Ουκρανία: «Μαζικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη», αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες

Ουκρανία: «Μαζικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη», αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες Facebook Twitter
Δορυφορική εικόνα από τις 3 Απριλίου του φερόμενου μαζικού τάφου - Φωτ.: EPA.
0

Δορυφορικές εικόνες από περιοχή κοντά στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης στην Ουκρανία δείχνουν έναν μαζικό τάφο που έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς, όπως έγινε σήμερα γνωστό από μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Η Maxar Technologies ανέφερε πως η επανεξέταση φωτογραφιών από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου καταδεικνύει ότι η επέκταση ξεκίνησε μεταξύ της 23ης-26ης Μαρτίου.

Ο χώρος βρίσκεται δίπλα σε ένα υπάρχον νεκροταφείο στο χωριό Μάνχους, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων δυτικά της Μαριούπολης, σύμφωνα με τη Maxar.

Ουκρανία: «Μαζικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη», αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες Facebook Twitter
Η τοποθεσία του Μάνχους - Φωτ.: Guardian.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρύβει στοιχεία για «βάρβαρα» εγκλήματα πολέμου, θάβοντας τα πτώματα αμάχων που σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς σε νέο ομαδικό τάφο.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι ρωσικά φορτηγά είχαν περισυλλέξει πτώματα από τους δρόμους της πόλης και του λιμανιού και τα είχαν μεταφέρει στο κοντινό χωριό Μάνχους. Στη συνέχεια τους πέταξαν κρυφά σε έναν ομαδικό τάφο δίπλα στο παλιό νεκροταφείο του οικισμού, σύμφωνα με τον ίδιο. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανακοίνωσε ότι η Μαριούπολη έχει «καταληφθεί» από τις ρωσικές δυνάμεις. 

Ακόμα, ισχυρίστηκε πως 1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 υπερασπίζονται, ακόμα, το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, το οποίο, συμπλήρωσε, είναι «ασφαλώς αποκλεισμένο». 

Κατά τις πληροφορίες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχάρη τον Σοϊγκού για το αποτέλεσμα και έδωσε εντολή να μην γίνει εισβολή στο Azovstal, αλλά να αποκλειστεί για να μην περνάει ούτε «μύγα». Επίσης, ο Πούτιν φέρεται πως εγγυήθηκε πως δεν θα κινδυνεύσουν οι ζωές όσων είναι μέσα στο εργοστάσιο, εάν παραδοθούν.

Πάντως, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν, επανειλημμένα, αρνηθεί να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο και να παραδώσουν τις θέσεις τους.

Με πληροφορίες από Guardian και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ