Politico: Συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Διυλιστήριο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, πακέτο που περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με επτά Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.  

Πρόκειται για το όγδοο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, το οποίο πρότεινε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την κλιμάκωση του πολέμου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με απειλές για χρήση πυρηνικών και την κήρυξη μερικής επιστράτευσης. 

Χώρες της ΕΕ είχαν εκφράσει ανησυχίες για τα νέα μέτρα, ιδιαίτερα για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ θα πρέπει να διατυπωθούν γραπτώς οι λεπτομέρειες. 

Σε συνεδρίαση που έγινε σήμερα δόθηκε το «πράσινο φως» για ένα προσχέδιο του πακέτου κυρώσεων, η τελική εκδοχή του οποίου αναμένεται να εγκριθεί αύριο, Τετάρτη, από τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών- μελών, σύμφωνα με τις πηγές του Politico. 

Το προσχέδιο προβλέπει τη νομική βάση για την επιβολή πλαφόν, κάτι που ήδη είχαν συμφωνήσει τα μέλη της G7. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για συγκεκριμένη τιμή, ή το εύρος της τιμής που θα αποτελεί το ανώτατο όριο. 

Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που θα έχει η ανώτατη τιμή στον στόλο των τάνκερ τους, που μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, αναφέρει το Politico. Αυτό οδήγησε σε κάποιες παραχωρήσεις προς αυτές τις τρεις χώρες, με βάση το προσχέδιο της Δευτέρας, που είχε περιέλθει στην κατοχή του Μέσου. 

Δεδομένων των εντάσεων και των δυσκολιών που έχουν προκύψει στο παρελθόν με την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, κάποιοι διπλωμάτες παρέμειναν επιφυλακτικοί ακόμη και μετά τη σημερινή προφορική συμφωνία. Ένας από αυτούς ανέφερε ότι υπάρχουν «περιορισμένες» πιθανότητες να καταρρεύσει η συμφωνία. Άλλος σημείωσε ότι η προκαταρκτική συμφωνία «πρέπει» να οριστικοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης. 

Οι πρέσβεις της ΕΕ ήθελαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων το αργότερο έως την Τετάρτη, καθώς δεν επιθυμούν οι συζητήσεις να επισκιάσουν τη σύνοδο που θα γίνει στην Πράγα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Το όγδοο πακέτο των κυρώσεων επίσης στοχεύει να επιφέρει πλήγμα στη ρωσική βιομηχανία χαλυβουργίας και να στερήσει από το Κρεμλίνο κρίσιμης σημασίας αμυντικές τεχνολογίες. Επιπλέον, περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα σε βάρος ατόμων που συνδράμουν στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τέλος, απαγορεύει σε πολίτες της ΕΕ να έχουν θέσεις σε συμβούλια κρατικών εταιρειών της Ρωσίας. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM