Πιθανότατα νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν

Πιθανότατα νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν Facebook Twitter
0

Ανώτερος Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως είναι πολύ πιθανό να έχει χάσει τη ζωή του ο επικεφαλής των Ταλιμπάν Αχτάρ Μανσούρ από επιδρομή μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους στο νοτιοδυτικό Πακιστάν.

«Χθες βράδυ Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την αφγανική κυβέρνηση και είναι πολύ πιθανό να έχει σκοτωθεί. Μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες θα τις ανακοινώσουμε στον λαό μας», τόνισε ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Αμερικανικές πηγές από την Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν χθες πως μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίθεση κατά του Μανσούρ και μάλλον τον σκότωσαν στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με τα Αφγανιστάν. Την επίθεση είχε εγκρίνει και διατάξει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ επιβεβαίωσε την επιχείρηση με στόχο τον Μανσούρ, αρνήθηκε όμως να δώσει άλλες πληροφορίες για την τύχη του. «Ακόμη αξιολογούμε τα αποτελέσματα της επιδρομής και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες όποτε αυτό είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Αχτάρ Μανσούρ ενδέχεται να ξεκινήσει μάχη για τη διαδοχή του και να διευρυνθούν οι διαφορές στις τάξεις των Ταλιμπάν, που ξεκίνησαν μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ιδρυτή τους Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αντιδράσει επισήμως στις πληροφορίες, όμως η προσοχή έχει αυτομάτως στραφεί στον υπαρχηγό του Μανσούρ, τον Σιρατζουντίν Χακάνι, επικεφαλής του διαβόητου δικτύου που ευθύνεται για τις πιο αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καμπούλ.

Kέρι: Ήταν μια διαρκής επικείμενη απειλή

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι τόνισε σήμερα πως ο αρχηγός των Αφγανών Ταλιμπάν Άχταρ Μανσούρ, που χθες ανακοινώθηκε πως υπήρξε στόχος αεροπορικής επιδρομής και πιθανώς είναι νεκρός, αποτελούσε μία «διαρκή επικείμενη απειλή» κατά του αμερικανικού προσωπικού στη χώρα και τους ίδιους τους Αφγανούς, όπως και μία απειλή για την ειρήνη.

«Χθες, οι ΗΠΑ εξετέλεσαν μία αεροπορική επιδρομή ακρίβειας που είχε στόχο τον αρχηγό των Ταλιμπάν Μουλά Μανσούρ και μάλλον τον έχουν σκοτώσει στην επιδρομή αυτή στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Μιάνμαρ.

«Αυτή η πράξη στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον Κόσμο πως εμείς θα συνεχίζουμε να παραστεκόμαστε στους Αφγανούς συμμάχους μας καθόσον αυτοί εργάζονται για να οικοδομήσουν ένα πιο σταθερό, ενωμένο, ασφαλές και ακμάζων Αφγανιστάν», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Κέρι δήλωσε πως ενημερώθηκαν για την επιδρομή κι οι πρόεδροι του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

«Ειρήνη είναι αυτό που θέλουμε. Ο Μανσούρ ήταν μία απειλή σ’ αυτήν την προσπάθεια και στον αγώνα για να θέσουμε ένα τέλος στην βία και στις κακοπάθειες που έχει υπομείνει ο Αφγανικός λαός τόσα χρόνια τώρα. Επίσης ήταν σαφώς αντίθετος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και στη διαδικασία συμφιλίωσης», επεσήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο Σάγιεντ Ζαφάρ Χασέμι, εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι τόνισε πως κατά τα φαινόμενα η αμερικανική επιδρομή κατά του Μανσούρ υπήρξε επιτυχής.

«Η επιδρομή εκτελέσθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών του Αφγανιστάν. Φαίνεται πως στέφθηκε από επιτυχία. Αξιολογούμε τα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν».

«Ευχή μας και πρόθεσή μας είναι πως την επαύριο αυτών των νέων εξελίξεων μία ενδοαφγανική ειρηνευτική διαδικασία θα καταφέρει να φέρει μία διαρκή ειρήνη και σταθερότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / WSJ: Τα κράτη του Κόλπου άρουν τους περιορισμούς για την επιχείρηση «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη της αμερικανικής επιχείρησης καθοδήγησης και επίβλεψης πλοίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετανάστευση έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας

«Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και των αξιών του, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να σταματήσει τη σκόπιμη παρακμή της», σημειώνεται σε σχετικό κείμενο
THE LIFO TEAM
ΜΠΟΝΙ ΤΑΙΛΕΡ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΩΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διεθνή / Νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα η Μπόνι Τάιλερ μετά από επέμβαση στο έντερο

Την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στο έντερο, με την αρχική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ότι η ίδια αναρρώνει
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM