Πίνακας του Φρανς Χαλς, αξίας 15 εκατ. ευρώ, εκλάπη για τρίτη φορά από το ίδιο μουσείο

Πίνακας του Φρανς Χαλς, αξίας 15 εκατ. ευρώ, εκλάπη για τρίτη φορά από το ίδιο μουσείο Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από τον πίνακα
0

Πίνακας του Φρανς Χαλς εκλάπη από μουσείο σε ολλανδική πόλη. Και αυτή, ήταν η τρίτη φορά.

Ο πίνακας «Δύο γελαστά αγόρια με κύπελο μπύρας», του 1626-27, εκτιμάται ότι αξίζει 15 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον Guardian. Εκλάπη για τρίτη φορά από το μουσείο Hofje van Mevrouw van Aerden, στην πολη Λέερνταμ της Ολλανδίας, νότια της Ουτρέχτης.

Η πρώτη φορά που εκλάπη το εν λόγω έργο του Φρανς Χαλς ήταν το 1988, μαζί με έναν πίνακα του Γιάκομπ φαν Ράουσντελ. Αμφότερα τα έργα τέχνης βρέθηκαν έπειτα από τρία χρόνια. Όμως, οι ίδιοι πίνακες μπήκαν στο στόχαστρο κλεφτών το 2011. Αυτή τη φορά, χρειάστηκαν 6 μήνες για τον εντοπισμό τους.

Μετά το δεύτερο «χτύπημα», η ασφάλεια του μουσείου ενισχύθηκε. Επιπλέον, τα πολυτιμότερα έργα τέχνης τοποθετήθηκαν σε χώρο που δεν είναι ανοιχτός για το κοινό και πρόσβαση εκεί έχει μόνο το προσωπικό. Όμως, αυτά δεν μέτρα αρκετά για να αποτραπεί και τρίτη κλοπή.

Πώς έγινε η κλοπή

Οι δράστες «χτύπησαν» τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε στις 03:30, αλλά μέχρι να φτάσει η αστυνομία ήταν ήδη αργά.

Η διάρρηξη έγινε από την πίσω πόρτα του μουσείου και τώρα οι αρχές εξετάζουν το υλικό από τις κάμερες και συνεργάζεται με ανθρώπους που είναι ειδικοί στις υποθέσεις κλοπής έργων τέχνης.

Ο Άρθουρ Μπραντ, ντετέκτιβ που ειδικεύεται στον εντοπισμό έργων τέχνης, εκτίμησε ότι η κλοπή έγινε κατά παραγγελία.

«Η ασφάλεια είναι πολύ δύσκολη υπόθεση για τα μικρά μουσεία, επειδή κοστίζει υπερβολικά ακριβά. Αν θέλουν να πάρουν τα εκθέματά σου, θα μπουν», είπε μιλώντας στο BBC. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο ήταν ήταν αναμενόμενη μια κλοπή αυτού του είδους, επειδή εγκληματίες αγοράζουν κλεμμένα έργα τέχνης και τα ανταλλάσσουν με μικρότερες ποινές φυλάκισης.

Για παράδειγμα, ο έμπορος ναρκωτικών Κέες Χούτμαν προσπάθησε να ανταλλάξει έργα του Βίνσεντ βαν Γκογκ με μια μειωμένη ποινή, στις αρχές του '90. Επίσης, μαφιόζος της Νάπολης αντάλλαξε έργα που είχαν κλαπεί από το μουσείο Βαν Γκογκ το 2002, με τον ίδιο σκοπό.

Τον Μάρτιο, πίνακας του Βαν Γκογκ εκλάπη από μουσείο στο Λάρεν, βόρεια της Ουτρέχτης και πιστεύονταν ότι θα υπάρξουν περισσότερα «χτυπήματα» σε μουσεία που δεν διαθέτουν εξελιγμένη ασφάλεια.

Ο Μπραντ συνέδεσε τη κλοπή του πίνακα του Φρανς Χαλς με το γεγονός ότι πρόσφατα η γαλλική και η ολλανδική αστυνομία «έσπασαν» ένα άκρως απόρρητο σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν εγκληματίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόοδος σε αρκετές υποθέσεις.

Όμως, σημείωσε ο Μπραντ, το κακό για τους εγκληματίες είναι ότι η ολλανδική κυβέρνηση πλέον δεν θα αγοράζει κλεμμένα έργα τέχνης.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Διεθνή / Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Ο Aaron Betsky, επιφανής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Virginia Tech και πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτονικής στο Taliesin από το 2017 έως το 2019, επιτίθεται μετωπικά στο γραφείο που ανέλαβε τη διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ