Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Τουλάχιστον 2.250 οι νεκροί - Φόβοι για επέκταση στον Λίβανο

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Τουλάχιστον 2.250 οι νεκροί - Φόβοι για επέκταση στο Λίβανο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Νέος απολογισμός από τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 2.250. 

Συνολικά 1.055 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 5.184 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε νέο απολογισμό το υπουργείο Υγείας στον θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός νωρίτερα έκανε λόγο για 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ και περισσότερους από 2.700 τραυματίες. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε τουλάχιστον 169 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις μάχες κατά της Χαμάς.

«Έχουμε ενημερώσει τις οικογένειες των 169 Ισραηλινών στρατιωτών που έπεσαν στη μάχη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης ενημερωθεί οι οικογένειες 60 ανθρώπων που έχουν απαχθεί και μεταφερθεί στη Γάζα.

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 9 νεκρά στελέχη του από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από το Σάββατο.

Επίσης ανησυχία επικρατεί για πιθανή επέκταση της σύγκρουσης το Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι χτύπησε τοποθεσία της Χεζμπολάχ στο εσωτερικό του Λιβάνου. Συγκεκριμένα λέει ότι αεροσκάφος του επιτέθηκε σε παρατηρητήριο εντός του Λιβάνου που ανήκει στη Χεζμπολάχ.  Το Ισραήλ αναφέρει ότι αυτό ήταν η απάντηση για μια νέα επίθεση με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ. 

Επαφές Πεκίνου - Καΐρου για την «αναζήτηση λύσης στον πόλεμο»

Στο μεταξύ στο διπλωματικό πεδίο η Κίνα ήρθε σε επαφή αυτήν την εβδομάδα με την Αίγυπτο και επιδιώκει συνεργασία με το Κάιρο για την αναζήτηση λύσης στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, δήλωσε ο κινέζος απεσταλμένος για την Μέση Ανατολή Τζάι Ζουν, απευθύνοντας έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Ο απεσταλμένος του Πεκίνου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουσάμα Χεντρ, διευθυντή της υπηρεσίας παλαιστινιακών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο οποίος ορίσθηκε τον Αύγουστο πρεσβευτής στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να διατηρήσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με την αιγυπτιακή πλευρά για την προώθηση κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις δύο πλευρές της σύγκρουσης μόλις καταστεί δυνατόν», δήλωσε ο Τζάι Ζουν.

Κάλεσε επίσης «την διεθνή κοινότητα να ενώσει τις προσπάθειές της για να προσφέρει ανθρωπιστική υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό, ώστε να αποφευχθεί νέα επιδείνωση της κατάστασης στην Παλαιστίνη και ειδικότερα στην λωρίδα της Γάζας».

Η Αίγυπτος, κατά παράδοσιν μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, πληθαίνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την άμβλυνση της βίας. Η Αίγυπτος εφαρμόζει μαζί με το Ισραήλ τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το 2007.

Από την πλευρά της η κινεζική διπλωματία, μεσολαβητής στην θεαματική προσέγγιση ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία, επαναλαμβάνει συστηματικά ότι θέλει να συμβάλει στην «ειρηνευτική» διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, η οποία δεν υφίσταται από το 2014.

Μέχρι πρόσφατα σχεδόν αμέτοχο στον φάκελο του Μεσανατολικού σε σχέση με την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο, που διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αρχίζει να διατυπώνει με έμφαση την θέση του για το ζήτημα που συνοψίζεται στην υιοθέτηση της «λύσης των δύο κρατών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM