Politico: Συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Διυλιστήριο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, πακέτο που περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με επτά Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.  

Πρόκειται για το όγδοο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, το οποίο πρότεινε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την κλιμάκωση του πολέμου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με απειλές για χρήση πυρηνικών και την κήρυξη μερικής επιστράτευσης. 

Χώρες της ΕΕ είχαν εκφράσει ανησυχίες για τα νέα μέτρα, ιδιαίτερα για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ θα πρέπει να διατυπωθούν γραπτώς οι λεπτομέρειες. 

Σε συνεδρίαση που έγινε σήμερα δόθηκε το «πράσινο φως» για ένα προσχέδιο του πακέτου κυρώσεων, η τελική εκδοχή του οποίου αναμένεται να εγκριθεί αύριο, Τετάρτη, από τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών- μελών, σύμφωνα με τις πηγές του Politico. 

Το προσχέδιο προβλέπει τη νομική βάση για την επιβολή πλαφόν, κάτι που ήδη είχαν συμφωνήσει τα μέλη της G7. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για συγκεκριμένη τιμή, ή το εύρος της τιμής που θα αποτελεί το ανώτατο όριο. 

Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που θα έχει η ανώτατη τιμή στον στόλο των τάνκερ τους, που μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, αναφέρει το Politico. Αυτό οδήγησε σε κάποιες παραχωρήσεις προς αυτές τις τρεις χώρες, με βάση το προσχέδιο της Δευτέρας, που είχε περιέλθει στην κατοχή του Μέσου. 

Δεδομένων των εντάσεων και των δυσκολιών που έχουν προκύψει στο παρελθόν με την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, κάποιοι διπλωμάτες παρέμειναν επιφυλακτικοί ακόμη και μετά τη σημερινή προφορική συμφωνία. Ένας από αυτούς ανέφερε ότι υπάρχουν «περιορισμένες» πιθανότητες να καταρρεύσει η συμφωνία. Άλλος σημείωσε ότι η προκαταρκτική συμφωνία «πρέπει» να οριστικοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης. 

Οι πρέσβεις της ΕΕ ήθελαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων το αργότερο έως την Τετάρτη, καθώς δεν επιθυμούν οι συζητήσεις να επισκιάσουν τη σύνοδο που θα γίνει στην Πράγα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Το όγδοο πακέτο των κυρώσεων επίσης στοχεύει να επιφέρει πλήγμα στη ρωσική βιομηχανία χαλυβουργίας και να στερήσει από το Κρεμλίνο κρίσιμης σημασίας αμυντικές τεχνολογίες. Επιπλέον, περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα σε βάρος ατόμων που συνδράμουν στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τέλος, απαγορεύει σε πολίτες της ΕΕ να έχουν θέσεις σε συμβούλια κρατικών εταιρειών της Ρωσίας. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM
Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM