Περικυκλωμένος από μικρή ομάδα πολιτών βρέθηκε ξαφνικά ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ έκανε βόλτα με τη σύζυγό του, Μπριζίτ, σε πάρκο του Παρισιού.

 

Μετά τις εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της Γαλλίας, την Τρίτη, ο πρόεδρος της χώρας έκανε μία βόλτα με τη σύζυγό του, συνοδεία σωματοφυλάκων, στους κήπους Τουιλερί. Όμως, τον εντόπισε μια μικρή ομάδα πολιτών- μέλη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» σύμφωνα με τον Guardian- που τον περικύκλωσαν.

 

«Μακρόν παραιτήσου», φώναζαν κάποιοι από αυτούς, ενώ άλλοι γιούχαραν. Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους, εκνευρισμένοι, διαμαρτύρονταν στον Μακρόν για πολλά ζητήματα, από την οικονομική ανισότητα, μέχρι την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις.

 

Η τεταμένη «συζήτηση» διήρκεσε περίπου 6 λεπτά, ενώ οι σωματοφύλακες του προέδρου παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα με νευρικότητα. Ο Εμανουέλ Μακρόν αρκετές φορές ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να ηρεμήσουν και να μην φωνάζουν. «Είναι εθνική γιορτή, κάνω μία βόλτα, δείξτε σεβασμό», είπε κάποια στιγμή ο πρόεδρος. «Μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε, έχουμε δημοκρατία, καλή σας μέρα», ανέφερε σε άλλο σημείο.

 

 

 

Όταν του είπαν για τις καταγγελίες για αστυνομική βία στις διαδηλώσεις, ο Μακρόν σημείωσε «Υπάρχουν βίαιοι άνθρωποι και ανάμεσά σας». «Ακούω αυτό που ζητάτε, αλλά σας ζητώ μια δέσμευση. Να είστε ψύχραιμοι, όχι βία, όχι ανοησίες», είπε ακόμη στους συγκεντρωμένους ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Το συμβάν αυτό «θέτει ένα αληθινό πρόβλημα ασφάλειας», σχολίασε ο Κριστιάν Ζακόμπ, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. «Πώς μπορεί ο πρόεδρος να παίρνει τέτοια ρίσκα;», διερωτήθηκε. Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος τόνισε ότι ο Μακρόν θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. «Ένας πρόεδρος που περπατά στο Τουιλερί, όπου υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, θα έπρεπε να περιμένει ότι θα συναντήσει επικριτές», συμπλήρωσε.

 

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ υποστήριξε ότι το συμβάν δείχνει πως ο Εμανουέλ Μακρόν είναι απολύτως ανοιχτός στον διάλογο. «Μπορεί να βγει από το Ελιζέ, να πάρει καθαρό αέρα και να συναντήσει Γάλλους ψηφοφόρους, κάτι που είναι καλό», συμπλήρωσε.

 

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters