Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο θρύλος του Bollywood, ο Dilip Kumar.

 

Ο ηθοποιός υπήρξε ηγετική και καθοριστική μορφή του ινδικού κινηματογράφου, που άνθισε μετά την ανεξαρτησία της χώρας.

 

Ο Kumar εισήχθη στο νοσοκομείο στη Βομβάη την περασμένη εβδομάδα με συμπτώματα δύσπνοιας, αλλά πέθανε νωρίς την Τετάρτη το πρωί.

 

«Πέθανε λόγω παρατεταμένης ασθένειας στις 7.30πμ», δήλωσε ο Δρ Jalil Parkar του νοσοκομείου Hinduja της Βομβάης.

 

 

Ο θάνατος του Kumar επιβεβαιώθηκε από έναν φίλο της οικογένειας που δημοσίευσε στο Twitter την Τετάρτη την είδηση. «Με βαριά καρδιά και βαθιά θλίψη, ανακοινώνω τον θάνατο του αγαπημένου μας Dilip πριν από λίγα λεπτά. Ερχόμαστε από τον Θεό και σε αυτόν επιστρέφουμε» έγραψε στο μήνυμά του.

 

Τα νέα για τον θάνατο του Kumar βύθισαν στο πένθος ολόκληρη την Ινδία. Ο άνθρωπος, με το προσωνύμιο «ο βασιλιάς της τραγωδίας», υπήρξε αγαπημένη φιγούρα στο Bollywood για πολλές γενιές και ήταν ένας από τους πρώτους ηθοποιούς της χώρας στα τέλη της δεκαετίας του 1950, που όπως ο ίδιος υποστήριζε είχε υιοθετήσει την συγκεκριμένη τεχνική στην ηθοποιία πριν από τον Μάρλον Μπράντο.

 

Ο πρωθυπουργός, Narendra Modi, ήταν μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Kumar.

 

«Ο Dilip Kumar Ji θα μείνει στην μνήμη μας ως ως κινηματογραφικός θρύλος. Ήταν ευλογημένος με απαράμιλλη λαμπρότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του. «Ο θάνατός του είναι απώλεια για τον πολιτισμό μας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους αμέτρητους θαυμαστές του».

 

Οι πιο γνωστές ταινίες του Kumar στα 50 χρόνια καριέρας του ήταν οι Devdas, Naya Daur (Νέα Εποχή), Ram Aur Shyam, Madhumati και Mughal-e-Azam, οι οποίες κυκλοφόρησαν το 1960. Χρειάστηκαν 8 χρόνια για να  ολοκληρωθούν και κόστισαν 15 εκατομμύρια ρουπίες ενώ παραμένουν από τις σπουδαιότερες ταινίες του Bollywood όλων των εποχών.

 

Ο Kumar, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν ο Yusuf Khan, γεννήθηκε το 1922 στην πόλη Πεσαβάρ της Ινδίας, που πλέον είναι μέρος του Πακιστάν. Γιος ενός εμπόρου φρούτων, ήταν το ένα από τα 12 παιδιά της οικογένειας. Αφού μετακόμισε στη Βομβάη, άρχισε να παίζει ως ηθοποιός τυχαία για να βγάλει τα προς το ζην. Ωστόσο, οι ταινίες του άρχισαν να έχουν απήχηση και το 1947 ξεκίνησαν να κερδίζουν σταδιακά καλές κριτικές.

 

Η καριέρα του ξεκίνησε μαζί με τους Dev Anand και Raj Kapoor. Ο Kumar έγινε ένα από τα τρία μεγάλα ονόματα που κυριάρχησαν στη χρυσή εποχή του ινδικού κινηματογράφου από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του '60.


Στα 70s η καριέρα του άρχισε να παρακμάζει καθώς στο προσκήνιο άρχισαν να εμφανίζονται νέα ονόματα όπως ο Amitabh Bachan αλλά κατάφερε να ανακάμψει και έτσι τη δεκαετία του '80 και του '90 βρέθηκε να υποδύεται ξανά μεγάλους ρόλους σε blockbusters. 

 

Το 1998 πρωταγωνίστησε στην τελευταία μεγάλη του ταινία και έπειτα στράφηκε προς την πολιτική. Έγινε βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης στο Κογκρέσο. Ωστόσο, αποτέλεσε μία πολιτικά διχαστική φιγούρα όταν αποδέχτηκε την υψηλότερη πολιτική τιμή από την κυβέρνηση του Πακιστάν το 1998. Θεωρήθηκε προδότης στην Ινδία.

 

Προς το τέλος της ζωής του, ο Kumar τιμήθηκε με βραβεία, που αναγνώριζαν την συμβολή του στον ινδικό κινηματογράφο.

 

Το 2006, αποδέχθηκε ένα βραβείο για τα επιτεύγματα της καλλιτεχνικής του πορείας στα Εθνικά Βραβεία Κινηματογράφου της Ινδίας σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο Bollywood. Πέρυσι ο Kumar μπήκε στο βιβίο των ρεκόρ Γκίνες ως κάτοχος ρεκόρ σε αριθμό βραβείων για τον καλύτερο ηθοποιό.

 

 

 

Με πληροφορίες του Guradian/IndiaToday