ΒΑΣΕΙΣ 2024

Politico: Συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Διυλιστήριο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, πακέτο που περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με επτά Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.  

Πρόκειται για το όγδοο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, το οποίο πρότεινε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την κλιμάκωση του πολέμου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με απειλές για χρήση πυρηνικών και την κήρυξη μερικής επιστράτευσης. 

Χώρες της ΕΕ είχαν εκφράσει ανησυχίες για τα νέα μέτρα, ιδιαίτερα για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ θα πρέπει να διατυπωθούν γραπτώς οι λεπτομέρειες. 

Σε συνεδρίαση που έγινε σήμερα δόθηκε το «πράσινο φως» για ένα προσχέδιο του πακέτου κυρώσεων, η τελική εκδοχή του οποίου αναμένεται να εγκριθεί αύριο, Τετάρτη, από τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών- μελών, σύμφωνα με τις πηγές του Politico. 

Το προσχέδιο προβλέπει τη νομική βάση για την επιβολή πλαφόν, κάτι που ήδη είχαν συμφωνήσει τα μέλη της G7. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για συγκεκριμένη τιμή, ή το εύρος της τιμής που θα αποτελεί το ανώτατο όριο. 

Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που θα έχει η ανώτατη τιμή στον στόλο των τάνκερ τους, που μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, αναφέρει το Politico. Αυτό οδήγησε σε κάποιες παραχωρήσεις προς αυτές τις τρεις χώρες, με βάση το προσχέδιο της Δευτέρας, που είχε περιέλθει στην κατοχή του Μέσου. 

Δεδομένων των εντάσεων και των δυσκολιών που έχουν προκύψει στο παρελθόν με την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, κάποιοι διπλωμάτες παρέμειναν επιφυλακτικοί ακόμη και μετά τη σημερινή προφορική συμφωνία. Ένας από αυτούς ανέφερε ότι υπάρχουν «περιορισμένες» πιθανότητες να καταρρεύσει η συμφωνία. Άλλος σημείωσε ότι η προκαταρκτική συμφωνία «πρέπει» να οριστικοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης. 

Οι πρέσβεις της ΕΕ ήθελαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων το αργότερο έως την Τετάρτη, καθώς δεν επιθυμούν οι συζητήσεις να επισκιάσουν τη σύνοδο που θα γίνει στην Πράγα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Το όγδοο πακέτο των κυρώσεων επίσης στοχεύει να επιφέρει πλήγμα στη ρωσική βιομηχανία χαλυβουργίας και να στερήσει από το Κρεμλίνο κρίσιμης σημασίας αμυντικές τεχνολογίες. Επιπλέον, περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα σε βάρος ατόμων που συνδράμουν στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τέλος, απαγορεύει σε πολίτες της ΕΕ να έχουν θέσεις σε συμβούλια κρατικών εταιρειών της Ρωσίας. 
 

Διεθνή
0

ΒΑΣΕΙΣ 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απάντηση της Τζένιφερ Άνιστον στο «άτεκνες γυναίκες με γάτες» του Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Τζένιφερ Άνιστον κατά Τζέι Ντι Βανς για το «άτεκνες γυναίκες με γάτες»: «Δεν μπορώ να το πιστέψω»

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι... Κύριε Βανς, προσεύχομαι η κόρη σας να είναι αρκετά τυχερή ώστε να αποκτήσει δικά της παιδιά μια μέρα», είπε η ηθοποιός κατακεραυνώνοντας τον Βανς
LIFO NEWSROOM
Μόσχα: Η Πλατεία Ευρώπης μετονομάζεται σε Πλατεία Ευρασίας

Διεθνή / Μόσχα: Η Πλατεία Ευρώπης μετονομάζεται σε Πλατεία Ευρασίας

Η απόφαση του δημάρχου της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, για τη μετονομασία ακολουθεί την αφαίρεση των σημαιών 48 ευρωπαϊκών χωρών από την πλατεία τον Μάρτιο του 2023, περίπου 13 μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - Ακτιβιστές κατέλαβαν τον διάδρομο

Διεθνή / Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - Ακτιβιστές κατέλαβαν τον διάδρομο

Έξι ακτιβιστές έκοψαν τμήμα της περίφραξης με πένσες και έφτασαν με τα πόδια, ποδήλατα και σκέιτμπορντ σε διάφορα σημεία γύρω από τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το FBI δεν είναι σίγουρο ότι χτύπησε σφαίρα το αυτί του

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το FBI δεν είναι σίγουρο ότι χτύπησε σφαίρα το αυτί του

Μια από τις πρώτες θεωρίες υποστήριξε ότι ο Τραμπ μπορεί να χτυπήθηκε από θραύσμα γυαλιού όταν η σφαίρα πέρασε μέσα από μια οθόνη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία σπασμένη οθόνη
LIFO NEWSROOM