή, ο Ντούντα συγκέντρωσε το 43,5%. Αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο- που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου- θα είναι ο Ραφάλ Τρσασκόφσκι. Ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών (PO), συγκέντρωσε το 30,46% στον πρώτο γύρο.

Ο ρόλος του προέδρου στην Πολωνία είναι κατά κύριο λόγο τιμητικός, αλλά μπορεί να ασκεί βέτο σε νομοθεσίες που προωθεί το κοινοβούλιο. Κάτι που σημαίνει ότι αν εκλεγεί ο Τρσασκόφσκι θα μπορεί να εμποδίζει νομοσχέδια του κυβερνώντος κόμματος, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Η επανεκλογή του Ντούντα- που είναι σύμμαχος της κυβέρνησης- είναι κρίσιμης σημασίας για το PiS, που θέλει να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συντηρητική ατζέντα του, που μεταξύ άλλων έχει βάλει στο στόχαστρο τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

«Ο ψηφοφόρος που προτίμησε τον (ακροδεξιό υποψήφιο) Κριστόφ Μπόζακ ή τον (ανεξάρτητο) Σιμόν Χολόβνια μπορεί να επιλέξει μεταξύ της συνεργασίας με την κυβέρνηση ή της διαμάχης μεταξύ του προέδρου και της κυβέρνησης για τα επόμενα τριάμισι χρόνια», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πιοτρ Μούλερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM