Ο Πούτιν θέλει πάση θυσία να παρουσιάσει μια «νίκη» στην εθνική εορτή της 9ης Μαΐου

Ο Πούτιν με το βλέμμα στην 9η Μαΐου – Η συμβολική ημέρα και η διακαής επιθυμία για νίκη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/YURI KOCHETKOV
0

Όταν οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, που ήθελαν κατάληψη του Κιέβου, φέρεται να εντόπισαν κάποια ενδιαφέροντα πράγματα στις «αποσκευές τους». Εντός των στρατιωτικών οχημάτων βρήκαν ρωσικές στολές παρέλασης.

«Περίμεναν να καταλάβουν το Κίεβο σε δύο ημέρες και στη συνέχεια να κάνουν παρέλαση εδώ» δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπόρεσε να στήσει παρέλαση στην ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά μία παρέλαση στη Μόσχα είναι προ των πυλών και ό,τι και εάν συμβαίνει στο πεδίο των μαχών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανολογείται ότι θα κηρύξει νίκη της Ρωσίας σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Στις 9 Μαΐου είναι μία από τις σημαντικότερες εθνικές εορτές της Ρωσίας, η Ημέρα της Νίκης - πρόκειται για την επέτειο από την παράδοση των Γερμανών και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε τέτοια ημέρα το Κρεμλίνο κάνει επίδειξη της δύναμης της χώρας - απέναντι σε φίλους και εχθρούς. 

Η Ημέρα της Νίκης αφορά μόνο τη στρατιωτική ισχύ και φέτος, που έρχεται εν μέσω πολέμου (ακόμα και εάν οι Ρώσοι απαγορεύεται να τον αποκαλούν έτσι και περιορίζονται στον όρο «στρατιωτική επιχείρηση») δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή από το να καυχηθούν για τη νίκη.

Οι πληροφορίες των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Ρώσοι αναλυτές αλλά και η κοινή λογική ορίζουν πως ο Πούτιν θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Η ημερομηνία αυτή θα σημάνει τη νίκη της Ρωσίας σε κάποιον τομέα. 

Η επιχείρηση της χώρας έχει εστιάσει στην ανατολική Ουκρανία και ειδικότερα στην περιοχή του Ντονμπάς, κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπου υπάρχουν πολλοί Ρώσοι και ρωσόφωνοι πολίτες.

Ο Πούτιν θα αναζητήσει εκεί τη νίκη, μία «μεγαλειώδη νίκη», την οποία θα μπορεί να παρουσιάσει στον λαό του για να αποδείξει πως είναι δήθεν ο μεγαλύτερος ηγέτης παγκοσμίως και η «ειδική επιχείρησή του» άξιζε τις επιπτώσεις - οικονομικές και μη. 

Μέχρι στιγμής, ο πόλεμός του δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το αντίθετο, μάλιστα, έχει ενισχύει το εθνικό αίσθημα των Ουκρανών και έχει ενώσει τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και τη Δύση. Παρ΄όλα αυτά, ο Πούτιν έχει καταφέρει να αποκρύψει αυτά τα γεγονότα από τους πολίτες του, κλείνοντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Οι Ρώσοι ενημερώνονται μόνο από κρατικά μέσα, τα οποία ακολουθούν πιστά τη γραμμή Κρεμλίνου. 

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, μερικές ειδήσεις περνούν στη Ρωσία και ο Πούτιν δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να χαλάσει η εικόνα του και να αποδυναμωθεί, όπως σχολιάζει το CNN. Άρα, χρειάζεται, επειγόντως, μία μεγάλη νίκη. 

Στις 9 Μαΐου, λοιπόν, θα σταθεί στην Κόκκινη Πλατεία, σε μία σκηνή που είναι κατασκευασμένη μπροστά από το μαυσωλείο του Βλαντίμιρ Λένιν, και θα προσποιηθεί πως όλα βαίνουν καλώς.  

Είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει και κάτι για το Ντονμπάς. Ίσως ότι το «απελευθέρωσε» από τους «ναζί», που ισχυρίζεται ότι εξουσιάζουν την Ουκρανία. Ίσως υπάρξει άλλο ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό του 2014 για την Κριμαία. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διεθνή / «Τα γυρίζει» ο Τραμπ για τον Μαμντάνι: Τώρα λέει πως θα συναντηθεί με τον νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Ο νέος δήμαρχος έχει δηλώσει πρόθυμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου, αν αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει τους Νεοϋορκέζους
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Tο πιο πρόσφατο κείμενο του αμερικανικού σχεδίου αναφέρεται για πρώτη φορά σε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, κάτι στο οποίο εξακολουθεί να αντιτίθεται το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν γιατί «δεν έχει τίποτα να κρύψει»

«Κανείς δεν νοιαζόταν για τον Τζέφρι Έπσταϊν όταν ήταν ζωντανός και, αν οι Δημοκρατικοί είχαν κάτι, θα το είχαν δημοσιεύσει», γράφει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM