Ο Πούτιν θέλει πάση θυσία να παρουσιάσει μια «νίκη» στην εθνική εορτή της 9ης Μαΐου

Ο Πούτιν με το βλέμμα στην 9η Μαΐου – Η συμβολική ημέρα και η διακαής επιθυμία για νίκη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/YURI KOCHETKOV
0

Όταν οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, που ήθελαν κατάληψη του Κιέβου, φέρεται να εντόπισαν κάποια ενδιαφέροντα πράγματα στις «αποσκευές τους». Εντός των στρατιωτικών οχημάτων βρήκαν ρωσικές στολές παρέλασης.

«Περίμεναν να καταλάβουν το Κίεβο σε δύο ημέρες και στη συνέχεια να κάνουν παρέλαση εδώ» δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπόρεσε να στήσει παρέλαση στην ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά μία παρέλαση στη Μόσχα είναι προ των πυλών και ό,τι και εάν συμβαίνει στο πεδίο των μαχών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανολογείται ότι θα κηρύξει νίκη της Ρωσίας σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Στις 9 Μαΐου είναι μία από τις σημαντικότερες εθνικές εορτές της Ρωσίας, η Ημέρα της Νίκης - πρόκειται για την επέτειο από την παράδοση των Γερμανών και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε τέτοια ημέρα το Κρεμλίνο κάνει επίδειξη της δύναμης της χώρας - απέναντι σε φίλους και εχθρούς. 

Η Ημέρα της Νίκης αφορά μόνο τη στρατιωτική ισχύ και φέτος, που έρχεται εν μέσω πολέμου (ακόμα και εάν οι Ρώσοι απαγορεύεται να τον αποκαλούν έτσι και περιορίζονται στον όρο «στρατιωτική επιχείρηση») δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή από το να καυχηθούν για τη νίκη.

Οι πληροφορίες των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Ρώσοι αναλυτές αλλά και η κοινή λογική ορίζουν πως ο Πούτιν θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Η ημερομηνία αυτή θα σημάνει τη νίκη της Ρωσίας σε κάποιον τομέα. 

Η επιχείρηση της χώρας έχει εστιάσει στην ανατολική Ουκρανία και ειδικότερα στην περιοχή του Ντονμπάς, κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπου υπάρχουν πολλοί Ρώσοι και ρωσόφωνοι πολίτες.

Ο Πούτιν θα αναζητήσει εκεί τη νίκη, μία «μεγαλειώδη νίκη», την οποία θα μπορεί να παρουσιάσει στον λαό του για να αποδείξει πως είναι δήθεν ο μεγαλύτερος ηγέτης παγκοσμίως και η «ειδική επιχείρησή του» άξιζε τις επιπτώσεις - οικονομικές και μη. 

Μέχρι στιγμής, ο πόλεμός του δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το αντίθετο, μάλιστα, έχει ενισχύει το εθνικό αίσθημα των Ουκρανών και έχει ενώσει τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και τη Δύση. Παρ΄όλα αυτά, ο Πούτιν έχει καταφέρει να αποκρύψει αυτά τα γεγονότα από τους πολίτες του, κλείνοντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Οι Ρώσοι ενημερώνονται μόνο από κρατικά μέσα, τα οποία ακολουθούν πιστά τη γραμμή Κρεμλίνου. 

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, μερικές ειδήσεις περνούν στη Ρωσία και ο Πούτιν δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να χαλάσει η εικόνα του και να αποδυναμωθεί, όπως σχολιάζει το CNN. Άρα, χρειάζεται, επειγόντως, μία μεγάλη νίκη. 

Στις 9 Μαΐου, λοιπόν, θα σταθεί στην Κόκκινη Πλατεία, σε μία σκηνή που είναι κατασκευασμένη μπροστά από το μαυσωλείο του Βλαντίμιρ Λένιν, και θα προσποιηθεί πως όλα βαίνουν καλώς.  

Είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει και κάτι για το Ντονμπάς. Ίσως ότι το «απελευθέρωσε» από τους «ναζί», που ισχυρίζεται ότι εξουσιάζουν την Ουκρανία. Ίσως υπάρξει άλλο ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό του 2014 για την Κριμαία. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM