Πόλεμος στο διάστημα: «Δεν θα τον δούμε, αλλά θα νιώσουμε τις συνέπειες από τη στιγμή που θα ξεκινήσει»

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η ζωή δεν θα ήταν πλέον όπως την ξέρουμε, εάν ένας πόλεμος στο διάστημα κατέστρεφε τους δορυφόρους στους οποίους βασίζεται ο κόσμος τώρα, προειδοποίησαν ειδικοί. Και η Κίνα και η Ρωσία ήδη έχουν δείξει ότι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. 

Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ και τον Καναδά βρίσκονται στο Σίδνεϊ για συνέδριο σχετικά με το διάστημα ως το νέο μέτωπο «στο εμπόριο, τη βιομηχανία, τον ανταγωνισμό και τον πόλεμο». 

Η υποστράτηγος Νίνα Αρμάνιο της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ επεσήμανε ότι ήταν μια «συγκλονιστική επίδειξη» το γεγονός ότι η Ρωσία πέρυσι κατέστρεψε έναν από τους δορυφόρους της. «Το ερμηνεύουμε αυτό ως μήνυμα επίδειξης δυνατοτήτων», ανέφερε. 

Η Κίνα, είπε, ανοιχτά καταγράφει και περιγράφει τις δικές της επιδείξεις δύναμης στο διάστημα. Ερωτηθείσα ποιο θα μπορούσε να είναι το φινάλε, απάντησε: «Η ζωή δεν θα είναι πλέον όπως την ξέρουμε» 

Οι επιθέσεις σε δορυφόρους μπορεί να ρίξουν τα συστήματα GPS, των τραπεζών, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τις επικοινωνίες των ομάδων διάσωσης και να έχουν αντίκτυπο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπογράμμισε. 

«Δεν θέλω να είμαι δραματική. Πώς μοιάζει ο πόλεμος στο διάστημα; Πιθανόν δεν θα τον δούμε με γυμνό μάτι, αλλά σίγουρα θα νιώσουμε τις συνέπειες από τη στιγμή που θα ξεκινήσει», ανέφερε η Αρμάνιο. 

Επίσης, χαρακτήρισε σοκαριστική, ανεύθυνη και εσκεμμένη την καταστροφή κινεζικού δορυφόρου από το Πεκίνο το 2007. Ανησυχία έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ και περιστατικό πέρυσι, όταν κινεζικός δορυφόρος έβγαλε άλλον εκτός τροχιάς. 

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι επιθέσεις σε δορυφόρους θα μπορούσαν να εξαλείψουν τα δίκτυα επικοινωνίας. Η μία είναι με άμεση επίθεση- με πυραύλους, βραχιόνες, χακάρισμα ή παρεμβολές- εναντίον κάποιου δορυφόρου. 

Η άλλη είναι τα συντρίμμια που δημιουργούνται από έναν κατεστραμμένο δορυφόρο. Η Αρμάνιο είπε πως οι ΗΠΑ ακόμη παρακολουθούν τα 600 κομμάτια από την «επίδειξη» που έκανε η Κίνα το 2007. 

Ακόμη και ένα μικροσκοπικό κομμάτι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά ζημιά σε σκάφη όπως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, που κάνει ελιγμούς για να τα αποφύγει. Το περιστατικό με τη Ρωσία δημιούργησε συντρίμμια 1.500 κομματιών, τα οποία αποτέλεσαν απειλή για τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

Η Αρμάνιο υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να συνεργαστούν για να κάνουν πιο ανθεκτικό το διάστημα. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρότερων, πιο ευέλικτων δορυφόρων, για να αντικατασταθούν όποιοι καταστρέφονται. Η Αυστραλία, σημείωσε η Αμερικανίδα αντιστράτηγος, αναπτύσσει τέτοιους δορυφόρους και έχει την ικανότητα να τους εκτοξεύσει σε τροχιά. 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ