Πολωνία: Ντούντα κόντρα στον φιλελεύθερο δήμαρχο Βαρσοβίας, στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Πολωνία: Ντούντα κόντρα στον φιλελεύθερο δήμαρχο Βαρσοβίας, στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών Facebook Twitter
Ο Αντρέι Ντούντα (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά δεν εξασφάλισε πάνω από 50% και έτσι θα απαιτηθεί ο δεύτερος γύρος.

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Κυριακή, ο Ντούντα συγκέντρωσε το 43,5%. Αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο- που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου- θα είναι ο Ραφάλ Τρσασκόφσκι. Ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών (PO), συγκέντρωσε το 30,46% στον πρώτο γύρο.

Ο ρόλος του προέδρου στην Πολωνία είναι κατά κύριο λόγο τιμητικός, αλλά μπορεί να ασκεί βέτο σε νομοθεσίες που προωθεί το κοινοβούλιο. Κάτι που σημαίνει ότι αν εκλεγεί ο Τρσασκόφσκι θα μπορεί να εμποδίζει νομοσχέδια του κυβερνώντος κόμματος, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Η επανεκλογή του Ντούντα- που είναι σύμμαχος της κυβέρνησης- είναι κρίσιμης σημασίας για το PiS, που θέλει να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συντηρητική ατζέντα του, που μεταξύ άλλων έχει βάλει στο στόχαστρο τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

«Ο ψηφοφόρος που προτίμησε τον (ακροδεξιό υποψήφιο) Κριστόφ Μπόζακ ή τον (ανεξάρτητο) Σιμόν Χολόβνια μπορεί να επιλέξει μεταξύ της συνεργασίας με την κυβέρνηση ή της διαμάχης μεταξύ του προέδρου και της κυβέρνησης για τα επόμενα τριάμισι χρόνια», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πιοτρ Μούλερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ