«Παύει να υφίσταται» η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ «παύει να υφίσταται» από την 1/1/2024 Facebook Twitter
Φωτ.: AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT/EPA
0

Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα διαλυθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024, μετά και την επιτυχημένη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από 30 χρόνια συγκρούσεων.

Η αυτοδιάλυση ανακοινώθηκε σήμερα και ξεκαθαρίστηκε πως μαζί θα παύσουν να υπάρχουν και όλοι οι θεσμοί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από την επόμενη χρονιά. 

Σε διάταγμα του ηγέτη αυτού του θύλακα, Σαμβέλ Σαχραμανιάν, ανακοινώνεται η διάλυση «όλων των κυβερνητικών θεσμών και των οργανώσεων (...) την 1η Ιανουαρίου 2024» και αναφέρεται πως, κατά συνέπεια, «η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) παύει να υφίσταται».

Στο διάταγμα για τη διάλυση της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, ο αυτονομιστής ηγέτης υπογραμμίζει πως, μόλις γίνουν γνωστοί οι όροι της επιστροφής της περιφέρειας υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, οι κάτοικοι και οι πρόσφυγες θα μπορέσουν «να λάβουν ατομικά την απόφαση να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πώς πέρασε στα χέρια του Αζερμπαϊτζάν

Οι Αρμένιοι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέστησαν την περασμένη εβδομάδα μια στρατιωτική ήττα που τους ανάγκασε να συνθηκολογήσουν έναντι του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας από την οποία είχαν αποσχισθεί όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ, πριν από περισσότερο από τριάντα χρόνια.

Η Αρμενία απείχε από οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση, ανοίγοντας, έτσι, τον δρόμο για την επανένταξη της περιφέρειας αυτής στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει αρχίσει μια μαζική έξοδο. Περίπου 65.000 άνθρωποι, δηλαδή οι μισοί από τους περίπου 120.000 κατοίκους του θυλάκου, έχουν διαφύγει μέσα σε μερικές ημέρες φοβούμενοι ότι θα αποτελέσουν στόχο καταστολής από το Αζερμπαϊτζάν, παρά τις υποσχέσεις του Μπακού ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματά τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP/Reuters

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΑΔΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διεθνή / Τουρκία: Αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στο ποδόσφαιρο - Πώς ξετυλίχθηκε η υπόθεση

Το σκάνδαλο στοιχηματισμού στην Τουρκία επιβεβαιώνει αυτό που ήδη πίστευαν αρκετοί φίλαθλοι, ότι διαιωνίζεται ένα σύστημα νεποτισμού και διαφθοράς στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM