Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στα ανατολικά - Δραματική έκκληση από τη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στα ανατολικά - Δραματική έκκληση από τη Μαριούπολη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MIGUEL GUTIERREZ
0

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, με τη Ρωσία να έχει εκκινήσει μία νέα φάση επιθέσεων, με στόχο, κυρίως, το Ντονμπάς

Όπως ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, οι ρωσικές μονάδες εντείνουν τις επιθέσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ

Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουχάνσκ.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Διεξάγονται, επίσης, σφοδρές συγκρούσεις γύρω από τη Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.

Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης έκανε έκκληση για την «πλήρη εκκένωση» της πόλης, την οποία οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι έχουν θέσει υπό την κατοχή τους, εξαιρουμένου του εργοστασίου χάλυβα  Azovstal.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε τον πλήρη αποκλεισμό του εργοστασίου, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν χιλιάδες άτομα, αλλά διέταξε να μην γίνει εισβολή. 

«Θέλουμε μόνο ένα πράγμα. Την πλήρη εκκένωση του πληθυσμού. Σχεδόν 100.000 άτομα παραμένουν στη Μαριούπολη» σημείωσε στο Reuters ο δήμαρχος της πόλης, Βάντιμ Μποϊτσένκο.

Δορυφορικές εικόνες από περιοχή κοντά στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης φαίνεται να δείχνουν έναν μαζικό τάφο που έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς, όπως έγινε σήμερα γνωστό από μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, παράλληλα, καταγγέλλουν πως στις πόλεις που έχουν καταληφθεί, προσωρινά, από τη Ρωσία - όπως λένε - οι δυνάμεις του εχθρού μπλοκάρουν την κίνηση των αμάχων, αλλά και καταστρέφουν σημαντικές υποδομές και εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Κάνουν, επιπλέον, λόγο για εκτελέσεις αμάχων και εθελοντών. 

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από κάποια ανεξάρτητη πηγή. 

Σε δεινή οικονομική κατάσταση η Ουκρανία 

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση.

Σε χθεσινή του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στη δεινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, σημειώνοντας πως χρειάζεται περί τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως για να αντέξει η οικονομία. 

Η Ουκρανία χρειάζεται 7 δισ. δολάρια κάθε μήνα για να κρατήσει την οικονομία της όρθια εν μέσω των «οικονομικών απωλειών» που προκαλεί η Ρωσία, δήλωσε. 

Τα ρωσικά στρατεύματα καταστρέφουν σκόπιμα όλες τις εγκαταστάσεις στη χώρα μας που θα μπορούσαν να παρέχουν μια οικονομική βάση για τη ζωή. Σιδηροδρομικοί σταθμοί, αποθήκες τροφίμων, εργοστάσια αρτοποιίας, τερματικοί σταθμοί πετρελαίου κ.λπ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ