Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχουμε αποδείξεις για ευρεία χρήση βομβών διασποράς στο Χάρκοβο, λέει η Διεθνής Αμνηστία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχουμε αποδείξεις για ευρεία χρήση βομβών διασποράς στο Χάρκοβο, λέει η Διεθνής Αμνηστία Facebook Twitter
Μία από τις βομβαρδισμένες συνοικίες του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας - Φωτ.: Getty Images
0

Η Ρωσία έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους στο Χάρκοβο, βομβαρδίζοντας αδιάκοπα και αδιακρίτως, σε πολλές περιπτώσεις με τα ευρέως απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Η μη κυβερνητική οργάνωση υποστηρίζει πως διαθέτει αποδείξεις για την επανειλημμένη χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις βομβών διασποράς τύπου 9N210/9N235 καθώς και άλλα πυρομαχικά διασποράς - μορφή εκρηκτικών, βόμβες, ρουκέτες, όλμοι, βλήματα, που εκτοξεύονται απελευθερώνοντας μικρότερα υποπυρομαχικά. 

Κάτοικοι «σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, στον δρόμο, σε παιδικές χαρές, σε κοιμητήρια, ενώ περίμεναν στην ουρά για να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια ή να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα», τονίζει η Ντονατέλα Ροβέρα, ερευνήτρια για τις κρίσεις και τις συρράξεις στην Αμνηστία.

«Η επανειλημμένη χρήση απαγορευμένων πυρομαχικών διασποράς είναι σοκαριστική και δείχνει απόλυτη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων», προσθέτει.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχουμε αποδείξεις για ευρεία χρήση βομβών διασποράς στο Χάρκοβο, λέει η Διεθνής Αμνηστία Facebook Twitter
Το αποτύπωμα που άφησε πίσω της επίθεση με πυρομαχικά διασποράς σε συνοικία του Χαρκόβου - Φωτ.: Joel Gunter/BBC

Τα πυρομαχικά διασποράς θεωρούνται αμφιλεγόμενα, γι'αυτό και είναι σε πολλές περιπτώσεις απαγορευμένα, καθώς με την πυροδότηση μικρότερων εκρηκτικών, δεν πλήττονται στοχευμένα, αλλά αδιακρίτως ευρύτερες περιοχές, θέτοντας σε κίνδυνο ενδεχομένως και αμάχους. 

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες 

Σε μια κατοικημένη περιοχή με μια παιδική χαρά που κατά τα φαινόμενα βομβαρδίστηκε με πυρομαχικά διασποράς, μια γυναίκα τραυματίστηκε και στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά της. Ο σύζυγός της, Ιβάν Λιτβινιένκο ανέφερε στο BBC πως οι δυο τους περπατούσαν στην παιδική χαρά μαζί με την πεντάχρονη κόρη τους όταν έγινε η επίθεση. Ο 14χρονος γιος τους βρισκόταν στο διαμέρισμά τους. «Ξαφνικά είδα μια λάμψη και άκουσα την πρώτη έκρηξη. Άρπαξα την κόρη μου και την πίεσα σε ένα δέντρο. Η σύζυγός μου ήταν περίπου πέντε μέτρα μακριά και έπεσε κάτω», θυμάται ο ίδιος. 

Η 41χρονη Οξάνα είχε χτυπηθεί από θραύσμα που διαπέρασε την πλάτη και το στήθος της, τρυπώντας τα πνευμόνια και διαλύοντας τη σπονδυλική της στήλη. Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ επί δύο μήνες μέχρι την Κυριακή οπότε άφησε την τελευταία της πνοή, μετά από πλήθος εγχειρήσεων. 

Περιγράφοντας την επίθεση ο 40χρονος Λιτβινιένκο σημειώνει πως είδε «μια σειρά εκρήξεων, πολλές βόμβες, τη μία μετά την άλλη». 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχουμε αποδείξεις για ευρεία χρήση βομβών διασποράς στο Χάρκοβο, λέει η Διεθνής Αμνηστία Facebook Twitter
Η Οξάνα Λιτβινιένκο με την κόρη της - Φωτ.: Joel Gunter/BBC

Άλλοι δύο κάτοικοι που βρίσκονταν μέσα στα διαμερίσματά τους περιγράφουν στο BBC το ίδιο, διαδοχικές εκρήξεις δηλαδή τη στιγμή της επίθεσης. «Άκουγες εκρήξεις πολλά λεπτά μετά την επίθεση. Όταν βγήκαμε έξω είδα φλεγόμενα αυτοκίνητα. Έμοιαζαν όλα παραδομένα στις φλόγες» λέει η 26χρονη Ντάνια Βολίνετς. 

Η Τατιάνα Αχαγιέβα, 53χρονη νοσηλεύτρια, στεκόταν μπροστά στο κτήριο όταν έγινε ο βομβαρδισμός. «Υπήρξε ένας απότομος ήχος από κροτίδες παντού, πολλές εκρήξεις. Πέσαμε κάτω και προσπαθήσαμε να καλυφθούμε. Ο γιος του γείτονά μου, ο 16χρονος Αρτέμ Σεβτσένκο, σκοτώθηκε επί τόπου. Είχε μια τρύπα ενός εκατοστού στο στήθος του. Ο πατέρας του έσπασε το ισχύο του και ένα θραύσμα τραυμάτισε το πόδι του» λέει η ίδια. 

Συνολικά, στην έρευνα δύο εβδομάδων, η Διεθνής Αμνηστία διερεύνησε 41 επιθέσεις σε συνοικίες του Χαρκόβου, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 62 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 196

Βρήκαν αποδείξεις πως χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά διασποράς και μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι, πλήττοντας ανθρώπους που απλώς ψώνιζαν, βρίσκονταν σε ουρές για φαγητό ή βοήθεια, ή απλώς περπατούσαν στο δρόμο. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ